Diyarbakır’da konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sur’un Kamulaştırılması ile ilgili yürütülen tartışmalara son noktayı koydu.
Geniş güvenlik önlemleri altında Diyarbakır'a gelen Başbakan Ahmet Davutğlu, Cuma namazını Sur ilçesindeki tarihi Ulu Camii'de kıldı. Önce burada sonra tarihi Hasan Paşa Hanı'nda konuştu. Sur'un yeniden inşasıyla ilgili planın detaylarını anlattı. Zarar gören esnaf ve evi tahrip olan vatandaşın evini yeniden inşa edeceklerini belirten Başbakan Davutoğlu, "Hiç kimse tereddüt etmesin, burada mülkü olanlar ellerindeki imkanlarıyla neler yapabileceklerse mimari planlama içinde yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanlar kira öder gibi, mülk sahibi olacak gibi düzenleme yapıyoruz. Kötü kentleşme esnasında gelip buralarda çok kötü şartlarda evlerde yaşayan vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecek. Hiçbir bina yukarıdan bakıldığında Ulu Camii'nin minaresinden daha yüksek olmayacak. Bu bizim size taahhüdümüzdür. Diyarbakır'ı olduğu, olması gerektiği gibi inşa edeceğiz. Sizin rızanız olmadan adım atmayacağız. Çevre Bakanlığımız danışma ofisleri kuracak. Çünkü biz kul hakkını şehir hakkıyla birlikte düşünürüz."
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Başbakan Ahmet Davutoğlu dün geniş güvenlik önlemleri altında Diyarbakır geldi. Davutoğlu’nun gelişi öncesinde kentte çok sıkı güvenlik önlemleri alındı. Suriçi bölgesinde bulunan Gazi Caddesi üzerinde polis bariyerleri ile güvenlik koridoru oluşturuldu. Vatandaşların tek tek aranarak alındığı Suriç’inde güvenlik koridonunun içine ise kimse bırakılmadı. Başbakanın gelişi nedeniyle tarihi Ulucami’nin etrafında bulunan tarihi yapılar ile binaların üzerinde de tam teçhizatlı keskin nişancılar yerleştirildi. Sur içinde yasağın bulunmadığı sokakların girişleri de polis bariyerleriyle kapatıldı.
Başbakan Davutoğlu, cuma namazının ardından Diyarbakır Ulu Camii önünde toplanan vatandaşlara seslendi. Önceki gün yaşanan saldırıya değinen Davutoğlu, "Dün o saldırıları yaparken hesapları şuydu: Diyarbekirli Ahmet korkar gelmekten çekinir. Biz sizi tanıdık siz bizi tanıdınız. Korkmuyoruz, korkmayacağız. Allah eğer bu canı bir gün alacaksa, işte dua ediyorum, Diyarbekir'de alsın. İşte dua ediyorum, Kürt kardeşlerimle beraber burada bu emaneti teslim edeyim" diye konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün, operasyonların tamamlandığı, 5 mahallede sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır'ın Sur ilçesini ziyaret etti.
Başbakan Davutoğlu, önceki gün Bağlar ilçesinde bomba yüklü araçla yapılan saldırıda şehit düşen polisler için yapılan cenaze töreninin ardından, tarihi Ulu Cami’de Cuma namazını kılmak için Sur ilçesine geldi. Beraberindeki Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile ilçeye gelen Davutoğlu, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlarla tokalaştıktan sonra, namaz kılmak üzere camiye girdi.
'HOŞGELDİN SEROK AHMET'
Davutoğlu’nu Ulucami’nin önünde ise bazı partililer ’Hoş geldin serok Ahmet, surlar gibi dimdik ayaktayız’ pankartı ve ’Dünya beşten Sur hendekten büyüktür’ dövizi ile karşıladı.
VATANDAŞLARA SESLENDİ
Başbakan Davutoğlu Cuma namazının ardından Diyarbakır ulu camii önünde toplanan vatandaşlara seslendi.
Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:
Bugün buraya sizinle buluşmaya gelirken gönlümde yüreğimde Diyarbekir aşkı vardı, ama bu buluşmayı bize çok gördüler. Dün 7 canımızı 7 yüreğimizi bizden aldılar. Diyarbekir ses veriyor, şehitler ölmez, şehitler ölmez. 7 canımızı Anadolumuzun diğer köşelerine gönderdik. Diyarbekirliler sizin için gelmişti. O kardeşleriniz bu albayrak inmesin diye gelmişti. Diyarbekir, Şam gibi Halep gibi olmasın diye canını feda etiler. Bu şehitlerin emanetine sahip çıkacak mısınız? O hainlere bu ezan sesini dindirmek isteyenlere gür bir sesle biz buradayız burada olacağız, Diyarbekir bu medeniyetin şehri diyecek misiniz?
