TİGRİS HABER - Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı'nın istatistiklerine göre son 20 yılda viski tüketimi artarken rakı tüketimin düştüğü ortaya koyuldu. Rakamlar vergi oranlarının sürekli yükselmesinin rakının aleyhine ithal viskinin ise lehine olduğunu gösterdi.
Habertürk'te yer alan habere göre, 2004 ile 2023 arasındaki 20 yılda rakı tüketimi 2,2 milyon litre azalarak 44,1 milyon litreden 41,8 milyon litreye geriledi. Yani yüzde 5 düştü. Özellikle 2020 yılında tüketimin 27 milyon litreye kadar gerilemesi dikkat çekti. Rakı tüketiminin bu kadar azalmasının üç ana nedeni bulunuyor. Bunlardan ilki haberlerde her gün görülen kaçak üretim. Her köşe başında büfelerde satılan kaçak rakı vatandaşların ölümüne ve kör kalmasına neden oluyor. Daha dün İstanbul'da sahte rakıdan 37 kişi hayatını kaybetti. Yılda ortalama 500 kişinin sahte alkolden hayatını kaybettiği biliniyor.
ZENGİNİN VİSKİ TÜKETİMİ ARTTI
Rakı tüketimindeki azalmaya karşı viski tüketiminin yine 20 yılda 26,7 milyon litre artmış olması dikkati çekti. Viski tüketimi 2004'te 1,9 milyon litreyken yüzde 1.399 artışla 28,6 milyon litreye yükseldi.
Üçüncü neden ikinci neden ile benzer ancak biraz farklı. Türkiye'de genellikle orta direk denilen toplumun orta gelir seviyesine sahip vatandaşların gelirinin giderek azalması bu kesimin rakı tüketimini azalttı. Belirli bir kesim de kaçak rakıya yönelmek zorunda kaldı. Diğer yandan geliri sürekli artan zenginlerin tüketimi tırmanırken viski tüketimi de zirve yaptı. İstatistiklere göre Türkiye'de fazla tercih edilen şarap ve bira tüketimi ise 20 yılda sırasıyla yüzde 39 ve yüzde 143 gibi istikrarlı bir artış kaydetti. Rom tüketimi de yüzde 3 bin artarken votka, likör tüketimi de yüzde 200 ile 400 arasında artış gösterdi.