Nevruz için başvuru yapıldı

Nevruz için başvuru yapıldı

 

 

HDP, DTK ve DBP öncülüğünde düzenlenecek olan 21 Mart Nevruz kutlamaları için Nevruz Tertip Komitesi tarafından valiliğe başvuru yapıldı. Valiliğin önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor.

 

Diyarbakır’da 21 Mart günü merkez Bağlar İlçesi Nevruz Parkı’nda yapılması planlanan Nevruz kutlamaları öncesi HDP, DBP ve DTK yöneticileri Diyarbakır’da bir araya gelerek açıklamalarda bulundular. Açıklamada 33 büyük merkezdeki kutlamaların 17 Mart’ta Nusaybin’e yapılacak ziyaretle başlayacağı ve 21 Mart’ta Diyarbakır ve Van’da kutlama düzenleneceği belirtildi. Liv Suit Hotel’de yapılan açıklamaya HDP sözcüsü Osman Baydemir, DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, DBP Eş Genel Başkanvekili Gülcihan Şimşek, DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Arslan, HDP Diyarbakır milletvekilleri Sibel Yiğitalp ve İmam Taşçıer’in yanı sıra HDP ve DBP MYK üyeleri katıldı.

 

‘CUMHURİYET TARİHİ BOYUNCA EN BÜYÜK SİYASİ
GELİŞME NEWROZ’DA YAŞANDI’

Basın toplantısında açıklamalar yapan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “Newroz Kürt halkının ulusal bayramıdır. Siyasi görüşü ne olursa olsun, hangi mezhepten olursa olsun Newroz Kürt halkının ortak değeridir. Bütün halkların Newroz Bayramı’nı canı gönülden kutluyorum. Newroz bu topraklarda yaşayan bütün halklar açısından baharın müjdecisidir. Ortadoğu’da yaşayan bütün halklar ile ortak yaşamın bayramıdır. 2017 Newrozu’nun yeni başlangıçlara temenni olmasını umut ediyorum. Şırnak’tan Cizre’ye Serhad’tan Riha’ya, Newroz kutlamaları için müracaatlarda bulunuldu. Ayın 17’sinde Nusaybin’de start vereceğiz ve 21 Mart’ta özgürlük arzusunun en çok yükseldiği ve haykırılacağı Amed ve Van Newrozu ile halklar ile buluşmanın heyecanını yaşıyoruz. Newroz’un aslında bütün dertlere derman olduğu gerçeği ortadadır. Yüzyıllık bir ihmal alanı olan Kürt halkının kendi kimliği, rengi ve dili ile komşu halkları ile yaşam talebi, baskı ile engellenmeye çalışıldı. Cumhuriyet tarihi boyunca, bir halkın değeri olan Newrozlar yasaklandı.

 

‘SÜREÇ TEK BAŞINA İKTİDAR ARZUSUNA KURBAN EDİLDİ’

2013 yıllı Newrozu, Cumhuriyet tarihinin en büyük siyasi gelişmesine ev sahipliği yaptı. Bütün dünyaya açıklanan barış manifestosu, Newroz’un yeni başlangıç ruhu, 2 yıl boyunca bu topraklara canların, fidanların düşmemesini, annelerin evlatları için kaygı duymayacağı bir süreç oldu. Bu öyle bir noktaya geldi ki, müzakerelere dönülmesi gerekliliğini ortaya koydu. Bu süreç tek başına iktidar olma arzusuna kurban edildi. 2 yıldır bu coğrafyanın umuduna, birlikte yaşam umuduna sardırıldı. Canlar toprağa düştü. 2017 Newrozu da hayati derecede öneme sahiptir.

 

‘ANNELERİN YÜREĞİNDEKİ ATEŞİ SÖNDÜRMELİ’

Bütün arkadaşlarım adına hükümete bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Newroz bütün yurttaşlarımıza, özlemini duyduğu özgürlük adalet, barış duygularının haykırılacağı gündür. Newroz yeni bir başlangıcın ve hayır kapısının açılmasına fırsat olacaktır. Yurttaşların dilediği şekilde kutlayacağı her yerde, barış atmosferi içerisinde, bir tek insanın burnunun kanamayacağı bir şekilde yasaklanmasın. Newroz ateşi söndürülmeye kalkışılmasın, su dökülmesin. Newroz ateşi karanlıklara ışık tutar. Bu ülkenin içerisine sürüklendiği karanlığın aydınlığa evirilmesine katkı sunar. Bir ateş var ki, annelerin yüreğindeki ateşe hep birlikte su dökmemiz gerekiyor. Böylelikle hiçbir Newroz etkinliğinin yasaklanmasını talep ediyoruz. Newroz ala rengîne, ala kesk û sor û zer e. Newroz umuttur. Newrozun yeni bir başlangıcın olmasını umut ediyoruz. Newroz ateşine sahip çıkmak, zindanlara sahip çıkmaktır, bütün değerlere sahip çıkmaktır. Newroza sahip çıkmak ittifaka sahip çıkmaktır.

‘NEWROZ SULHE AÇILAN KAPI OLACAKTIR, YASAKLANMAMALI’

Çok önemli konuklarımız olacaktır. Güney Kürdistan’da bulunan bütün ileri gelenler ve siyasi partilere davetiye gönderilmiştir. Newroz’a açılacak kapı, sulhe açılan kapı olacaktır. Her şartta, bu halk bin yıllardır Newroz ateşinin yakılması talebinden vazgeçmedi, bundan sonra da vazgeçmeyecektir. Newroz’un baskı ve engellemeler ile kutlanmasını istemiyoruz. Tek bir çocuğun tırnağının kanamasını istemiyoruz.

