Seçimlerde muhalefet partilerinin öngördüğü sonuçları elde edememeleri, parti tabanlarında ve yönetimlerde bir sorgulanma süreçlerine yol açtı. Dolayısıyla bir değişim, dönüşüm ve yenilenme dalgası gelişti.
Muhalefet partilerinin içine girdikleri bu süreç ve onları kuşatan Kongre atmosfer bir yerde onları bir cendere içine soktu. Partiler bir taraftan bu cendereden kurtulmaya, bir taraftan da kendi seçmenleri tarafında talep edilen değişim, dönüşüm ve yenilenme taleplerini yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Bu gelişmelere bağlı olarak kongre hazırlıkları yapılıyor. Kongre çalışma sonuçlarının ne kadar derinlikli ve sonuç alıcı olacağı yakın zamanda ortaya çıkacaktır.
Ayrıca yakında yerel seçimler yapılacak. Muhalefet partileri seçmenleri tatmin etmeyen sonuçların ortaya çıkması durumunda birçok yeri kaybetme ihtimalini de göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Hangi il veya beldeleri nasıl kazanacaklar? Kendi içinde parçalı yapılar oluşturan, değişim, dönüşüm ve yenilenmeyi başaramamış partiler nasıl yerel seçimlerde başarılı olacaklar? Çoğu insanın kafasında bu sorular oluşmaktadır.
Yerel seçimler için başkan adayları ve meclis üyeliklerine seçilecek olanlar kazanmak için önemlidir. Kentte veya kasabada karşılığı olmayan kişilerin aday gösterilmesi baştan kaybetmeye kapı açacaktır. Doğru öngörülerle politikalar oluşturulamazsa, kazanılan yerlerin kaybedilmesi içten bile olmayacaktır. Bu yüzden partiler bir taraftan değişim ve yenilenme sürecini yaşarken diğer taraftan da yerel seçimleri de ihmal etmemeleri gerekiyor.
Seçimden sonra ortaya çıkan bir gerçeklik de; muhalefet partilerinin ciddi bir politika yürütememeleridir. Kendi kabuğuna çekilmiş izlenimi veren partiler adeta sessizlik içinde gündemlerin peşinden sürükleniyor oldular.
Özellikle seçim sonrası bir değişim kendini dayatıyordu. Bu değişimin kendilerini daha ileriye taşıma temelinde olması gerekiyordu. Ama güncel durumda bu çaba görülemiyor. Muhalefetin izlediği politika iktidar olmaktan imtina eden bir izlenim bırakıyor. Bu durumun kendi parti tabanlarında da ciddi rahatsızlıklara yol açtığı bir biçimde medya ya da yansıyor. Ayrıca; seçim ertesinde muhalefetin kendi içine yönelmesi ve içine girdikleri handikabın uzun sürmesi veya bu handikaptan çıkamamaları, zamanla kitlelerde umutsuzluk ve ikirciklik yaratacaktır. Hatta siyasete küsmeler de yaşanacaktır. Kitlesi küsmüş bir parti yaklaşan yerel seçimlerde nasıl başarılı olacaktır?
Kendi içinde boğulan partiler nasıl güçlü bir muhalefetlik görevini yapacaktır? Çoğu muhalefet partisi seçim sonrası kendi içine kapandı ve gündemlerin peşinden sürükleniyor oldu.
Muhalefet bloğu dağıldı. Partiler kendi içlerine yoğunlaştılar. Talep edilen değişimi ve dönüşümü başaramıyorlar. Partiler bir an önce bu ruh halinden kurtularak üzerlerindeki ölü toprağını atmak zorundadırlar. Çünkü yaşam devam ediyor. Yaşam koşulları gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Her gün bir öncekini aratıyor. Hayatın zor koşulları altında ezilen insanların mutsuzluk ve umutsuzluk sınırlarını zorlanıyor. Herkesin çözüm beklediği bu koşullarda partiler üzerlerindeki ölü toprağını bir an önce atma zorundadırlar.