Gönül Morkoç
TİGRİS HABER - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2019 yılında 200, 2020 yılında 100, 2021 yılında da 100 doktor ya da sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. 2019 ve 2020 yılındaki 300 vakaya karışan failden sadece yüzde 10’u yani 30’u mahkûmiyet aldı. Yüzde 90’ının hakkındaki soruşturma ya devam ediyor ya da dosya kapatıldı. Hasta ya da hasta yakınlarının birici dereceden fail olduğu şiddet vakalarında, doktor ya da sağlık çalışanı “beyaz kod” vererek muayeneyi reddediyor. Sonraki süreçte fail hastane polisi tarafından gözaltına alınarak, hakkında yasal işlem başlatılıyor.
DÜ’de saldırı girişimi
Diyarbakır’da bu yıl içerisinde 100’ü aşkın saldırı meydana geldi. Sonuncusu da önceki gece Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde yaşandı. Eli kesilen yakınlarını hastaneye getiren bir grup, doktorun yaraya attığı dikişi beğenmeyince arbede çıkardı. Doktor ve sağlık çalışanlarına saldırı girişimi, polis ve güvenlik görevlilerinin araya girmesi ile önlendi. Girişimde, bulunan bir kişi gözaltına alınarak hakkında yasal işlem başlatıldı.
‘Cezasızlık politikası cesaretlendiriyor’
Konu ile ilgili Tigris Haber’e konuşan TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, “sağlıkta cezasızlık” politikasının failleri cesaretlendirdiğini söyledi. Şiddet uygulayan hakkında etkin ve etkili bir soruşturma yürütülmesi durumunda, şiddet olaylarının azalacağını belirten Yerlikaya, “Cezasızlık politikasının bu şiddetin nedenlerinden biri olduğunu düşünüyoruz. Etkili bir yasa olmadığı için bıçaklasa bile serbest kalabiliyor. Çok yetersiz. Yeni bir yasal düzenlemenin yapılması gerekiyor. Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması gerekiyor” dedi.
‘Polis, savcı gibi değil’
Şiddet mağduru sağlıkçılar için, polis, savcı, hakime şiddet durumunda uygulanan cezalara benzeyen bir düzenleme olmadığına işaret eden Yerlikaya, “Yetkililerin sağlıkçılara yönelik hürmetsiz yaklaşımları da bir etken. Vatandaş ne yapsa haklıdır, algısı da yaratılmış durumda. Sağlık çalışanlarına yönelik bir düzenleme var ama yetersiz. Polis, savcı hakim gibi bir düzenleme değil” diye konuştu. “Şiddet uygulayanların sağlık hizmeti alamaması” konusuna da değinen Yerlikaya, “Buna katılmıyoruz. İnsan haklarına aykırıdır. Bu uygulama doğru değil” dedi.
5 dakikada bir hasta
Kamu hastanelerinde hekim ve sağlık çalışanlarının iş yükünün ağırlığına işaret eden Yerlikaya, bir hekimin mesai saatleri içerisinde 5 dakikada bir hastayı muayene ettiğini söyledi.