Muhabirler Kobanê’yi anlattı

Kobanê’de YPG ile İŞİD arasında çatışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, bölgede yaşanan birçok olayı Türkiye’ye aktaran savaş muhabirleri, Kobanê’de yaşanan direnişi ve gazeteciliğin zorluklarını anlattı.

İLYAS AKENGİN/ÖZEL

Başta Irak ve bölgenin bir çok ilinde önemli olaylara imza atan deneyimli savaş muhabirleri, Kobanê’de yaklaşık 40 gündür YPG ile IŞİD arasında yaşanan çatışmaları ve gazetecilerin yaşadığı zorluklar ve izlenimlerini Tigris Haber Gazetesine değerlendirdi.

DİĞER SAVAŞLARDAN ÇOK FARKLI

Birçok savaşa tanıklık eden Balıkçı, şimdi de Rojava’da yaşanan savaşı izlediğini belirterek, “IŞİD’in Kobanê’ye saldırdığı ilk günden bu yana bölgeye defalarca gelip gittim. Çatışmaların sürdüğü bir dönemde Kobanê’ye girerek oradaki gelişmeleri aktardım. İzlediğim diğer savaşlar ile Kobanê’de yaşanan savaş çok farklı. Çünkü burada sokak savaşı yaşanıyor. Bir savaş muhabiri olarak bildiğim bir gerçek var, o da kurşun geldiğinde adres sormuyor. Bu nedenle savaş muhabirliği yapmak çok zor ve tehlikelidir. Bir savaş  muhabiri kafasına koyduğu bir şeyi mutlaka yapar” diye konuştu.

KOBANİ DÜŞMEYECEK

‘Tüm dünyanın gözü Kobanê’dedir’ diyen Balıkçı, “Kobanê Kürtler için çok anlamlı ve bir dönüm noktasıdır.  YPG’liler de  Kobanê’nin düşmemesi için yoğun bir direniş sergilediler. Ancak ABD gözetimindeki savaş uçaklarının son dönemlerdeki hava operasyonları Kürtleri daha güçlü hale getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kobanê’nin düşeceğini söylüyor. Ancak buna rağmen burada yaşananların tanığı olarak Kobanê düşmeyecek demek istiyorum” dedi.

YENİ BAŞLAYAN GAZETECİLER ZORLANIYOR

Milliyet gazetesi muhabiri Namık Durukan ise, Kobanê’de yaşanan savaşın diğer savaşlardan çok farklı olduğunu belirterek, “Burada cephe savaşından çok şehir savaşı yaşanıyor. Kobanê’de yaşanan savaş Irak ve Suriye’de yaşanan savaşa benzemiyor. İnsanlar burada göğüs göğüs’e savaşıyor. Savaşa tanıklık etmek önemli. Savaşa tanıklık  ederken gazeteciler olarak çok zorlanıyoruz. 30 yıldır başta Irak savaşı ve bir çok olaya tanıklık ettim. Biz bu tür savaşlara alışığız ancak yeni başlayan arkadaşların çoğu zorlanıyor. Bunun yanı sıra önemli olan burada yaşananları objektif bir gözle duyurmaktır. Şuan YPG IŞİD’i püskürtüyor, uçakların vurması, peşmerge’nin de gelmesi ile IŞİD’in buradan çıkacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE KARAR VERMEK ZORUNDA

Gazze, Gürcistan, Libya, Suriye, Pakistan, İsrail ve Bölge illerinde yaşanan olaylara tanıklık eden gazeteci CemTekel ise, “Kobanê Türkiye, IŞİD ve PYD için çok önemli. Şayet Kobanê’yi IŞİD ele geçirirse 300 km’lik bir hattı kontrol etmiş  olacak. Eğer PYD zaferi kazanırsa daha ileriki günlerde Talaybiyat bölgesini de alarak Cizire bölgesini ve Kobanê kantonlarını birleştirmeye çalışacak. Türkiye ise dünyanın en korkutucu örgütü IŞİD ile PKK ile eş değer gördüğü YPG arasında bir karar vermeye çalışıyor. Bu küçücük yerde yaşanan savaş bölgenin kaderini belirleyecek” dedi.  

Bölgede gazeteciliğin zor şartlarda yapıldığını belirten Tekel, “Türkiye’de habercilik profesyonel yapılmadığı için gazeteciler olarak zorlanıyoruz. Bir çok arkadaşımızın çelik yelek ve kaskı yok. Yetkililerden de herhangi bir yardım görmüyoruz. Kelle koltukta çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 

ACIYLA İLK BİZ TANIŞIYORUZ

Kobanê'de ki savaşa canlı tanıklık eden Habertürk Gazetesi muhabiri Ahmet Yukuş’da,  gazetecinin çektiği her yıkım resminin yıllarca zihninde acı bir hatıra olarak kaldığını söyledi. "Savaş gazeteciliği veya savaş muhabirliği mesleğimizin en zor alanıdır” diyen Yukuş, şunları söyledi:

“Heran kendinizi bombalanan kentlerin ve mevzilerin içinde bulabilirsiniz. Kobanê'de yaşanan çatışma kent savaşına dönüşmüş durumda. Savaş uçakların yanı sıra, ağır silahlar kullanılıyor. Doğru haber ve can alıcı resimler için olup biteni metreler ötesinde canlı tanıklık etmek durumunda kalıyoruz. Acı ve hüzünlü bilgileri ilk biz aldığımız için mesleğimizin bir de duygusal zorluğu ortaya çıkıyor. Bana göre savaş muhabirleri önemli  bir olaya tanıklık ediyorlar. Gazeteci kullanacağı dile göre çatışmanın şekline yön verebiliyor. Bunun için bizler savaşın en kısa sürede son bulması ve maddi- manevi kayıpların en aza indirilmesi için çabalıyoruz. Tabi ki dünyada bitmeyen savaş yoktur. Ancak bu savaşların en zor kısmı ise geride terk edilen hayatlar ve yaşanan trajedilerdir. " şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri