Hevsel Bahçeleri'nin “yapı rezerv alanı” ilan edilerek eski Bakan Erdoğan Bayraktar'ın imzasıyla TOKİ'ye açılacağının ortaya çıkmasının ardından Diyarbakır Stadı'nın bulunduğu alana da “Serbest ticaret alanı” izni ile AVM yapılacağının belgesi ortaya çıktı.
DİYARBAKIR Dicle Üniversitesi Rektörlüğü ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan Hevsel Bahçeleri'ndeki ağaç kıyımının yankıları sürmeye devam ederken geçen aylarda birçok tartışmalara neden olan Diyarbakır Stadyumu için yeni bir belge ortaya çıktı. Diyarbakır Stadyumu için yapılması planlanan konut ve AVM projesinin nasıl geliştiğini gözler önüne seren belgede mevcut alana ilişkin çarpıcı kararların alındığı görülüyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek imzalı Bakanlar Kurulu sonucu alınan karar belgesi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na tebliğ edilmek üzere hazırlanırken, davalık olan arsanın mahkeme tarafından verilecek kararı beklenmeden Bakanlar Kurulu'ndan geçmesi dikkat çekiyor.
“Sakınca görülmemiştir”
Diyarbakır Stadyumu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan söz konusu belgede daha önce Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Diyarbakır 3. Daire Mahkemesi'ne 2013/249 esasında dava açıldığı görülüyor. Konu hakkındaki davanın devam etmesine rağmen stadyumun bulunduğu alana ilişkin Bakanlar Kurulu'nun 10.09.2013 tarihli ve 5721 sayılı oluru ile söz konusu alanın "Rezerv Yapı Alanı" olarak belirlenmesi dikkat çekiyor. Bakanlar Kurulu'nun Diyarbakır Stadyumu için aldığı kararı Büyükşehir Belediyesi'ne iletilmesi için kaleme alınan belgenin ayrıntılarında ise şu cümleler yer alıyor:
"Devletin hüküm ve tasarrufu altında veya hazinenin mülkiyetinde bulunmayan taşınmazlar ile ilgili yazınıza konu hazineye ait taşınmazların 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun uyarınca Rezerv Yapı Alanı olarak belirlenmesine hiçbir sakınca görülmemiştir."
“Tamamen betonlaştırılacak”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Diyarbakır Stadyumu'na ilişkin Bakanlar Kurulu'nca "Rezerv Yapı Alanı" olarak belirlenmesini değerlendiren Peyzaj Mimarlar Odası Başkanı Ferit Tutşi, belgede bahsi geçen 6306 sayılı maddelerin riskli alanlarının dönüştürülmesine dayalı bir kanun olduğunu söyleyerek, bu kanun çerçevesinde yapı rezerv alanları oluşturulmaya çalışıldığını belirtti. Kanunun yasal dayanağı olarak belirlenen bu maddenin temel mantığını imar planı olarak çevrenin tamamen istenildiği gibi ticari amaçlarla kullanılabilirliğin önünü açtığını söyleyen Tutşi, "Diyarbakır Stadyumu'nun tamamen betonlaştırılacağı anlaşılıyor" dedi.
“Belgede 'Haşmaks' kararı alınmış”
Tutşi, belgede dikkat çekici en önemli noktalardan bir tanesinin stadyum alanının Gençlik ve Spor Merkezi'nin idari binasında yapılacağı yerdeki "Haşmaksın" serbest hale getirilmesi olduğunu söyleyerek, karar altına alınan "Haşmaksın" serbest hale getirilmesini ise, istediğiniz yoğunlukta yükseklikte kata çıkabilirsiniz anlamına geldiğini belirtti. Bu kararın hiçbir kurumun inisiyatifi esas alınmadan istediklerini rahatlıkla yapabilmenin zemini olduğunu söyleyen Tutşi, "Belgede 1/25.000lik 1/5.000lik nazım imar planlarında şehrin akciğerleri ve nefes alanları olarak tasarlanmış alanları direk "Reysen" Bakanlar Kurulu tarafından TOKİ'nin idaresine veriyor. TOKİ'de bu alanları ciddi anlamda betonlaşmaya dönüştürüyor" diye konuştu.
“Nefes kaynağı nasıl yapı alanı olur?”
"Kent merkezinin nefes kaynağı olan bölgenin kaybedileceğine yönelik ciddi anlamda görüşler bildirilmesine rağmen ısrarla alanı Rezerv Alanı'na dönüştürülmesi büyük bir sorundur" diyen Tutşi, "TOKİ'nin olağan üstü yetkilerine dayandırılarak hazırlanan kararlar halk nezdinde itibarı olmayan bir karardır. Umarım en kısa zamanda düzeltilir" dedi.