Sirenin zimmetli olduğu Hadi Özer, ilçede 90 yıldır her Ramazan’da kesintisiz olarak siren çaldıklarını kaydetti.
Siirt’in kuzeydoğusunda bulunan 31 bin 819 nüfuslu Pervari ilçesinde 90 yıllık gelenek sürdürülüyor. İlçede, cumhuriyetin ilan edildiği yıllarda minare bulunmaması ve davul olmaması nedeniyle vatandaşların sahura kaldırılması ve iftar vakitlerini öğrenmesi için gönderilen siren, halen her Ramazan ayında kullanılıyor. Sirenin üzerine zimmetli olduğu Hadi Özer (70) adlı vatandaş, çıktığı evinin çatısından siren düzeneğinin kolunu çevirerek, tüm vatandaşları sahur ve iftar vakitlerinden haberdar ediyor. Özer, kolu çevirdikçe artın siren sesi, ilçenin her yerinden duyuluyor.
Düzeneğin uzun yıllardır üzerinde zimmetli olduğunu aktaran Hadi Özer, halk tarafından “borazan” olarak adlandırılan sirenin kendisinden önce başkalarına zimmetli olduğunu anlattı. Aletin yaklaşık 90 yıldır her Ramazan’da kesintisiz çalındığını belirten Özer, "İlçede halk siren sesiyle sahura kalktığı gibi yine siren sesinin duyulmasıyla iftarlarını açıyor. Bu gelenek haline gelmiştir. Alet benden önce başkasına, şu an ise ben de zimmetidir" dedi.
Cumhuriyetin ilk yıllarında ilçede minare bulunmadığı için halkın sahura bu sirenle kaldırıldığını belirten Ercan Sayın adlı vatandaş ise, "Pervari'de Ramazan ayında bütün iftarlar da sirenle açılır. Cumhuriyetle birlikte ilk dönemde bu siren aleti ilçeye geliyor. O zamanlar minareli cami yoktu. Halk bu yöntemle sahura uyanıyordu. Halen gelenek olarak devam edilerek kullanılmaktadır. Bugün Ramazan ayının ilk günü, bugünle birlikte sirenimizi çalacağız. Siren sesiyle bugün ilk sahurumuza kalkacağız. 90 yıllık geleneği sürdürüyoruz" diye konuştu. (İHA)