Özel Haber: Şevval Filiz
Tigris Haber olarak ramazanın ayının ekonomik yansımalarını öğrenmek için Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesindeki esnaf ve vatandaşlarla konuştuk. Mikrofon uzattığımız esnaflar, ürün fiyatlarının yükseldiğini ve halkın alım gücünün düştüğünü, bu nedenle satış yapamadıklarını ifade ettiler.
Vatandaşlar ise, her Ramazan ayında fiyatların yükseldiğine dikkat çekti. Vatandaşlardan biri ise, ilginç bir tanımlama yaptı şöyle dedi; “Sanki Allah tarafından halka para yağıyor sanıyorlar, paramız yok nasıl alışveriş yapalım.”
Ne dediler?
Zamlara tepki gösteren Mehmet Salih Koç adlı vatandaş şöyle konuştu “ Fiyat tartışması sadece Müslümanlar içerisinde geçerlidir. Başka yerde yok. Zamlar ramazan ayına özel yapılıyor. Sanki Allah tarafından para yağdırılıyor halka.”
“Et fiyatları arttı”
Sur da kasap olan Musa Çınar’da, et fiyatlarına yüzde 15 oranın zam geldiğini söyleyerek,“Geçen ramazanlara nazaran satışlarımız yok. Saat 12 oldu, kimse et almaya gelmedi, daha eski işlerimin yüzde biri bile yok. Kuzu, Dana, tavuk hepsine zam geldi” dedi.
“Ramazan durgun geçiyor”
Esnaflardan Bünyamin Bünü ise, geçen ramazana oranla fiyatların artığını ifade ederek şöyle konuştu: “Fiyatlarımız geçen yıla göre biraz daha artı ve pandemiden dolayı vatandaşın alım gücünün düştüğünü görüyoruz. Başta hurma olmak üzere birçok ürünümüzün fiyatı artı. Genel olarak insanların alım gücü düştü. Kapanmalardan bahsediliyor, zaten mağdur olan esnaf daha çok sıkıntı yaşayacak. Ramazan genel olarak durgun geçiyor. Sur içinde eğer kapanmalar olursa daha sönük geçecek. Bu kapanmalar birçok kişiyi işsiz bırakıyor. Binlerce geç ve esnaf perişan halde”
“Her ramazan ayında zam yapılıyor”
Ramazan ayına özel zamların yapıldığına dikkat çeken Mehmet Parlak adlı vatandaş da, “Her ramazan ayında gıdalara zam geliyor. Bu yanlış bir şeydir, tam tersi olması lazım. Zamlar üreticiler yâda aracıları tarafından yapılıyor. Özelikle ramazan ayında her şey pahalı oluyor. Bu vicdansızlıktır” İfadelerini kullandı.
“Zamlar büyük üreticilerden kaynaklanıyor”
Esnaf Hüseyin Alagöz de, zamların gün içerisinde değiştiğini söyleyerek, “Zamlar ramazan ayına özgü bir şey değil, her gün değişiyor. Biz bunu tüketiciye yansıtmamaya çalışıyoruz. Asıl zamlar büyük üreticilerden kaynaklıdır. Bu ramazan ayında satışlarımızda biraz daha düşüş vardı. Beklentilerimizin çok altında. Ramazan ayında hafta sonu kapatma yerine 10 gün bir kapanma olsa daha iyi olur. Biz esnaf olarak pandemiden bir yıldır etkileniyoruz” dedi.
Piyasa çok fazla durgun
Esnaf Mahmut Bozkurt ise, sattığı ürünlerde herhangi bir değişim olmamasına rağmen satış yapamadığını belirterek, “Piyasada bir durgunluk var. Eskiden ramazana birkaç gün veya bir hafta kalınca yoğun çalışıyorduk, başımızı kaşıyamıyorduk, iş yapıyorduk. Bu ramazanda satışlarımız çok düştü” şeklinde konuştu.