“BİZİ BÖLEMEYECEKLER. BİZİ AYIRAMAYACAKLAR”
Bilin ki Diyarbekirli Ahmet burada. Bizi bölemeyecekler. Bizi ayıramayacaklar. 1 Kasım akşamı muhteşem bir zaferle kazandığımda Hz. Mevlana’nın huzurundaydın. Şimdi de Diyarbekir’in huzurundayım. Biz kardeşlik derken sevgi muhabbet derken onlar nefret tohumu ekmek istediler. Biz size güveniyoruz. Onlar Ankara'da otobüs durağında mazlumları, İstanbul'da insanlarımızı şehit ettiler, korkacağımızı zannettiler.
"ZANNETTİLER Kİ BAŞBAKAN BU SALDIRILARDAN KORKAR"
Dün o saldırıları yaparken hesapları şuydu: Diyarbekirli Ahmet korkar gelmekten çekinir. Biz bu alçaklardan korkar mıyız? Biz sizi tanıdık siz bizi tanıdınız. Korkmuyoruz, korkmayacağız. Allah'a burada dua ediyorum, canımı alacaksa burada, Diyarbakır'da alsın, ama bize geri adım attıramayacaklar. Bacılarım Allah sizden razı olsun. Öyle evlat yetiştirin ki sevgi desinler kardeşlik desinler hep barış deyin, kardeşlik deyin, birlik deyin. İnşallah Diyarbekir’e tekrar tekrar geleceğiz. Beni kardeşinizi misafir edecek misiniz? Bizi ailenizden bir fert olarak görecek misiniz? Söz verdiğimiz gibi onların yıktıkları her taşı ihya edeceğiz, zarar verdiği esnafın zararını karşılayacağız.
ONLAR YIKARSA BİZ YAPACAĞIZ
Onlar yıkarsa biz yapacağız, onlar yakarsa biz daha güzelini inşa edeceğiz. Diyarbekir sana teşekkür ederim. Onlara itibar etmediğin için teşekkür ederim. Biz dik duracağı Diyarbekirliler siz de dik duracak mısınız? Bunların tuzaklarına fırsat vermediniz. Ama bakın sadece selam verdim binlerce Diyarbekirli göğsünü açtı, onlar sizinle buluşamazlar, biz ise daima sizlerleyiz. Bunlar diyorlar ki kentsel imar adı altında buradaki yapı değişecek, hayır hepsi kalacak. Eksiklerini gediklerini tümüyle saracağız. Daha güzel evlerde oturacaklar. Diyarbekir anneleri bir daha ağlamayacak.
DAVUTOĞLU, SUR’UN İHYA PLANINI AÇIKLADI
Cuma namazı sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu, tarihi Hasan Paşa hanında Sur İlçesi için hazırlanan planı anlattı. STK temcilerinin de bulunduğu toplantıda konuşan Başbakan burada, kentte şahsi bir evi olmasını istediğini söyledi. "Yangın yerinde gül yetiştireceğiz" diyen Davutoğlu, Sur ile ilgili imar planlarına dâir detayları paylaştı.
“Silopi'nin ihtiyacı Sur'dan farklı. Cizre'nin ihtiyacı Silopi'den farklı. Her birisi için ayrı ayrı çalışıyoruz. Amacımız çok açıktır. İnsanı, mekânı korumak, zamanın dokusuna uygun bir şekilde hayatı normalleştirmek. En iyi şartları vatandaşlarımıza sağlamak. İnsanı korumayan hiçbir plan, insana hitap etmeyen hiçbir proje hayatta karşılığını bulamaz. Tarihte de yer alamaz.
Diyarbekirlilerin ve Sur'da yaşayan vatandaşlarımızın rızası hilafına tek bir adım atılmayacaktır. Her şeyi sizlerle konuşarak, sizlerle birlikte yapacağız. İstişare ederek, konuşarak yapacağız ama Sur’u da bu haliyle, teröristlerin yıktığı bu haliyle bırakmayacağız. En güzel şekilde inşa edeceğiz, yangın yerinde Allah'ın izniyle gül yetiştireceğiz. İnsanların rızası dışında adım atılmayacak. İlçeyi en güzel şekilde inşa edeceğiz. Vatandaşlarımız mağdur edilmeyecek. Mülkiyet haklarına kesinlikle riayet edilecek.
"SİZİN RIZANIZ OLMADAN ADIM ATMAYACAĞIZ"
Hiç kimse tereddüt etmesin, burada mülkü olanlar ellerindeki imkanlarıyla neler yapabileceklerse mimari planlama içinde yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanlar kira öder gibi, mülk sahibi olacak gibi düzenleme yapıyoruz. Kötü kentleşme esnasında gelip buralarda çok kötü şartlarda evlerde yaşayan vatandaşlarımız kesinlikle mağdur edilmeyecek. Gecekondu, işgalci gibi konumda olanlar dahi her biri en iyi şartlarda, çağdaş ev imkanlarına sahip olacaklar.
