Metro, hafif raylı sistem denilince kentlerde yaşayanlar Çağdaş toplu taşıma araçları devreye giriyor diye az biraz heyecanlanır. Toplu taşımanın en güvenlisi, en konforlusu diye seviniriz, şeker verilmiş çocuklar gibi.
Gerisini de düşünmeyiz.
Bu hat nereden, nasıl geçer?
Güzergâh doğru mu, uygun mu, değil mi?
Çok aşamalı ihaleleri vardır bu toplu taşıma sürecinin.
Tanıtım, güzergâh belirleme gibi aşamalardan sonra, yapım ihalesi faslı.
Diyarbakır’da tanıtımı ve güzergâh belirleme ihaleleri gerçekleşti.
Güzergâhı her gün gidip-geliyorum, olur mu olmaz mı diye kafamda tartıyorum.
‘Boş ver diyorum, bunu yazsam, adam özellikle bize kafayı takmış diyecekler,’ diye es geçiyordum.
İktidara yakın bir kesim metro-hafif raylı sistem güzergahının doğru olmadığını söylediği andan itibaren, ‘mesele kent meselesi, kafaya taktı deseler kaç yazar, yaz gitsin’ dedim.
Metro ya da hafif raylı sistem, fark etmez, ben gerçekleşeceğine inanmıyorum. Tanıtımı yapılabilir, güzergâh ihalesi yapılabilir, ancak inşaatının kısa sürede başlayacağına ve de 2023’e yetiştirileceğine dair hayal dünyasının dışında düşünüyorum, inanmıyorum.
Sahi, Diyarbakır’a yerli otomobil fabrikası da kuruluyordu, ne oldu?
Bazı meczuplar, böyle bir şeyin olamayacağını yazdığımızda, söylediğimizde hakarete varan cümleler kullanmışlardı. Onları da, konuyu da not etmişliğimiz var, olmayan beyin zarlarına zaman, zaman göndermeler yapacağız, fabrika modunda olacak, fabrika ayarlarına dönsünler diye.
Geçtiğimiz günlerde birileri sorduğu için yerli otomobil fabrikasını gündeme getiriyorum. Şimdiye kadar üretime geçmesi ve ihracat yapması gerekiyordu. Neredeyse kentler arası savaş çıkaracaklardı, ‘o kente değil, bizim kentimize fabrika kurun’ diye, sanal bir savaş başlamıştı sosyal medyada. O günden bu güne her türlü aksamı dışarıdan getirilmiş, sadece kaportası Diyarbakır’da giydirilmiş bir itfaiye aracının tanıtımı yapıldı, o da özel bir şirkete aitti. Onu yerli otomobil diye kabul edersek, o başka.
*
Bu raylı sistem güzergâhı ciddi tartışılıyor, konuşuluyor. Fiskaya’dan Dicle kent’e uzanan güzergâhta, yer altı çarşısı, alt geçit, Devlet Demiryolları hattı var. Raylı sistem olmasın demiyoruz, bu kadar aceleye gerek yoktu, yangından mal kaçırırcasına, o misale uygun olmasaydı iyiydi. Çünkü yakın ya da uzak, ama bu güzergâh değişecektir. Tanıtım ve güzergâh ihalesi için harcanan paralarda boşa gitmiş olacak.