SAVAŞLAR ARTIK NAKLEN EKRANLARDA

Mümin Ağcakaya

Dün akşam televizyonlarda sanki beyaz perdede oynayan ‘Yıldız Savaşları’ filminin vizyona giren yeni bir versiyonunu izler gibiydik. Havada yüzlerce füze, havai fişeklerin gösterisi gibi gökyüzünde yol alışını izledik. Kimisi havada vuruluyor kimisi de düştüğü yerde patlıyordu.

Son yüzyılda gelişen teknolojinin savaşın hizmetine girmesiyle, savaş teknolojilerinde de çılgın bir yarış başladı. Konvansiyonel savaşlar geçmişte kaldı. Çocukların kumandalı oyuncakları ve internette savaş oyunları gibi oldu. Koordinatları önceden belirlenmiş hedefleri vurmak için silahları harekete geçirmek için bir düğmeye basmak yeterli oldu.

Bununla da yetinilmediği gibi ekranlardan canlı olarak yayınlanmaya başlandı. Savaşlar artık ekranlarda canlı olarak izlenen ölümcül bir oyuna dönüştü.

Eskiden savaşlarda cephelerde yaşananları insanlar yıllar sonra anılarda ya da romanlarda okuyarak öğrenirlerdi. Görsel teknolojinin gelişimiyle artık anında, daha füzeler rampadan ateşlenince haberdar oluyor. Füzeler havada hedefine doğru yol alırken canlı olarak izliyor. Bu durum dünyanın birçok yerinde insanlara belki heyecanlı bir savaş filmini izler gibi geliyor. Çoğu da bu durumu umursamıyorlar bile. Gösteri ve kutlamalarda havai fişekleri izlerken neler hissediliyorsa çoğu insanda da benzer duygularla ekrana bakıyorlar. Globalleşmenin ve kapitalist kültürün getirdiği duyarsızlaşmayla havada gördüğü füzelerin yaratacağı sonuçları düşünmezken, duyarlı insanlarda ise kaygılar hâkim olmaya başlıyor. Çünkü savaşların acısını, yokluğunu yoksul kesimlerin çekeceğini biliyorlar. Bu yüzden akşam savaş filmi izler gibi ekranda canlı olarak savaşı izleyenlerin duyguları ortak değil.

Füzeler Ortadoğu’da savaş tansiyonunu biraz daha yükseltti. Dünya her zamankinden daha güvensiz olmaya doğru hızla ilerliyor. Tarafların misilleme yapacakları açıklamalarından da anlaşıldığı Ortadoğu savaş kazanı kaynamaya devam ediyor. Ortadoğu’da savaşın ateşi genişleyerek etrafını da yakmaya başlayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.