Öncelik paket değil, huzur

Diyarbakır’da Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya gelen STK ve kanat önderleri basına kapalı yapılan görüşmenin detaylarını Tigris Haber’e açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün Diyarbakır'da Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Kongre Merkezi’nde 23 ili kapsayan “Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi” tanıtım programını açıkladı. Başbakan Yıldırım ekonomi paketini açıkladıktan sonra bölgedeki STK temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya geldi. Basına kapalı yapılan toplantıda STK temsilcileri, Başbakan Yıldırım’a yaşanan sorunları aktardı. Toplantıya katılan STK ve kanaat önderleri görüşmenin detaylarını Tigris Haber’e anlattı.

Öncelik paket değil, huzur

Diyarbakır Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu, “Bildiğiniz gibi önceki gün Başbakan 22 ili kapsayan ekonomi paketini açıkladı. Bu paketin açıklanmasından sonra sayın Başbakan kentteki STK ve kanaat önderleri ile bir araya geldi. Toplantının basına kapalı bölümünde taleplerimizi dile getirdik. Diyarbakır’daki olaylar nedeniyle esnafın büyük mağduriyet yaşadığını bu nedenle sicil, vergi affı ve faizsiz kredi talep ettik. Bu talep üzerine sayın Başbakan ilgili bakanı çağırdı. Esnaflarımıza 6 ay ödemesiz, 2 yıl faizsiz kredi verileceğini söyledi. Başbakan ayrıca sicil affı ile ilgili çalışmaların da süreceğini belirtti. Tabi mevcut işletmelerin de desteklenmesi gerekiyor. Bu yönlü beklentiler var.  Diyarbakır, Şırnak ve Hakkari gibi illere pozitif bir ayrımcılık uygulanabilinirdi. Tabi bunların hepsi çok anlamlı ve kıymetli çalışmalardır. Ancak huzur ve güvenin olmadığı yerde hangi paketi açıklarsanız açıklayın sonuç vermez. Olaylar son bulmadan sanayi gelişmez, ekonomi yara alır. Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya gibi iller dururken, kimse gelip Diyarbakır ve Hakkari’de yatırım yapmaz. Çünkü bu illerde güvenlik sorunu var, dolayısıyla yatırımcı gelmez. Bu nedenle önceliğimiz paket değil, huzur. 40 yıldır çatışma yöntemi deneniyor, bu sorun diyalog yolu ile çözülmezse hiçbir paket çözüm olmaz. Sayın başbakana bu hususlarda adım atılması durumunda bölgenin uçacağını ilettim. Ancak sayın Başbakan, çözüm sürecinin olmayacağını, çözümü milletle yapacaklarını söyledi. Tabi keşke sorun milletle çözülse ama sorun kavga ettiğin kişi ile çözülür. Umarım diyalog yolu denenir” diye konuştu.

Esnafın sicili bozuldu

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar, “Toplantının formatı karşılıklı istişare değildi. Başbakanın masasında bulunduğumuz için sıkıntılarımızı ve sorunları direk kendisini ilettik. Açıklanan ekonomik paketin yeni yatırımlara dönük destekler olduğunu, aynı zamanda mevcut yatırımcıların bu olağanüstü bir yıllık süreçte ayakta zor kaldıklarını, bunlara da desteğin olmasını ilettik. Yine esnaflarımızın finansa erişim sorunu olduğunu dile getirdik. İşletmeler krediye ulaşmada ciddi engellerle karşılaşıyor. Sur esnafına dönük 50 bin TL’lilik faizsiz kredi talebimiz vardı. Şimdi esnafa ilişkin açıklanan detaylar iyi ancak aynı zamanda Sur’da 1 yıldır iş yerini açamayan esnaflarımız borç ve kredilerini ödeyemediler. Ödeme sicilleri bozuldu. Sayın Başbakan bu sorunların çözümü için bankacılar ve sermaye piyasası ile toplantı yaptığını ifade etti. Sicil affı ile ilgili ise çalışma yürüttüklerini belirttiler. Fabrika ve makinelerin devlet tarafından yapılması ve üretilen ürün alım garantisinin verilmesi önemli. Bunlar yeni şeyler. Bunlar ekonomiye pozitif katkı sağlar. Ancak eleştirilmesi gereken yönü ise şu, 22 ilden söz ediyoruz. Diyarbakır-Erzurum aynı şekilde değerlendirilmeli. Bu illerin sosyo ekonomik istatistikleri bizim illere yakın olabilir. Her ilin destekleme şekli bir birine benzememeli” diye konuştu.

ANADİLDE EĞİTİM SORUNU ÇÖZER

Hukuki Araştırmalar Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Recep Kandemir ise, “Sayın başbakanla yapılan görüşmede herkesin görüşü tek tek alınmadı. Bireysel görüşler dile getirildi. Paketle önemli bildiğiniz gibi önemli mesajlar verildi. Ancak çözüm süreci ile ilgili de başbakanın önemli ve kritik bir cümlesi vardı. ‘Çözüm millette’ sözü önemlidir. Bu hiç çözüm olmayacak gibi algılanmamalı. Yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu dile getirdim. Anadilde eğitimin önünü kapatan maddenin değişmesi gerektiğini ilettim. Milletin böyle bir beklentisi var. Yüzde 50 oy alan bir partinin bunu gündeme alması gerekir. Kardeşliğin tesisi için anayasal değişiklerle ilgili mesajlar verilmeli. Şuan ki şiddet ortamı bunu gölgeliyor. Bu konuda hükümette değişmesi noktasında görüş bildiriyor. AK Partili yetkililer buna itiraz etmiyor. Ama şiddet ortamı bunu erteliyor. Bunlar haktır. PKK olmasa da bunlar haktır. Çözüm milletteyse milletin bu yönlü bir beklentisi var. Çoğulcu bir anayasa ile bütün sorunlar çözülebilinir. 62 ve 42 maddelerin gündeme alınması durumu var” şeklinde konuştu.

İlyas AKENGİN/özel haber

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri