Safra kesesi taşı (kolelitiazis)
Tigris Haber - Safra kesesindeki safrada çözünmüş olarak bulunan katı maddelerin birleşerek taş haline gelmesi ile safra kesesi taşları oluşur.bilirubinsafra tuzlarıkolesterol
Başlıca iki çeşit safra taşı vardır. Kolesterol ve pigment taşları. Bizim ülkemiz de dahil gelişmiş ülkelerde beslenme alışkanlığına bağlı olarak kolesteroltaşlarını daha çok görüyoruz. Siyah pigment taşları ise bazı kan hastalıklarında daha sıktır.
Safra kesesi taşları daha çok kimlerde görülür ? Safra kesesinde taş oluşabilmesi için risk faktörleri nelerdir ?
Kadın cinsi
60 yaş üzeri
Obezite , metabolik sendrom (abdominal obezite)
Hamilelik
Safra stazı (safra akımının yavaşlaması, safra kesesinde çamur görünümü)
Bazı ilaçlar ve ailesellik gibi diğer faktörler
Safra Kesesinde Taş Var Ama Şikayet Yok Ne Olur?
Şikayetiniz yoksa ömür boyu bu şekilde kalabilir, yani bir şey olmayabilir. Ama belirti veriyorsa (ağrı, hazımsızlık vb) istenmeyen ciddi sorunlar (komplikasyon) ortaya çıkabilir.
Safra Kesesi Taşı Şikayete, Ağrıya Neden Olmasa da Şu Kişilerde Peşinen Safra Kesesi Alınmalıdır (Proflaktik Kolesistektomi)
Yaşlı ve diyabeti olanlar
Uzun bir zaman sağlık hizmetine ulaşamayacak olanlar;
Porselen safra kesesi olanlar; bu insanların safra kesesi duvarı kalsifiye olmuştur Bunlarda safra kesesi kanseri gelişme riski artmıştır (premalign).
Safra taşı 3 cm den büyük ya da 0.5 cm den küçük olanlar. Özellikle küçük taşlar safra yoluna düşerek sarılık ya da akut pankreatite neden olabilir.
Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir?
Tekrarlayan karın ağrısı atakları; karnın sağ üst kısmında ya da göbek üzerindedir (epigastrik), sıklıkla sağ kürek kemiğine doğru yayılır. Ağrı genellikle ağır yemeklerden sonra başlar, yavaş yavaş artar ve kesilmeden bir kaç saat sürer (bilier kolik). Bulantı ve kusma, ağrıya eşlik edebilir. Karında şişkinlik ve geğirme de gözlenebilir.
Bu Şikayetler Başka Hangi Hastalıklarda Olur Diğer Bir Deyişle Karışır?
Mide ve onikiparmak barsağı (duodenum)ülserleri,
Gastroözefageal reflü hastalığı,
İrritabl barsak hastalığı spastik kolon),
Karaciğer hastalıkları,
Böbrek taşı,
Bazı zatürre tipleri,
Kalp krizi.
Hastada Safra Kesesinde Taşı Var ve şikayete sebep oluyorsa hasta laparoskopik kolesistektomi (kapalı safra kesesi ameliyatı) olması gerekir.
Kapalı Safra Kesesi Ameliyatında (Laparoskopik Kolesistektomi ) safra kesesi alınır.
Safra kesi alınmadan taşlar alınabilir mi?Böyle bir bilimsel yaklaşım yok.
Safra Kesesi Taşlarının Ameliyatsız Tedavisi Mümkün müdür?
Safra taşı eritici haplar verilmekte Ancak ilaçlar bırakılınca taşlar yeniden oluşmakta ve safra yoluna düşerek sarılık ve pankreatit gibi sorunlara yol açabilmektedir, ayrıca ilaç tedavisinin iki yıl boyunca kullanılması gerekir. Dolayısıyla bazan hastanın safra kesesi taşları tedavi edilmiş oluyor belki ama hasta tedavi edilmiş olmuyor, daha karmaşık başka sorunlar ortaya çıkıyor
Opr. Dr. Mustafa ODABAŞI
ÖZEL BAĞLAR HASTANESİ
GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