"SUR'UN HER TAŞI, HER MİMARİ ESERİ KORUNACAK."
Hiçbir bina yukarıdan bakıldığında Ulu Camii'nin minaresinden daha yüksek olmayacak. Bu bizim size taahhüdümüzdür. Diyarbakır'ı olduğu, olması gerektiği gibi inşa edeceğiz. Sizin rızanız olmadan adım atmayacağız. Çevre Bakanlığımız danışma ofisleri kuracak. Çünkü biz kul hakkını şehir hakkıyla birlikte düşünürüz.
İSTİSMAR ALANLARININ YOK OLMASINDAN KORKUYORLAR
Sur'un mekânının korunması iki ana temele dayanacak: Birisi UNESCO Kültürel Mirası ilân edildiği için Dışişleri Bakanlığım döneminde bizzat takip ettiğim bir konudur, Sur ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Kültür Mirası olması. Oldu, kabul ettirdik. Bu kültürel miras çerçevesi dışında Sur ve Hevsel Bahçeleri ile ilgili tek bir adım atılmayacak. Kültürel miras korunacak. 2012'de uzun çalışmalar sonrasında kabul edilen Koruma Amaçlı İmar Planı esas alınacak. Sur içi mimari plan bu iki unsur üzerine inşa edilecek. Peki neden karşı çıkıyorlar? Çünkü istismar alanlarının yok olmasından korkuyorlar. Bu iki esas dışına çıkanlardan hesabını bizzat ben soracağım.
ULU CAMİ AÇIK MÜZEYE DÖNÜŞECEK
Toledo örneği verince bana tepki gösterdiler. Öyle bir biblo şehir kuracağız ki herkes merkala burayı görmek isteyecek. Toledo bizim medeniyetimizin şehri olarak doğmuştu. UNESCO Kültürel Mirası çerçevesinde Diyarbakır Surları'nı aslına uygun şekilde koruyacağız. Her bir burç, tarihi özelliğine göre kültürel bir alan haline dönüşecek. UNESCO Kültürel Miras listesinde olması hasabiyle Hevsel Bahçeleri'ni hem koruyacağız hem de tanınır, bilinir kılacağız. Hevsel Bahçeleri'ni doğanın en güzel örneklerinden biri olarak insanlığın hizmetine, ziyaretine açık hâle getireceğiz. Ulu Camii’nin restorasyonunu yaptık. Ulu Camii ve civarını, Hasan Paşa da dâhil olmak üzere, binlerce Diyarbekirlinin buluştuğu meydanı da bir inanç turizmi alanı olarak herkesin ziyaretine açık halde muhafaza edeceğiz. Ulu Camii'yi gözümüzün nuru gibi koruyacağız.
GAZİ CADDESİ İÇİN ÖZEL PLAN
İçkale ve Hazreti Süleyman civarını aynı şekilde koruyacağız. İnanç turizminin ikinci ayağı ve kilisesiyle, camisiyle, İçkale'nin içindeki tarihi eserleriyle birlikte örnek bir tarihi mekân olarak, tamamiyle Diyarbakır tarihi eserlerinin dokusuna uygun olarak yeniden inşa edeceğiz. Gazi Caddesi ile ilgili özel bir plan uygulayacağız. Gazi Caddesi üzerindeki bütün binalar dış cepheleri itibariyle Diyarbakır'ın mimarisine uygun bir şekilde restore edilecek. Sokak sağlıklaştırması şeklinde binalar tek tek ele alınacak. Buradaki sosyal ve ekonomik hayat canlanacak. Bilinsin ki bundan sonra hiç kimse, hiçbir Diyarbekirlinin evine gelip de 'Kapını bundan sonra açık tutacaksın, ben istediğim zaman girebilirim' diyemeyecek."
ESNAFA DESTEK
Diyarbekir'in kapanan iş yerleri, duran ekonomik hayatı tekrar canlandırılacak. Bu olaylar dolayısıyla maalesef 26 otel kapanmak zorunda kaldı, birçok esnaf dükkânını kapatmak durumunda kaldı. Bunların hepsinin tek tek açılmasına bizzat destek olacağız. Terörden mağdur olan esnafın borçlarıyla ilgili çalışma yürütülüyor.
"DİCLE VADİSİ PROJESİYLE DİYARBAKIR’IN DİCLE İLE OLAN BAĞI GÜÇLENECEK”
Her ne suretle olursa olsun teröre karşı mücadele kararlılıkla sürdürülecek ve Diyarbekir'in her bir sokağı, Sur'un her bir evi huzur ve güvene kavuşuncaya, kamu düzeni ihyâ edilinceye kadar bir an bile durmayacağız” dedi.
Başbakan Davutoğlu, buradaki konuşmasının ardından STK temsilcileri ile buluştu. Başbakan daha sonra kentten ayrıldı.
Haber: İlyas AKENGİN