 

‘MUTLAKA AMA MUTLAKA KAZANACAĞIZ’

2 yıldır Anadolu ve Mezopotamya’da bulunan bütün insanlar, kara bir kışla yaşıyor. Bu Newroz ruhu ve coşkusu son kışımız olacak. Önümüz bahar olacaktır. Siyasi bahar olacaktır ve hiçbir şer cephesi tarafından kışa dönüştürülemeyecektir. Newroz halkın bayramıdır. Rengimiz kimliğimiz ne olursa olsun, Newroz alanında özgürlük, kardeşlik ve birlikte yaşam halayına birlikte duralım. Mutlaka ama mutlaka kazancağız. Mutlaka ama mutlaka özgürlük, adalet ve kardeşlik kazanacaktır” şeklinde konuştu.

KOÇYİĞİT: DEHAK’A KARŞI KAWA’NIN RUHUYLA MÜCADELE EDİYORUZ.

Ardından konuşan HDP Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, “HDK olarak Türkiye kentlerinde Newroz’u görkemli bir şekilde kutlayacağız. Newroz, hiçbir zulüm, zorbalık sonsuz değildir. Bir zalime karşı isyan etmek, zorbaya ‘Hayır’ demek insanı mutlak zafere ulaştırıyor. Ülkeyi koyu bir karanlığa götürecek bir süreci yaşamaktayız. Ülkenin götürüldüğü karanlığa karşı Newroz ruhuyla direniyoruz. Newroz’da isyan eden ve zalim Dehak’a karşı çıkan Demirci Kawa ruhuyla isyan ediyoruz. Newroz halklar ile birlikte Kürtlerin bağrından çıkıp, bütün Türkiye halklarına sirayet etmiş bir bahar bayramına dönüşmüş durumda.

‘NEWROZ CUMHURİYETİ DEMOKRATİKLEŞTİRECEKTİR’

Ülkede yaşananların sonucu olarak, öfke dalgası Newroz ile dökülecektir. Türkiye metropollerinde bu sistemin yok saydığı ve hiçleştirdiği milyonlar Newroz’da özgürlük halayı ile varlık ve özgürlük mücadelesini zalimlere gösterecektir. Newroz’u barış Newroz’u olarak kurgulamıyoruz. Ama temennimiz barışın olması, 2013 Newrozu’nu halen özlemle anıyoruz. 2013 Newrozu’nun ülkenin önünü açacağı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni demokratikleştireceğini ve güçlendireceğini söylemek istiyoruz.

‘NEWROZ’DA TEK TALEBİMİZ MÜZAKELERE DÖNÜLMESİDİR’

Türkiye’nin tek yapması gereken 2013 Newrozu’nun koşullarına dönmesidir. Okunan deklarasyona bütün dünya selam durdu. Bu ülkede yaşayan herkes; ‘Nihayet barışa kapı aralıyoruz’ dedi. En önemlisi Kürt sorunu çatışma dışında başka bir yöntemle çözülecekti. Siyasi iktidar bunun kıymetini bilemedi, bizi savaş ortamına taşıdı. 21 Mart’a giderken, en büyük talebimizin 2013 koşullarına dönmek olduğunu söylemek istiyoruz. Halkımız sokakları dolduracak, Newroz’una sahip çıkacak ve iradesine, özgürlüğüne, demokrasisine eşitliğine, demokratik cumhuriyete sahip çıkacaktır. Bizleri karanlığa sürüklemek isteyenlere karşı, Newroz ruhuyla mücadele edeceğiz. Bütün halklar ve inançlar, alanları dolduracağız ve özgürlük ve barış için Newroz halayındayız diyeceğiz.”

‘KÜRTLER BİR BİRİNE KURŞUN DEĞİL, GÜL DESTELERİ UZATMALIDIR’

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Baydemir, “Federe Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesut Barzani’yi davet edecek misiniz?” sorusu üzerine, “Newroz mazlum halkların bayramıdır. Renkler ne olursa olsun, siyaset ne olursa olsun, Newroz bütün halklarındır. Bu nedenle bütün Kürtlere çağrımızdır, Newroz ateşini hep birlikte yakalım. Güney Kürdistan’da bulunan bütün siyasi partiler ve liderler davetlidir. Bugün Ortadoğu’da yaşananlar mazlum halklara fırsat vermektedir. Kürt halkı da kendi topraklarında varlığını sürdürmelidir. Bu süreçte birlik olmazsak, Kürt halkının fermanına neden olacaktır. Êzidî halkı 74 ferman geçirdi, ancak bugün 75’inci ferman uygulanmak isteniyor. Bugün Newroz ruhuyla birliği oluşturmalı ve fermanlara karşı mücadele etmeliyiz. Birbirlerine kurşun değil, gül desteleri uzatmalıdır” dedi.

 

 ‘KARANLIĞA IŞIK OLAN NEWROZ ATEŞİNİ SÖNDÜRMEMELİ’

“Nevruz etkinliklerine izin verilmemesi durumunda kutlamalar gerçekleştirilecek mi?” sorusuna ise Baydemir şu sözlerle yanıt verdi: “Karanlığa ışık olan, Newroz ateşini söndürmek olmamalıdır. Bunun kimseye faydası olmayacaktır. Önemli olan hep birlikte kardeşlik halayını tutabilmektir. 2012 yılında yasaklanan Newroz’da ne oldu; insanlar incindi ancak kimliklerine özlerine sahip çıktı. Newroz ateşi söndürülmemelidir. Söndürülmesi gereken annelerin yüreğindeki evlat acısıdır. Bu halk Newroz’a sahip çıkmaya devam edecektir. 2 yıldır açılan bütün yaralara mehlem olmaya fırsat veren bir Newroz’a dönüştürmek için çaba gösteriyoruz” dedi.

 

Haber: Özcan YILDIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri