Ali Abbas Yılmaz / Berçem Kartal Altunakar / Özel
Tigris Haber- Cami inşaatının başladığı alanda kazı çalışmaları devam ederken, alanda bulunan 7 adet ağaç ise Dicle Üniversitesi’ne ait bir Ormanlık alana ekildi.
600 metrekarede 7 ağaç söküldü!
Caminin bir ihtiyaç olduğunu belirten ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş şunları söyledi: “Vatandaşın cami talebini değerlendiren belediye de bize cami için Park Orman’ın bir köşesinde bin 500 metrekarelik bir alan tahsisi etti. Bu alanın da 600 metrekaresinde cami inşaatını başlattık. İnşaat sırasında yapılan kazı çerçevesinde buradaki 7 ağaç ise belediye ekiplerince söküldü, tutanak altına alındı ve fakülte mevkiine ekildi. Yani burada öyle sosyal medyada dile getirildiği gibi yüzlerce, binlerce ağacın kesilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bunun teyidi için belediye tutanaklarına bakılacağı gibi, uydu görüntülerinden de cami inşaatı için kazılan 600 metrekarelik alanda kaç ağacın olduğuna bakabilirler.”
Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesi Peyas mahallesinde bulunan ve 72 bin metrekare alana sahip Park Orman’da (15 Temmuz Şehitler Parkı) vatandaşın talebi üzerine Büyükşehir Belediyesi cami yapımına karar verdi. Cami yapımı için Park Orman’da bin 500 metrekarelik bir alan tahsis edilirken, cami inşaatının başladığı alanda kazı çalışmaları devam ediyor. Cami inşaatı için 600 metrekarelik bir alanda kazı çalışmaları sürerken, söz konusu alanda bulunan 7 ağaç ise belediye ekiplerince tutanak altına alınarak Dicle Üniversitesi’ne ait bir Ormanlık alana ekildi.
‘Cemaat mescide sığmıyor, yeni cami bir ihtiyaç’
Park Orman’da cami yapımı için belediyeye talepte bulunan ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş Park orman civarında cami ihtiyacına işaret ederek, şunları söyledi: “Park Orman’ın (15 Temmuz Şehitler Parkı) yanında bulunan bir binanın altındaki Hacı Sıddık mescidinde cemaat namaz kılıyordu. Ancak burası cemaate yetmiyor, özellikle kış aylarında olsun, Cuma günleri olsun, bayram günleri olsun cemaatin büyük bölümü dışarıda kalıyordu. İmam bazen dışarıda kalan cemaatten kaynaklı hutbeyi yarıda kesmek zorunda kalıyordu. Çünkü bina altındaki mescide sığmayan ve dışarıda kalan cemaat yağmurun altında ıslanıyordu. Mescit bina altında olduğu için bina sakinleri de rahatsız oluyor ve zaman zaman mescidin hoparlörünü kesiyorlardı. Elhamdülillah yüzde 90’ın Müslüman olduğu peygamberler, sahabeler şehrindeyiz. Böyle bir kentte bir caminin bina altında olması, cemaatin dışarıda nazma kılmak zorunda kalması bizim için bir ayıptır. Kısacası bina altında mescit cemaat için bir ızdırap olmuştu. Yani burada cemaatin bir cami ihtiyacı vardı.”
‘Park orman’a en yakın cami bir kilometre ötede’
Yeni bir cami ihtiyacını dile getiren vatandaş, sosyal medya üzerinden yapılan yorumlara tepki göstererek, caminin inşaat alanına ilişkin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz de mahalleli olarak bu sorunu gidermek için birleştik ve belediyeye müracaat ettik. Belediye de meclis kararı alarak bize Park orman’da mescidin hemen yanında cami için yer tahsis etti. Vatandaşın cami talebini değerlendiren belediye de bize cami için Park Orman’ın bir köşesinde bin 500 metrekarelik bir alan tahsisi etti. Bu alanın da 600 metrekaresinde cami inşaatını başlattık. İnşaat sırasında yapılan kazı çerçevesinde buradaki 7 ağaç ise belediye ekiplerince söküldü, tutanak altına alındı ve fakülte mevkiine ekildi. Yani burada öyle sosyal medyada dile getirildiği gibi yüzlerce, binlerce ağacın kesilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bunun teyidi için belediye tutanaklarına bakılacağı gibi, uydu görüntülerinden de cami inşaatı için kazılan 600 metrekarelik alanda kaç ağacın olduğuna bakabilirler. Cami için “5 bin ağaç kesildi” gibi asılsız iddiaları yapanları da Allaha havale ediyoruz. Bu dünyada biz ahrette de Allah bu iftirayı atanların karşısında olacaktır. Ayrıca cami inşaatının başladığı alanın “30 metre ilerisinde” cami olduğu gibi söylentiler de çıkarılıyor. 30 metre ileride olan cami değil mescittir. Zaten mescit yetmediği için vatandaş cami için belediyeye başvuruda bulundu. Buraya en yakın cami ise Diclekentte Ahmede Xani camisidir ve bir km uzaklıktadır. Çevrede bulunan diğer camiler (Mekke, Demirok,) ise iki buçuk üç kilometre uzaklıktadır. Cemaatten bir ihtiyar için bir kilometre de uzak bir mesafedir. Kaldı ki, camiye gelen cemaat de genelde yaşlı kesimdir. Günde beş vakit yaşlı bir insan camiye nasıl gidip gelecek? Bu yola yaşlı, hasta bir insanın abdesti bile dayanmaz. İnsanlar bir kilometre ötedeki okula çocuklarını servisle gönderiyor. Biz caminin yaşlı cemaati için servis mi tutalım, ne yapalım?”
Park Orman…
Park Orman adıyla bilinen ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrası ismi 15 Temmuz Şehitler Parkı olarak değişen park, 11 Temmuz 2007 de halkın kullanımına açılmıştı. 72 bin metrekare alana kurulu olan parkta 1353 adet 57 değişik türden ağaç, 11 000 adet değişik türden bodur ağaç ve çalı, 4 bin adet gül, 12 bin adet mevsimlik çiçek, 900 metre uzunluğunda koşu ve yürüyüş parkuru kuş kirazı bulvarı, 250 metre uzunluğunda ıhlamur bulvarı, 160 metre uzunluğunda iki adet Dişbudak yolu, 110 metre uzunluğunda Tespih yolu, giriş tarafında anıt ve 90 metre uzunluğunda Çınar yolu, 272 adet oturma bankı, 19 adet pergole (oturma grubu), 5 adet çocuk oyun alanı, 4 adet koşu parkuru üzerinde yer alan spor aletleri grubu, 14 adet çeşme, 3 adet süs havuzu, 1 adet tenis kortu, 1 adet voleybol da oynanabilen basket sahası, 1 adet üçlü pota, kenarında Cegerxwin Kültür Merkezi, 53 bin metrekare çim alanı bulunmaktadır.