TİGRİS HABER - Eserleri birçok dünya diline çevrilen, PEN üyesi yazar Muharrem Erbey’in kaleme aldığı “Günahkârlar Kalesi”, uzak diyarların birinden Jacob’un eline ulaşan Amina’nın defteriyle Doğu’dan Batı’ya doğru başlayan bir yolculuğu konu alıyor. Medeniyetler arasında gerçekleşen serüvende, gidilen yollar yine kişinin kendisine çıkarken yazar Erbey, anlatımıyla Doğu’nun sözlü kültürünü okurlarına yansıtıyor.
Amina’nın avazı
İnkılâp Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini alan “Günahkârlar Kalesi”; düşlerin, masalların, sabrın ve acıların mekânı Doğu’ya atılan cesur adımları, aşkın ve arayışın hikâyesiyle sunuyor. Hayal kırıklıklarının olduğu kadar umutların da en güzel filizlerini barındıran Mezopotamya’daki bir kaleden kopan Amina’nın avazı, Jacob’a ulaşır. Yollarla birlikte kendini de arayanların romanı, kuyuya atılanların ve kurtulmak için kendisine ihtiyaç duyanların hikâyesini okurlarla buluşturuyor.
“Günahkârlar Kalesi” Üçlemenin İlk Kitabı
Muharrem Erbey’in usta işi eseri “Günahkârlar Kalesi”, “Mezopotamya Üçlemesi”nin ilk kitabı olarak raflardaki yerini alırken, romanın dili ince ince dokunan sihirli bir kumaş misali okurunu sarmayı bekliyor. Toplum tarafından inkâr edilenlerin, günah işleyenlerin ve günahlarını boynunda vebal olarak taşıyanların kalesi, barındırdığı sırların merakıyla okurlarına heyecanlı kapıları aralıyor. Kendisinden olmayana yaşam hakkı tanımayan yeryüzünün insanlarına yöneltilen eleştiriler romanı örerken, sır küpü kalede sorulara cevap verilmez. Sadece sorulara gösterilen yollar vardır ki, zaten sırrı sormaya izin de çıkmaz; ararsan bulursun denilen “Günahkârlar Ülkesi”, kaderine boyun eğenlerin ve yola çıkmayı göze alanların yaşadıklarına tanıklık etmek isteyen okurlarına edebî bir şölenle sesleniyor.
Yazar Muharrem Erbey kimdir?
1969’da, Diyarbakır’da Sur içinde doğdu. İlk şiiri 1981’de çocuk dergisi Furi’de yayımlandı. Lise yıllarında resim yaptı. 25 Eylül 1997’de annesini kaybettikten sonra kaleme sarıldı. 1998’den itibaren ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda kültür sanat dergisinde, gazete ve web sayfasında, makale, öykü, deneme ve röportajları yayımlandı. Öykü, makale ve denemeleri, İngilizce, Almanca, İsveççe, İtalyanca, Norveççe, İspanyolca, Arapça ve Kürtçe’ye çevrildi. Edebiyat, barış ve insan hakları alanındaki çalışmalarından dolayı, 1999 Ankara Barosu Öykü Ödülü’nü, 2007 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülü’nü, 2012’de Ludovic Trarieux Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Ödülü’nü, 2014’te Norveç PEN Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü’nü, 2014’te İsveç Pen baskı altındaki yazarlara verilen Tucholksy Ödülü’nü kazandı. 2016’da Yaşar Kemal öykü seçkisi, 2018 Oğuz Atay seçkisi dahil çok sayıda seçkiye öyküleri alındı. 1997’den bu yana Diyarbakır’da serbest avukatlık yapıyor. Burçin ile evli. Robin ve Rober adında iki oğulları var. Daha önce Kayıp Şecere, Babam Aharon Usta ve Tahir Elçi Hikâyesi kitapları yayımlanmış; Barış Hikâyeleri Seçkisi başlıklı eseri yayıma hazırlamıştır. (Haber Merkezi)