Özgür Özel: Bir yıldır görüşülüyormuş

CHP Lideri Özgür Özel, terör örgütü PKK elebaşı Öcalan'ın örgütüne silah bırakma çağrısı hakkında ilk demeci verdi. Özel, Öcalan ile devletin bir yıldır görüştüğünü açıkladı.

TİGRİS HABER - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yeniden Refah Partisi Lideri Fatih Erbakan'ı ziyaret etti. İki lideri görüşmelerinin ardından gazetecilerin soruların yanıtladı. CHP Lideri Özgür Özel, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın silah bırakma çağrısı ile ilgili soruya yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Öcalan ile görüşmelerin bir yıldır sürdüğünü açıkladı. Özgür Özel, görüşmelerin yanı sıra üst düzey hukukçularında süreç ile ilgili bir çalışma yürüttüğünü de söyledi.

Özel şunları ifade etti:

Bir yandan bir yıldan aşkın süredir bir müzakereyi yürüteceksiniz. Yaptığınız, yapılan görüşmelere devlet adına birisi tam yetkili, dört kişilik bir heyet eşlik edecek. Bu konudan dakika dakika haberiniz olacak. Anayasa Mahkemesi'nin bir üyesi, Yargıtay'dan üyeler, yüksek hakimlerin bulunduğu 20'nin üzerinde hukukçudan oluşan bir masa bir yerde çalışma yapıyor olacak, sizin bilginizle de. Sonra millete bir şeyler oluyor, kendiliğinden oluyor. Sayın Bahçeli de güzel konuştu. Ben bir şey demiyorum, benimle ilgisi yok. Olursa sahiplenirim, iyi sonuçlar olursa bana yarasın, kötü sonuçlar olursa uzak durayım. Bu millet böyle kandırılabilecek, zekası hafife alınabilecek bir millet değil. Bir iş bir işi yapacaksan onun sorumluluğunu alacaksın, cesaretini göstereceksin. Millet sana bunun görevini vermiş, yetkisini vermiş.

Özel, Erdoğan'ın süreç boyunca sessizliğini, "Bir kişinin pozisyonu güya belli değil. Her şeyi biliyor da işine gelince duyan, işine gelmeyince kulağı sağır olan büyükbaba numarası yapıyor bize. Bu bu bunlar bu artık samimiyete ihtiyaç var. Çıkacaksınız, bu sürecin neresinde olduğunuzu herkes biliyor" ifadeleri ile eleştirdi.

İmralı Süreci'nde gerekli yasal düzenlemelere ilişkin de TBMM'ye işaret eden Özel şöyle konuştu:

"Bunun için meclis zemini önemlidir. Bunun için şeffaflık önemlidir. Binali Yıldırım kafaları karıştırmasın, ortalığı bulandırmasın diye tüm partilerin katılımında mecliste kurulacak tam yetkili komisyonla şeffaflıkla bu işler meclis zemininde ve yasal düzenlemeler üzerinden götürülmelidir."

Özgür Özel'in konuşması tam olarak şöyle:

"TARİHSEL TUTARLILIĞIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak tarihsel tutarlılığımızı sürdürüyoruz. Bizim tarihsel tutarlılığımız ve bu sürece yönelik yaptığımız bütün açıklamalar bir sorun var mı? Bir sorun var. Ülkede Kürtler sorunum var diyorsa Erdoğan'ın geçmişte bu konuda söylediklerini terk edip de Kürt sorunu yoktur demesiyle Kürt sorunu çözülmüyor. Bu sorunun çözülmesi için meclis zemininde hiçbir partinin dışlanmadığı ve sivil toplumun, toplumun tüm kesimlerinin temsil edildiği bir çalışmanın yapılması mutlaka gereklidir. Bu çalışmanın başı sonu demokratikleşmedir. Bu noktada elbette ki her zaman söylediğim hassasiyetle şehit ailelerinin, gazilerimizin ve tüm mağdurların mutlaka rızalarının alınması, görüşlerinin alınması, onları üzecek, rahatsız edecek işlerin içine girilmemesi çok önemlidir. Bunun dışında biz şeffaflığa vurgu yapıyoruz, samimiyete vurgu yapıyoruz. Şunu da söylemek gerekir, Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşları neyin ne olduğunu bilen, gören insanlardır. Ben 2025 yılında bir iktidar partisinin ve ülkenin Cumhurbaşkanının milletin aklıyla alay etmesini de doğru bulmuyorum.

"BİR YILDAN AŞKIN SÜREDİR YÜRÜTECEKSİNİZ.."

Bir yandan bir yıldan aşkın süredir bir müzakereyi yürüteceksiniz. Yaptığınız, yapılan görüşmelere devlet adına birisi tam yetkili, dört kişilik bir heyet eşlik edecek. Bu konudan dakika dakika haberiniz olacak. Anayasa Mahkemesi'nin bir üyesi, Yargıtay'dan üyeler, yüksek hakimlerin bulunduğu 20'nin üzerinde hukukçudan oluşan bir masa bir yerde çalışma yapıyor olacak, sizin bilginizle de. Sonra millete bir şeyler oluyor, kendiliğinden oluyor. Sayın Bahçeli de güzel konuştu. Ben bir şey demiyorum, benimle ilgisi yok. Olursa sahiplenirim, iyi sonuçlar olursa bana yarasın, kötü sonuçlar olursa uzak durayım. Bu millet böyle kandırılabilecek, zekası hafife alınabilecek bir millet değil. Bir iş bir işi yapacaksan onun sorumluluğunu alacaksın, cesaretini göstereceksin. Millet sana bunun görevini vermiş, yetkisini vermiş.

