'Öz yönetim'e fantezi benzetmesi

Demokratik Toplum Kongresi'nin yayınladığı "öz yönetim" deklarasyonuna tepki gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bugün bu fantezileri dile getirenler, en büyük kötülüğü kendilerine oy veren insanlara yapıyorlar" dedi.

İçinde HDP'lilerin de olduğu Demokratik Toplum Kongresi'nin "öz yönetim"i tarif eden bir deklarasyon yayınlamasına tepki gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, haftalık basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye topraklarının mayası bellidir. Daha önce de bu topraklarda bu tür çok operasyon denenmiştir ve bunların hepsi boşa çıkmıştır. Bugün bu fantezileri dile getirenler, milletin kendilerine 1 Kasım'da verdiği ya da açtığı siyasi krediyi bu şekilde dağa ipotek ederek, örgütün vesayetinde siyaset yaptığını zannedenler aslında en büyük kötülüğü kendilerine oy veren o insanlara yapıyorlar."

"Zaman zaman dile getirilen ve dün en açık ifadesini bulan ayrılma, bölünme, özerklik, öz yönetim, kanton yönetimi gibi fantezilerin, demokratik olgunluk içerisinde hareket eden toplumlarda bir karşılığının olmadığını ifade etmek isteriz. Başkalarının ölümü üzerinden siyasi rant devşirmeye çalışanların sonu bellidir, bundan sonra da farklı olmayacaktır."

İsrail'le müzakereler: "Hiçbir şartımızdan vazgeçmedik"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye ve İsrail arasındaki müzakereler hakkında da "İsrail 3 şartı yerine getirmediği müddetçe Türkiye-İsrail ilişkilerinde bir normalleşme olmayacaktır" dedi ve şunları söyledi:

"Mefhumu muhalifinden değerlendirdiğinizde yani cümleyi tersinden kurduğunuzda bu şu demektir, 3 şart yerine geldiğinde ilişkilerin normalleşmesi için bir zemin oluşacak demektir. Birinci şart yerine getirildi, özür dilendi. İkinci şart, yani tazminatla ilgili bir mesafe alındı ama henüz imza koyacak noktaya gelmiş değiliz. Bununla ilgili müzakereler devam ediyor. Bir de üçüncü şart var. Gazze ablukasının kaldırılması, hafifletilmesi, yani Gazze'ye giden insani yardımların ulaştırılması noktasında da bir üçüncü şartımız var. Türkiye bu şartlardan vazgeçmiş değil, bu şartları değiştirmiş değil."

Rus uçağının düşürülmesi

Kalın, Türk hava sahasını ihlâl eden Rus savaş uçağının düşürülmesi için de "Son derece ciddi, samimi, sorunu çözmeye yönelik ama vakur bir duruş sergiledik. Buna mukabil Rus tarafının tahrik edici, kara propagandaya yönelen seviyesiz açıklamaları maalesef devam etti. Biz yine bu sorunun, müzakere yoluyla, diplomatik kanallardan çözülmesinden yanayız" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri