Sağlık sigortası da kıdeme dahil edildi

Danıştay, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatıyla ilgili flaş bir karara imza attı.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatıyla ilgili en büyük yanlış, tazminatın çıplak ücret üzerinden ödendiğiyle ilgilidir. Ancak Danıştay'ın son kararı hesabın sadece ücretten ibaret olmadığını ortaya koydu

Mevcut yasaya göre; en az bir yıl çalışan işçi kıdem tazminatına hak kazanıyor. Tazminat her bir yıl için 1 aylık brüt ücret kadar oluyor. Şu anda kıdem tazminatının tavanı 4092 lira. Bir yıl çalıştıktan sonra işten kendi isteği dışında ayrılanlar kıdem tazminatı alabiliyor. Kıdem hesabında bazı ince ayrıntılar işten ayrılırken daha fazla tazminat almanızı sağlayabilir. Danıştay'ın son kararı da buna örnek.

Tüm haklar dahil edilmeli

Nasıl mı? Açıklayalım, işten kendi isteği dışında ayrılan bir işçiye çıplak ücreti üzerinden hesap yapılarak tazminat ödenmiş. İşçi bunun üzerine kıdem tazminatının sadece aldığı ücret değil bütün hakları ve yan ödemeleri içerecek şekilde hesaplanmasını istemiş. İşveren de bunu kabul etmeyince olay yargıya taşınmış, dosya Danıştay'a kadar gitmiş. Danıştay da işçiye verilen bütün ödemelerin ve hakların hesaba dahil edilmesi gerektiğine karar verdi. Ne çalışan ne de işveren farkında! Mahkemenin kararındaki en dikkat çekici konu ise işçilere ödenen 'özel sağlık ve hayat sigortasının' da kıdem tazminatına dahil edilmesi gerektiği hususunun özel olarak belirtilmiş olması. Çalışanlarına özel sigorta yaptıran şirketler, kıdem tazminatı hesaplamalarında bu durumu genellikle göz ardı eder. Hatta çalışan ve kıdem tazminatını alan personelinin bir kısmı da bu durumun farkında bile değil.

PARA İLE ÖLÇÜLENLER...

Danıştay 3'üncü Dairesi'nin kararma (Esas No: 2015/27588, Karar no: 2015/30902) göre; ikramiye, prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmalı. İşçiye sağlanan 'özel sağlık sigortası yardımı' ya da 'hayat sigortası prim ödemeleri' de para ile ölçülebilen menfaatler kavramına dahil olup, tazminata esas ücrete eklenmeli.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri