OSB VE POLİTİK YATIRIM

NACİ SAPAN

Yaklaşık 15 gündür yoğun gündem trafiği arasında kaybolup dikkatlerden kaçmasın diye kafamda olgunlaştırdığım bir konuyu durum biraz sakinleştiği için yazıp rahatlayayım dedim.

 

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi ve yatırım.

Neden kafama taktım ve neden gündeme getiriyorum?

Özetle aktarayım, ardından konuya hasbıhal olalım.

 

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi İş Adamları Derneği ‘Hırsızlık, yolsuzluk ve rüşvet’operasyonunun ikinci gününde basın toplantısı düzenleyerek, operasyonun dış güçlerin marifeti olduğunu, operasyona karşı hükümete ve başbakan’a destek verdiklerini, operasyonun ‘Barış sürecini engelleme’ ye dönük olduğunu, bölgeye yapılacak muhtemel yatırımları engellemeyi amaçladığını açıklamıştı.

 

Elbette ki popülist ve yağ çekme boyutunda bir açıklama olarak değerlendirdim böyle bir açıklamayı.

 

Birincisi; Barış sürecinin engellenmesine vurgu yapılarak yerel iktidar ve güçlerin tepkisini çekmemek manasında incecik bir politik tavır takınılırken, ortaya çıkarılmış yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvet gibi çok ciddi bir durumu örtbas etmeye çalıştılar.

 

İkincisi; ‘Yatırımlar engellenecek’ derken, hala gerçek manada bir Organize Sanayi Bölgesi gerçeğini yaratamadıkları için, üzerine hazır bir kılıf geçirmek gayreti var.

 

Oysa ‘Geç bunları’ dedirtecek kadar gerçek bir durum ortada.

30 yıldır sadece 1. organize sanayi bölgesiyle ki, o da yüzde yüz kapasiteli bir OSB değil. Bu kent hala bununla uğraşıyor. Sayısız toplantı ve bir araya gelişler olmasına rağmen birinci etabı geçememiş bir OSB’nin yöneticileri ve derneği yatırım alanlarının ortaya çıkması için bir çaba içinde olmaları gerekirken, ondan çok siyasi-politik açıklamalarla gündemde kalmayı yeğliyorlar.

Neden?

Çünkü Diyarbakır’da kolay ve rahat bir şekilde ‘Şekilciliğe’ hitap edeceğini düşündükleri için. Politik beklentilere hitap şeklinin tarz ve yöntemini biliyorlar.

 

OSB için olmazsa olmazlardan DEMİRYOLU ve DOĞALGAZ hattının neden hala devrede olmadığını sorgulamak gibi bir görevleri olmasına rağmen popülist açıklamalarla bu görevlerini savsaklıyorlar.

 

Bu nedenle biz soruyoruz:

DOĞALGAZ ve DEMİRYOLU hattı ne oldu?

Bunlar olmazsa yatırımcı niye gelsin ki.

Yani yatırımcının gelmemesi için asıl sebep; dış güç, hükümete yönelik haksız operasyonlar ve bundan kaynaklı istikrarsızlık falan değil. Ayrıca, barış sürecinin engellenmesine yönelik bir durum da yok ortada.

 

Ülkede 13 organize sanayi bölgesi olan iller var. Uzak iller bir yana, Şanlıurfa ve Gaziantep’te kaç adet OSB var, lütfen hazreti Google girip bir bakın bakalım.

 

Millet iş yapıyor, bunlar iş yapıyormuş gibi görüntü veriyorlar.

Olmuyor. Olmuyor..

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.