Dicle Üniversitesi öğrencilerinin, “Kürdistan yok edilmeye çalışılan bir dünyadır” sloganı ile eylem başlatacağı belirtildi.
DİYARBAKIR - Dicle Vadisi’nin, Dicle Üniversitesi’nin yerleşkesi içerisinde olan bölümünde yaklaşık 7 bin ağacın kesildiğinin iddia edilmesi ve önceki gün de vadide küçük çaplı bir yangının çıkması öğrencileri harekete geçirdi. Ağaçların bilinçli olarak kesildiğini, yangının da bilinçli olarak çıkarıldığını ileri süren Dicle Üniversitesi öğrencilerinin, “Kürdistan yok edilmeye çalışılan bir dünyadır” sloganı ile bir dizi eylem ve etkinlik gerçekleştirileceği bildirildi.
Vadideki ağaç kesimine ve yangına tepki gösteren Tıp Fakültesi öğrencisi Adule Altun, ekolojik kırımı, bölgede yaşanan 30 yıllık savaşın yeni bir versiyonu olarak gördüğünü kaydederek, "30 yıldır devam eden bir savaş var ve bu savaş sadece silahlarla yürütülmüyor. Bu savaşın bambaşka kirli boyutu var, bunlardan biri doğa yıkımı" dedi.
Bölgede ortak bilincin yok edilmeye çalışıldığını ve asıl amacın yürütülen savaşın devamlılığını sağlamak olduğunu ifade eden Altun, "Kürdistan'ın ortak tarih bilinci yok edilmeye çalışılıyor. Dağlar bombalanıyor. HES'lerle su altında bırakılıyor ve Kürdistan coğrafyasının tarihini yok etmeye çalışıyorlar" diye konuştu.
“Ekoloji paradigması ile karşı duracağız”
Gezi eylemleri sürecinde doğa katliamına gösterilen reaksiyonun bölgede gösterilmediğini vurgulayan öğrencilerden Ruşen Serhanoğlu, bölge ekolojisine yönelik ilk saldırının Van'da yapıldığını söyledi. Serhanoğlu, "Gezi eylemleri gibi bir süreçten sonra Van'da çok ciddi bir ağaç kıyımı oldu ve sonrasında Diyarbakır'ın tarihi mirasından biri olan Hevsel Bahçeleri tekrar yok edilmeye çalışılıyor. Kürdistan söz konusu olduğu zaman çevre tepki göstermiyor, bir reaksiyon gösterilmiyor" dedi.
Kürt öğrencileri olarak bölgede uygulanan bu yönteme karşı "ekoloji paradigması" ile karşı duracaklarının altını çizen Serhanoğlu, duyarlılık çağrısında bulundu.
“Eylemsellik ile buna karşı duracağız”
AK Parti hükümetinin Kürt tarihi ve kültürel değerlerine karşı yok edici bir politika izlediğini belirten öğrencilerden Ahmet Çiçek, "Hasankeyf olsun, Hevsel Bahçeleri'nde olsun sürekli tarihi kültürel değerlerimize karşı yok edici ve ortadan kaldırıcı bir politika izleniyor” diye konuştu.
ODTÜ'de yaşanan ağaç kıyımına birçok kesimden tepki geldiğine işaret eden Çiçek, Türkiye kamuoyunun bölgede yaşananlara sessiz kalmayı sürdürdüğünü aktardı. Çiçek, "ODTÜ'de gördüğümüz gibi kendi başka yerlerde oldu mu ses çıkarabiliyorlar ya da Türkiye'nin gündemi değişebiliyor. Hevsel bahçelerinde yapılan kırımı herhangi bir yerel haber kanalında bile göremedim. Bu noktada üniversite gençliği olarak üzerinde durulması gereken önemli konulardan bir tanesidir budur" dedi.
“Artık ses olmanın zamanı geldi”
Vadide 7 bin ağacın kesildiğini iddia eden öğrencilerden Onur Olam da, burada yapılan ekolojik kırımın Türkiye metropollerinde yaşayan insanların ilgisini çekmediğini ve tepkisiz kaldıklarını ifade etti. Olam, "Daha ne kadar ağaç kesilecek daha ne kadar haksızlığa uğrayacağız, artık bir ses olmanın zamanı geldi" diye konuştu.