"Özel sektör teşviksiz yaşamaya alışmalı"

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, özel sektörde teşvike dayalı bir ürünün uzun vadede yaşamasının imkansız olduğunu belirterek, "Ne yaparsanız yapın, teşviksiz yaşamaya alışmanız lazım" dedi.

Tigris Haber-Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Türkiye ekonomisi açısından 2018'de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, 2019'dan beklentilerini paylaştı.

2018'in zor geçtiğini anlatan Kutman, ancak bu zorluğun devletten değil, özel sektörden kaynaklandığını söyledi.

Kutman, özel sektörün çok uzun vadeli alması gereken kredileri kısa vadeli kullandığını ve bu nedenle de ödeme zorluğu yaşadığını ifade ederek, "Kredilerin ödenemeyeceğini gören yurt dışı finans kurumları ve diğer kurumlar Türkiye'ye yüklendi ve böyle bir atak gerçekleşti. Şimdilik geçti ama neticede bankacılık sisteminde bir eksiklik var. Bankacılık sitemindeki bu eksikliği de devlet kapatacak güçte" diye konuştu.

Yılsonunda enflasyonun yüzde 21-22 bandında olacağı öngörüsünde bulunan Kutman, dolar ve faizlerin ise mevcut seviyelerini koruyacağını düşündüğünü dile getirdi.

"Tercihen sıfır büyüme lazım"

Kutman, en büyük problemin ise işsizlik olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İşsizlik yılsonunda yüzde 11'in üzerinde kalır. Büyüme tarafında ise 2018 sonu için benim tahminin yüzde 2,5'ler civarında. Büyümek çok kolay, pompalarsınız balon gibi şişer ama balon gibi şişirmemek önemli. Büyümenin 2019'da yüzde 1-1,5 seviyelerini kesinlikle geçmemesi lazım. Tercihen de sıfır büyüme lazım.

Şuna alışmamız gerek; öyle bir toplum olduk ki her şeyi tüketiyoruz, alıyoruz, kredi kartına taksit yapıyoruz. Türkiye böyle bir ülke değil, olmadı, olmamalı da. Büyümenin katmanlarına baktığınızda ihracata dönük katkı paylı büyüme yok. Yaratıcılık, inovasyon ve teknolojik tarafımız yok. Bir savunma sanayi tarafında bu özellikler var, o da çok iyi gidiyor. Bunun haricinde teknolojiye çok önem vermemiz, ciddi para ayırmamız gerek"

"Normalde bu destekler verilmemeli"

Mehmet Kutman, teşvik verme noktasında çok iyi bir dengenin gözetilmesi gerektiğini belirterek, burada en önemli faktörün işsizlik olduğuna dikkati çekti.

Teşvik verilmediğinde bazı fabrikaların durakladığını, bunun da işsizliğin artmasını beraberinde getirdiğini anlatan Kutman, "Normalde bu destekler verilmemeli ama işsizliği körüklüyorsa teşvikler devam etmeli. Hükümet eminim ki bu dengeyi göz önünde bulundurarak teşvik kararı alıyor. Şuna her zaman inandım; özel sektörde teşvike dayalı bir ürünün uzun vadede yaşaması imkansız. Ne yaparsanız yapın, teşviksiz yaşamaya alışmanız lazım" dedi.

"Tünelin dışına çıkmak 2020'yi bulacak"

Kutman, bundan 6 ay önce "tünelin dibi karanlık, pek ışık gözükmüyor" dediğini anımsatarak, şunları söyledi:

"Şimdi ışık gözüktü ama hala tünelin içindeyiz. Tünelin dışına çıkmak 2020'yi bulacak gibi gözüküyor. Türkiye'nin en büyük katma değeri olan alan turizm. Turizmde bu yıl rekor yılı olacak deniliyor ama kişi başına düşen turizm geliri 700-800 dolar civarında. Dolayısıyla katma değeri yüksek, daha high end (yüksek kaliteli) turiste yönelmek lazım ki gelirleri bin 200-bin 500 dolara çekebilelim.

Bugün Maçka'da lüks bir otelin gecelik fiyatı 200 dolar. Aynı otel New York'ta olsa geceliği bin dolar eder. Bir şekilde fiyatların yükselmesi ve daha çok tüketen, para harcanan turiste yönelinmesi gerek. Siz kendi ülkenizi düzgün tanıtır, güvenli imajını verseniz turizm çok büyük rakamlara rahatlıkla gelir" (AA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri