Mümin Ağcakaya
TİGRİS HABER - Bir dönem Türkiye müzik dünyasında adından çok söz ettirdi. Ünlü olan birçok ses sanatçısının ilk plakları onun kurduğu ‘KALAN MÜZİK’ tarafından basılarak piyasaya sürüldü. Kıyıda köşede kalmış ve birçok dilde söylenmiş olan müzikleri derleyerek gün yüzüne çıkaran, Kalan Müzik’in kurucusu, yapımcısı, müzisyen ve aktivist Hasan Saltık doğum yeri olan Hozat’ta unutulmuyor.
Yoksul bir ailenin çocuğu olan Hasan Saltık İlkokulu Dersimde okuduktan sonra babasının memuriyetinden dolayı İstanbul’da öğrenimine devam eder. Lisede hem inşaatlarda çalışır hem de okuluna devam eder. Maddi sıkıntılardan dolayı konservatuarı bırakır. Amcasının oğlu sanatçı Rahmi Saltuk’un tavsiyesiyle müzik piyasasına adım atar. Sonra Rahmi Saltuk’tan ayrılarak ‘Kalan Müzik’i kurar. Grup Yorum’un albümünü yayınlar. Daha sonra Kürtçe, Lazca, Zazaca, Süryanice, Ezidice, Rumca, Ermenice müzik albümleri yayınlar. Müzik alanında halklar ve kültürler mozaiğini oluşturmak için çalışır. Süryani müziklerini ilk defa bir albümde toplar. Bu çalışmaları para kazanmaktan daha önemli görür. Kazandıklarını da bu amaç için harcar. Birçok müzik parçasının gün yüzüne çıkmasını sağlar.
Unutulmaya yüz tutmuş müziklerden geniş bir arşiv oluşturur. Çeşitli yörelerden derlediği eserleri kendi dillerinde yayınlar. Yöresel müzik eserlerinin derlenmesi için araştırmacılara destek olur. Anadolu kültür mirasının dünyaya açılmasına çok çeşitli olanaklar sağladı. Bu çalışmalarından dolayı Time Dergisi onu ‘Müzik Antropologu’ olarak tanımlar.
Müzik yapımcısı, müzisyen ve aktivist olan Hasan Saltık; 2 Haziran 2021 yılında kalp krizinden vefat etti. Doğum yeri olan Hozat’taki hemşerileri de adına bir kültür merkezi açarak onu unutmadığını gösterdi.