Ancak servis parası bulamayan ailelerin bir bölümü çocuklarını okuldan aldı. Muhtara göre 850 öğrenciden 300’e yakını okulu bıraktı.
Diyarbakır varoşlarındaki Ferit Köşkü Mahallesi'nde yaklaşık 5 bin kişi yaşıyor. Mahalle kentin en yoksul semtlerinden biri.
Çoğunluğu gecekondulardan oluşan mahallede tek bir ilkokul var, o da beş aydır kapalı. Okul 6-8 Ekim olayları sırasında yakılmıştı. Pecerelerinde hâlâ duman izleri var. Çerçeveler yangında erimiş. Binanın içi ise harabe halde. Duvarlarına PKK’yi öven sloganların yazılı olduğu okul, beş ay önceki Kobani protestolarında göstericiler tarafından yakıldı. İtfaiye yetişene kadar okulun içindeki her şey kül oldu. Okulu harabeye çeviren yangın sonrası mahalledeki eğitim de sona ermiş oldu.
Okul taşındı, sorunlar başladı
Okul kullanılamaz hale gelince, yetkililer öğrencileri iki kilometre uzaklıktaki Hasan Paşa İlkokulu’na nakletti. Durum böyle olunca aileler ulaşım sorunuyla yüz yüze geldi.
Bazı aileler çocuğunu okula yaya göndermek zorunda kaldı. Okul yolu yokuşlu, yürüyerek yaklaşık 30 dakika sürüyor. Servis süresi ise yaklaşık 15 dakika.
Mevsimin kış olması, yol güzergâhında trafiğin yoğun olması nedeniyle bazı aileler servis tuttu. Bunlardan biri de Hakkı Malçok. İki çocuğu okula giden mahalle sakinlerinden Malçok günlük işlerde çalışıyor. Ancak para bulabildiğinde çocuklarını servisle okula gönderebiliyor.
“Yol parası olmadığı için anneleri 'yaya gitsinler' diyordu. Benim gibi birine 500 lira ek masraf getirdi okulun yakılması. İki çocuğumun okula dört ay servisle gitmesi gerekiyor. Kardır, kıştır, yaya gidemez. Her eve en az 500 lira zarar verdi.”
Faruk Körpe’nin de iki çocuğu okula gidiyor. Aynı zamanda Okul Aile Birliği Başkanı olan Körpe, okulun açılmamasının mahalle sakinlerini mağdur ettiğini söyledi:
“Durumu iyi olmayanlar otobüsle gidiyor. 12.50’de ders başlıyor, 11.45'te gelen gelen otobüsle gitmek zorunda olsa yetişemez. Çocuk gidip orada soğukta bekliyor ders başlayana kadar. Benim gönderecek gücüm var, servisle gönderiyorum ama bazı arkadaşların durumu iyi değil, gönderemiyorlar. Bazıları tamamen göndermiyor okula. Okul uzak, gece geldiğinde araç sorunu var, trafik sorunu var. “
300 çocuk okuldan alındı
Mahalle Muhtarı Adem Can okulun yeniden açılması ya da yeni bir okul yaptırılması için girişimlerde bulunmuş. Ancak şimdiye kadar sonuç alamamış. Can’a göre mahallede 300’e yakın çocuk okuldan alındı.
“Milli Eğitim Müdürü’yle görüştüm, 'Okul yapılacak' dediler. Bu okul şahısların tapulu arazisi üzerinde yapılmış daha önce. Bu nedenle onaramıyorlar. Okul yapılırsa çok memnun oluruz. Yoksul aileler var, buradan diğer okula gönderemiyor, servis tutamıyorlar. Burada 850 öğrenci vardı, 550’ye düştü. Okul uzak ve yokluktan dolayı servis tutup gönderemiyorlar. 4-5 yaşlarında çocuklar var, gönderemiyorlar.“
Can’ın sözünü ettiği ailelerden biri de Yeşil ailesi. Üç kardeşten oluşan ailenin 5 çocuğu okula gidemiyor. Gülistan Yeşil umudunun yeni okul yapılmasında olduğunu vurguladı.
“İki çocuğum var. Biri bire, diğeri üçe gidiyor. Okul uzak, yaya gönderemiyoruz; o nedenle okuldan aldık. Trafikten korkuyoruz, araçsız nasıl gönderelim. Babaları inşaatlarda çalışıyor. Kız kardeşimle aynı evde yaşıyoruz, onun da bir çocuğu gitmiyor. Erkek kardeşimin iki çocuğu var, o da göndermiyor. Bu yıl artık gönderemiyoruz. Seneye bakalım artık. Belki yaparlar diye bekliyoruz.”
Mahalle sakinleri okulun kapalı olmasının eğitimle birlikte, mahallenin ekonomisine de zarar verdiğini düşünüyor.
'Yeni okul yapılacak'
Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine göre, okulun binası yangında kullanılamayacak kadar ağır hasar gördü.
Binanın yıkılarak yeniden yapılması gerekiyor.
Yetkililer mahallede yeni bir okul inşa edilmesi için de çalışmalara başlandığını belirtti.