Zamanla nasıl çevre kirlenebiliyorsa, ne yazık ki insanlar da kirlenebilmektedir. Sanat; ruhu arıtandır, insanı canlı kılandır. Sesli düşünen bir insan haline getirir insanı sanat. İçi dışı, özü sözü bir olan insan haline getirir.
Gerçek tutarlılık, dürüstlük, kendiyle ve dünyayla barışıklık; sanatsal atmosferle ilişkilidir. En genel anlamda kişilik dediğimiz olgu; kalıtım, eğitim, çevre, politika, ekonomik ilişkiler gibi birçok faktöre bağlıdır. Ama sanat, güzele çağırma, güzellikleri kışkırtma eylemidir. Sanat güzellikleri daha bir belirginleştirir. O hangi şairdi “ Ben 48 saat boyunca hiç şiir okumamış bir insanın ruh sağlığından kuşku duyarım” sözünü diyen?
GECEYE KAZINAN GÜLÜŞLER
Olanca kıvraklığınla gel
Bir Kurmanç çevikliğiyle
Oyna dolan yöremde
Geceye gülüşlerimiz kazınsın
Oynaşalım, duyulsun
Bu tekinsiz kuytulukta sarmaşlığımız
Koy, son çılgınlığımız olsun!
Olanca kıvraklığınla gel!
Bir Kurmanç pervasızlığıyla
Oyna dolan yöremde
Kızışsın kanım, sevgilim hey!
Savrulsun eteğin, kıvrılsın belin!
Gecenin kelebeği dalıma konsun!
Ben kızgın kesilmiş bir çubuğum!
Tepin dur üstümde!
Çifte su verilmiş çelik olayım!
Kırılırsam, böyle kırılayım!
Geceyi, kahkahalarımızla sarsalım
Varsın, vuruluşumuzla noktalansın!
–Yardı karanlığın bağrını
Ulumalı bir dalgalanma
Ardından silah sesleri
Yankılanadurdu doruklarda–
O tanık dağlar
Gözü pek sevdalıların duyarlılığını kollar!
Aydın ALP
1982 [2018’de rötuş]
AMED’İN KELEBEĞİ – J&J YAYINLARI - 2018
Taşlamış bir dünyada sanat, kahkaha içtenliğidir, gözyaşı sıcaklığıdır. En genel anlamıyla sanat, estetize edilmiş bir hayat, özgürlük duygusu, yaratıcılık ve
iyilik duygusudur. Acıma, merhamet, vicdan, erdem, mertlik, yardım etme duygusu gibi en insani duyguları yaşatandır. Estetik bir bakışı içerir, çünkü sanat bir içtenliktir.
Sanat bütün dogmalara, tabulara bir başkaldırıdır. En geniş özgürlükleri duyan ve duyurandır. Yaratıcıdır, insana yaraşır olmaktan başka bir sınırı yoktur. Ve bir iyilik duygusudur, duyarlılıktır.
ONLARDAN GELİRSE
Ben büyük bir geçmişin maviliğini taşıyorum
Sahi söylemedim mi size?
Sık sık sular olurum
Silkelenirim sonra
Güvercinler havalanır dünyada
Ve en önce Diyarbakır’da
Bana ölüm onlardan gelirse hep yaşarım!
Aydın ALP
YÜREĞİNİZİN KAPILARINI KIRACAĞIM – J&J YAYINLARI – 2019
Sanat, kahkahalar kırmızılığıdır. “melali anlamayan nesle aşina değiliz.” Sanat hüzün sarılığıdır. Sanat ekolojisi bozulmamış doğadır; zeytin dalı yeşilliğidir. Sanat ufuk açıcıdır, gökyüzü ve denizlerin maviliğidir. Genç bir kızın uçarılığı, hayat dolu bir kadının hoppalığıdır; çingene pembesidir. Sanat; kadınlarımızın yükselen upuzun çığlıklarıdır; kapkaradır. Köylerinden, yerinden yurdundan koparılıp metropollere, megapollere sürülen insanlarımızın çaresizliğidir, yanardağ kızıllığıdır. Gençlerimizin zulme karşı sıkılı yumruklarıdır ve mosmordur. Zılgıtların menevişliği, bulutların apaklığıdır. Nitelikli ve güvenilir, sorumluluk duyan ve vefalı, yaratıcı ve mert, omurgalı ve onurlu insan olma serüvenidir!
İnsan sevgisi, adalet duygusu, barış ve kardeşliğin olduğu, çiçeklerin incinmeyeceği bir dünya özlemidir. Bu değerler, en genel anlamda, sanatın güzergâhının temel taşlarıdır.
Şiir yüreğimi arıtandır. Her şiir öncelikle kendi adıma ettiğim bir yemindir, bir dönülmez karar; nasıl olmam gerektiğine dair...
Sanat ruhun dekoratörüdür. Bir ruhsal dekorasyondur bir yanıyla. Toplumsal koşullar en çok bedeni değiştirir. Ruhun mimarı ise, sanattır. Sanatın işlevi, insan ruhunu estetize etmektir. (10 Aralık 1999 / ROJA WELAT )
AŞKI OLMAYANIN ŞİİRİ OLMAZ (Gazete ve Edebiyat Dergileri Yazıları 1994-2018)
J&J YAYINLARI – 2018
Kara, karanlık günler geride kalsın. Yarasaların uçuştuğu zifiri karanlıklar, ışısın! Özgür günlerde, yeniden demek adına… Yoksulluk ve açlığın olmayacağı ve bu faşizan pandemiyi aşacağımız ve yeniden bir araya geleceğimiz ve söyleşeceğimiz günler adına… Yeniden ve yeniden merhaba…
Not: 14 Şubat Dünya Öykü Günü ve 14 Şubat Sevgililer Günü, kutlu olsun!
Aydın ALP