“Wagner( ) isyanı, özel askeri şirketlerin (ÖAŞ) anavatanları ve misafir oldukları ülkeler açısından içerdikleri potansiyel tehlikeyi tüm “liderlere” gösterdi. Yani bu askeri yapılar, devasa güce kavuştuktan sonra bağımsız hareket edebileceklerini gösterdiler.
Bazılarınız yalnız liderlere mi gösterdi diyeceksiniz, haklısınız ama bu gibi örgütleri liderler halka bilgi vermeden oluşturdukları için, “liderler” kavramını kullandım.
De Standaard, “…başarısızlıkla sonuçlanan ayaklanmanın özel ordu için varoluşsal bir tehdit oluşturduğu analizinde bulunuyor…”
“İsyan” Moskova’nın düşme, Putin’in düşmesi gibi sonuçların oluşabileceği gibi, bir an için her şey olabileceğinin mümkün olduğunu gösterdi.
Bana göre de “Wagner isyanından sonra, birçok devlet, sorumluluklardan kaçmak için hibrit savaş aktörleri olarak yararlanılan ÖAŞ’lere bakış açısını tekrar gözden geçirecektir.”
Ayrıca “Wagner İsyanı, Putin’in devletinde hukukun nasıl uygulandığını da gösterdi. Kremlin, “isyancıyla uzlaşılmasının ardından silahlı ayaklanmayı kışkırtmak suçlamasıyla başlatılan ceza davasının düşürüldüğünü açıkladı”.
Bucha’da işlenen suçlarla ilgili görüşlerini Facebook’ta dile getirenlerin yıllarca hapis cezasına çarptırıldığı bir ülkede, darbe girişimi gerçekten cezasız mı kalacak? Yani…
Hâlbuki Putin’in şimdiye kadar sadakatsizliği affettiği görülmedi, hain olarak gördüklerini kendi kurallarına göre cezalandırdı - polonyum ve noviçok gibi zehirli maddelerle ve yurtdışında dahi. İnanıyor musunuz hoşgörülü olacak şuanda olduğu gibi. Güvenlik garantileri yakında geçersiz ilan edilecek mi, göreceğiz.”
“Putin’in simgesi olduğu ve o nedenle tek adam iktidarını sürdürebildiği “istikrarın simgesi” olan aura’sı( ) yırtıldı. Geçenlerde Putin ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Genelkurmay Başkanı Valeri Vasilyeviç Gerasimov'un önemli komutanları ve güvenlik/istihbarat yetkilerinin yanı sıra Moskova’daki zengin seçkinler, oligarklar da toz oldular.
Bu saydıklarımın artık Putin’e “ülkenin istikrar güvencesi” gözüyle bakamayacakları yolunda yorumlar yayımlanmakta.”
Şunu da gözden kaçırmayalım, Putin döneminin sonunun geldiğine inananlar seviniyor olabilir, ama “Putin krizlerden ders çıkaran biri.
...Neler olabileceğini gördü ve bundan kendine bir sonuç çıkarmıştır.
Kimler sadakatini gösterdi, kimler sesini çıkarmadı?
Kimler koltuğunu bırakmak zorunda kalacak?
İstihbaratın ne gibi hataları oldu?
Putin, halk başkaldırınca nasıl tepki verilmesi gerektiğini, ölümü çoktan ilan edilmiş başka bir diktatörden şiddetle öğrenmiş durumda.
Bugün Kremlin, neredeyse hiçbir şey olmamış ve her şey kontrol altındaymış gibi davranmak için elinden geleni yaparken.
...Putin karşıtları artık cesaretleri kırılmış hissediyor ya da kriz onu hısımlarına karşı daha da dirençli hale getirmiş olabilir.
Kesin olan şu ki, baskı daha da artacak. Prigojin’in( ) Moskova’ya yönelik öfkesine sempati besleyen çok sayıda sıradan insan var.
Türkiye’de ÖAŞ var mı?
Varsa
Finans kaynakları nelerdir?
Kimin/Kimlerin kontöründedir?
ÖAŞ’ların Kendi adlarına hareket etmesini engelleyecek tedbirler alınmış mı?
m.nesim.sevinc@gmail.com