Dicle Üniversitesi bünyesinde 2010 yılından bu yana faaliyet yürüten Havacılık Kulübü, bugüne kadar 10 bin öğrenciyi sivil havacılık ve uçaklar konusunda bilgilendirdi.
Kulüpte, üniversitenin yanı sıra diğer okulların öğrencilerine model uçak, yamaç paraşütü ve havacılık alanında bilgi veriliyor. Öğrenciler, simülatör ile uçak kullanmanın heyecanını yaşıyor. Öğrencilerin aldıkları bilgiler sayesinde sivil havacılık ve uçaklara ilgisi artıyor.
DÜHAVK Başkanı Veysel İpek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'daki farklı okullardan gelen öğrencilere model uçaklar ve sivil havacılık hakkında bilgi vererek onlara havacılığı ve uçakları sevdirdiklerini söyledi.
"Amacımız öğrencilerimize sivil havacılığı ve uçağı sevdirmek. Yamaç paraşütü, model uçak ve insansız hava araçları gibi branşlarda öğrencilerimize tanıtıcı, öğretici çalışmalar yaparak onların ileride sivil havacılık branşını tercih etmelerine katkı sunmak istiyoruz." ifadelerini kullanan İpek, çalışmalarını rektörlük desteğiyle oluşturdukları model uçak atölyesinde gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Öğrencilerin çok mutlu olduğunu anlatan İpek, çocuk ve gençlere yönelik bu tür faaliyetlerin yapılmasının önemini dile getirdi.
İpek, şöyle devam etti:
"Öğrencilerimiz içeriye girer girmez gözleri parıldıyor. Hayallerinde pilotluk mesleği olanlar özellikle bize ilgi gösteriyor. Hayalinde havacılık olmayanların da yavaş yavaş ilgisi artıyor. Havacılık diğer branşlara nazaran en ulaşılmaz olarak nitelendiriliyor ama biz burada öğrencilerimizle imkansızı aşıp yapılabileceklerine dair güzel çalışmalar yapıyoruz."
Türkiye'nin her alanda olduğu gibi uçak ve havacılık alanında milli ve yerli sanayiye önem verdiğini vurgulayan İpek, etkinlikleri kapsamında öğrencilere el yapımı dronelerini tanıttıklarını aktardı.
Güneş enerji panelli drone çalışmaları olduğunu ifade eden İpek, imkan bulmaları halinde bu aracı üniversite bünyesinde yaparak ülkeye katkı sunmak istediklerini anlattı.
Öğrencilerin simülatör başında çalışma yaptığını belirten İpek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Amacımız çocukların içindeki potansiyelin ortaya çıkmasıdır. Öğrencilerimize imkan sunmazsak onların neler yapabileceğini bilemeyiz. Model uçak, yamaç paraşütü, drone, insansız hava aracı ve simülatör eğitimleri veriyoruz. Öğrencilerimize model uçakların nasıl yapıldığını, dronelerin ne gibi faaliyetlerde kullanıldığını anlatıyoruz. Anlattıklarımızı öğrencilerimize birebir uygulatıyoruz. Öğrencilerimiz simülatör uçuşları yapıyor. Bunun en büyük faydası da model uçak dünyasındaki farklılıkları görüp tanıyorlar."
- Öğrenciler eğitimden çok memnun
Öğrencilerden Mehmet Şenyiğit (11) yeni bilgiler öğrendiklerini dile getirerek "Önceden dronelerin sadece eğlence için kullanıldığını sanıyordum, şimdi tarım gibi bir çok alanda kullanıldığını öğrendim. Daha önce sadece savaş uçaklarına ilgim vardı, şimdi ise diğer uçaklara da ilgim arttı. Uçak mühendisi olmayı istiyorum." ifadelerini kullandı.
Öğrencilerden Zümra Nur İpekçioğlu (10) ise kulüp sayesinde uçaklar hakkında birçok bilgi öğrendiklerini söyledi.
İpekçioğlu, "Önceden uçakların sadece ulaşımda kullanıldığını biliyordum. Şimdi ise uçağın zekice bir yapı olduğunu anladım. Eğitimin faydaları oldu. Büyüyünce uçak mühendisi olmak istiyorum." dedi.
Uçakları çok sevdiğini, kulüpteki eğitimin ardından daha da çok sevmeye başladığını belirten Ledeyna Buse Özkan (11), burada havacılıkla ilgili öğrenmek istediği bütün bilgileri aldığını anlattı.(AA)