Sağlık Bakanlığı, N.F. Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen aşının ilk partisinin üretimine başlandığını duyurdu. Savunma Bakanlığı ise ilerleyen saatlerde ilk parti üretiminin tamamlandığını açıkladı. İlk partide ne kadar üretildiğine ise açıklık getirilmedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Ağustos'ta yaptığı açıklamada koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini bildirmişti.
Sağlık Bakanlığı, yeni aşının gerekli tüm testlerden geçtiğini ve virüse karşı bağışıklık geliştirdiğini açıklamıştı.
Dünya Sağlık Örgütü yeni aşıya temkinli
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Rusya’nın tescil ettirdiğini açıkladığı aşı, dünyadaki 26 aşı adayı arasında "birinci aşama klinik deneme" safhasında görülüyor. DSÖ'den yapılan açıklamada, "Covid-19 aşısına olası ön onay süreci konusunda Rus otoriteler ile yakın temas halindeyiz. Süreç, titiz bir gözden geçirilmesini gerektiriyor." denilmişti.
Klinik denemeler 3 aşamada yapılıyor
Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor. Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşı adayının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor. İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşı adayının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem birkaç bin denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.