"BU MİLLETİN BARIŞ UMUDUNU BOŞA ÇIKARMAMA"

Bana da bu sürece, bu milletin barış umudunu boşa çıkarmama, akan kanın durdurulmasının önüne set çekmeme, ama bir yandan da kimseyi kandırmayacağı, kimsenin mağdur edilmeyeceği bu sürece ana muhalefet olarak denetim ve geleceğin iktidar partisi olarak destek görevi vermiş. Ben görevimden kaçmıyorum. Mertçe burada duruyorum.

Aktörlerin pozisyonları belli. Bir kişinin pozisyonu güya belli değil. Her şeyi biliyor da işine gelince duyan, işine gelmeyince kulağı sağır olan büyükbaba numarası yapıyor bize. Bu bu bunlar bu artık samimiyete ihtiyaç var. Çıkacaksınız, bu sürecin neresinde olduğunuzu herkes biliyor. Tam göbeğindesiniz. Öyle gizli ajandanızın, onun bunun falanın filanın her şeyi bir yana bırakacaksınız. Samimiyet olacak, açıklık olacak, şeffaflık olacak. Herkes bunu biliyor.

"EFKAN ALA TARİHSEL TUTARLILIK İÇİNDE"

Günün bu vaktinde çıkıp da kral çıplak diye bir çocuğun mu bağırmasını bekleyeceğiz? Kimse kimseyi kandırmasın. Efkan Ala, öyle uçakta havada gezip durum belli olunca inmekten olmuyor bu iş. Ben bekleyeyim, duruma göre pozisyon alayım. Efkan Ala da bu anlamda tarihsel bir tutarlılık içinde görünüyor.

Durum netleşene kadar uçakta beklemek her zaman olmaz. Dünkü açıklamalarından onu çok net olarak takip ettik. Bizim Cumhuriyet Halk Partisi açısından bu ülkedeki insanların yararına, kan akmayacaksa, şehit gelmeyecekse, bu ülke bütün varını yoğunu harcadığı bu terör belasından kurtulacaksa, insanların yüzü gülecekse, analar ağlamayacaksa, barış gelecekse, artık Kürtler yaşadıkları bu sorunlardan kurtulacaklarsa, kendilerini bu ülkenin tam ve eşit vatandaşları hissedeceklerse biz orada varız.

"NET OLSUN AÇIK OLSUN CESUR OLSUN"

Biz Recep Tayyip Erdoğan'ın gizli ajanda pazarlıklarının ve kenardan hiçbir şey yokmuş gibi meseleyi edilgen bile değil, korkak bir şekilde bir yerden izleyip bütün siyasi riski ortağının sırtına yükleyip buradan bir avantaj çıkarsa gidip siyaseten nemalanırım demesini son derece samimiyetsiz buluyoruz. Net olsun, açık olsun, cesur olsun.

Heyetin ziyaretinden sonra grubumuzun hemen önünde koridorda yaptığımız ortak açıklamada Türkiye'nin sorununun demokratikleşme sorunu olduğunu, bunun iki türlü olduğunu, birinci kısmının demokratikleşmeye yönelik adımlar atılması lazım.

"KAYYUM BAŞTA OLMAK ÜZERE YASAL DÜZENLEMELER YAPILMASI LAZIM"

Kanuni düzenlemeler yapılması lazım. Başta bu kayyum uygulaması başta olmak üzere hızlı yasal düzenlemeler yapılması lazım. İkinci olan da mevcut yasalara ve anayasalara, anayasaya uyumdur. Yeni bir anayasa tartışması açılması hem bu süreci hem de bütün Türkiye'deki siyasi atmosferi dinamitlemekten başka bir şey değildir.

O zaman mesele bir al-ver pazarlığına dönüşmüş demektir ki gittiğimiz şehit aileleri de şunu söylüyor: "Biz yandık, başkası yanmasın. Biz bağrımıza taş basalım ama bunu siyasete, çıkara alet etmeyin."

Bunu Türkiye'deki şehit aileleri ve gaziler için kurulmuş tüm derneklerin en tepesinde, devletin resmi protokolünde görev verdiği, resmi protokolünde yer verdiği bir vakıf ve iki dernekteki yöneticiler sizlerin de takip ettiğiniz ziyaretlerde söylediler.

"TAM YETKİLİ KOMİSYONLA ŞEFFAFLIKLA..."

Siyasi ikbal, anayasayı değiştirip bunun üzerinden Erdoğan'a bir şey alıp onun karşılığında bir şey vermek, işte bu samimiyetten uzak ve gerçekte sorunu çözmeye yönelik değil, bir pazarlık mantığı olur. Biz buna karşı olacağımızı söylemiştik ve heyet de zaten ziyaretinde bize bir yasal düzenlemelerin konuşulduğunu ancak bir anayasa değişikliği meselesinin söz konusu olmadığını en net bir dille ifade etmişlerdi.

Bunun için meclis zemini önemlidir. Bunun için şeffaflık önemlidir. Binali Yıldırım kafaları karıştırmasın, ortalığı bulandırmasın diye tüm partilerin katılımında mecliste kurulacak tam yetkili komisyonla şeffaflıkla bu işler meclis zemininde ve yasal düzenlemeler üzerinden götürülmelidir. Kaynak: Halk TV Haber Merkezi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri