Diyarbakır - Türkiye genelinde 14 Nisan 2009'da startı verilen ve içerinde DEP Milletvekili Hatip Dicle ve belediye başkanlarının da bulunduğu 94'ü tutuklu 180 Kürt siyasetçinin yargılandığı "KCK ana dava"nın 61'inci duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. 80'ini tutuklu, 4'u tutuksuz 84 sanığın katıldığı duruşmaya aralarında Hatip Dicle'nin de bulunduğu 16 tutuklu mazeretli oldukları gerekçesiyle katılmadı. Duruşmaya tutuklu yakınlarının yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak ve BDP Milletvekilli Nursel Aydoğan da katıldı. Duruşma mahkeme heyetinin yerini almasıyla başlarken, ilk olarak tutuklu sanıklardan Herdem Kızılkaya söz aldı. Kızılkaya, 13 Ocak'ta görülen davanın duruşmasında takındıkları tavrın bu celsede de devam edeceğini belirterek, yargılamaları kabul etmeyeceklerini ve ÖYM'leri ret ettiklerini belirtti. Kızılkaya, konuşmasında Rojava'da ilan edilen kantonları da selamladı. Bu esnada ayağa kalkan tüm tutsaklar alkışlarla mahkeme heyetini protesto etti.
Sanıkların protestosu ile birlikte arka sandayelerde oturuna tutuklu yakınları da ayağa kalkarak tutuklulara destek vermek amacıyla mahkeme heyetini alkışlarla protesto etti. Bunun üzerine mahkeme başkanı, tüm tutuklu ve tutuklu yakınlarını duruşmanın düzenini bozdukları gerekçesiyle dışarı çıkarttı. Ardından devam eden duruşmada, avukatlar adına söz alan Diyarbakır Barosu avukatı Sinan Tanrıkulu, tutsakların duruşmaya katılmayacaklarını belirterek, bundan kaynaklı avukatlar olarak duruşmadan çekildiklerini kaydederken, tüm avukatlar salonu terk etti. Ardından boş salona mahkeme heyetini mutalasını sunan iddia makamı her duruşmada tahliyesi istenen ve bir türlü tahliye edilemeyen Kürt siyasetçiler Esma Güler, Besime Konca, Leyla Deniz ve Dirayet Taşdemir'in tahliyesini istedi. Diğer tutsaklar hakkında ise kuvvetli su şüphesinin olgusu, kaçma şüphesi ve adli kontrol yöntemlerinin yetersizliğinden kaynaklı tutukluluk hallerinin devamı talep edildi. Mahkeme heyeti ara kararını vermek üzere duruşmaya ara verdi.
Kışanak: İdeolojik yargıya izin vermeyeceğiz
Öte yandan duruşmaya verilen aranın ardından adliye önünde BDP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Gültan Kışanak gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kışanak, "Arkadaşlarımızın bırakılması gerekiyor. Bu demokratikleşme beklentisine en büyük katkı olur. Biz yargılanmaktan kaçmıyoruz. Fakat yargı mekanizmaya dönüşmüş, son derce önyargılı bir şekilde bizi mahkum etmeye odaklanmış ideolojik yargıya izin vermeyeceklerini söylüyor arkadaşlarımız. Beş yıl içinde demokratik her kesim Özel Yetkili Mahkemelerin İstiklal Mahkemeleri'nin bir devamı olan bu mahkemelerde yargılanıyor. Gerçek anlamda hukuk devletinin zaman kaybetmeden derhal şimdi bunun yapılması lazım. Sadece kendisine yönelik siyasi operasyon adı adlında sınırlı bir düzenleme yapma yoluna umarız tenezzül etmez. Adalet herkese lazım. Herkesin bunu düşünerek ideolojik olmayan, taraflı olmayan bir yargı için elinden geleni yapması lazım. Hükümetin de daha farklı yaklaşımlardan uzaklaşarak tüm farklı kesimlerin görüşünü esas alan bir düzenlemeyi esas alması lazım. Arkadaşlarımıza sevgilerimizi iletiyoruz. Bu ülkede herkesin demokratik siyaset hakkının güvence altına alındığı bir Türkiye'ye uyanmak istiyoruz" dedi.
Sanıklar ve avukatlar mahkemeyi terk etti
"KCK ana davasında tutuklular ve avukatlar mahkeme heyetini protesto ederek, duruşma salonunu terk etti. Boş salonda savcının mütalaasının alınması sonrasında mahkeme heyeti karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.