Kürt aydını Tarık Ziya Ekinciyi kaybettik. 1925 yılında Lice’de doğan Ekinci 99 yaşında hayata veda etti. 1950 yıllarından sonra yakın tarihimize damgasını vuran olaylara yakından tanıklık etmiş bir aydın, yazar, siyasetçi, doktor, insan hakları savunucusu olan bir yıldız daha kaydı. Ekinci ile ilgili internete başvurduğumuzda hakkında oldukça geniş bilgiler var. Ekinci yakın tarihin en fırtınalı dönemlerin içinde aktif olarak yer alan biri. 1957’de CHP’de siyasete başlayan Ekinci daha sonra TİP kurucuları içinde yer alıyor. 1965 yılındaki seçimlerde TİP’den Diyarbakır milletvekili olarak seçiliyor. Kürt halkının kültürel haklarının savunulması konusunda aktif olarak yer alıyor.
Hekim olarak da tanınan Ekinci birçok ilde TTB Odasına başkanlık yapıyor. Aynı zamanda Verem Savaş Dernekleri yönetim kurulu üyelikleri, Sosyalist Kültür Dernekleri kuruculuğu, insan hakları savunuculuğu ve serbest doktorluk yapan Ekinci; Kürt Sorunu, Demokrasi, İnsan hakları, çok kültürlülük üzerine birçok kitaba imza atıyor.
En fırtınalı dönemlerin içinde aktif olarak yer alıp da cezaevi hatırasının olmaması zaten düşünülemez. Dr. Tarık Ziya Ekinci12 Mart döneminde iki yıl, 12 Eylül döneminde de beş kez tutuklanıyor. Daha sonra 1982- 1989 arası Paris’te siyasal mülteci olarak kalıyor.
2020 yılında ailesinden miras kalan 614 dönüm araziyi; “Babamdan kalsa da Kürt halkı için yararlı işler yapan bir kuruma bağışlamak istiyorum.” Diyerek İsmail Beşikçi Vakfına bağışlıyor.
Otobiyografisi niteliğindeki; ‘Lice’den Paris’e Anılarım’ kitabının yayımlayan İletişim Yayınevi kitabın içeriği hakkında; “Çocukluk ve gençliğinin Lice’si, Diyarbakır’ı var; öğrencilikten mülteciliğe gündelik hayat sahneleri var; hekimlik deneyimleri, dostluklar, insan halleri var… Dopdolu bir yaşamdan manzaralar ve hiç bitmemiş aktif bir siyasal tanıklığın muhasebesi…” olarak genel bir çerçeveyi çiziyor.