DİYARBAKIR - UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi surlar, İslam'ın 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Ulu Cami, İçkale Müze Kompleksi, peygamber makamları ve sahabe kabirleri, Ongözlü Köprü, Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı Tarancı ve Sezai Karakoç müzelerinin de yer aldığı Diyarbakır birçok asırlardır medeniyetin izini taşıyor.
Bu tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra halkının misafirperverliği ve kadirşinaslığı ile gönüllere de ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın Bağlar İlçesindeki Diyarbakır Anaokulu öğrencileri de öğretmen ve velilerinin rehberliğinde yaşadıkları bu özel şehri, Türkiye'ye kendi gözlerinden anlatacak.
"Çocuk Gözüyle Diyarbakır" projesiyle harekete geçen öğrenciler, elleriyle boyadıkları hediyeleri, onların dilinden velileri tarafından yazılan davet mektupları, öğretmenleriyle çektikleri Diyarbakır fotoğrafları ve diğer hediyelik ürünlerini Edirne'den Kars'a kadar tüm illerde seçilen kardeş okullardaki akranlarına gönderecek.
Bağlar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mahmut Seyitoğlu AA muhabirine, projenin amacının medeniyetler beşiği Diyarbakır'ı ülke genelinde çocuklara tanıtmak olduğunu söyledi.
Diyarbakır'ın kadim kültürü, milli ve manevi değerleriyle özel bir yerde olduğunu belirten Seyitoğlu, "Diyarbakır edebiyatçılarıyla, şairleriyle her zaman öne çıkmış bir ilimiz. Bu projeyle çocuklarımız, aileleri ve öğretmenleriyle Çorum'dan başlayarak tüm Türkiye'ye Diyarbakır'ı anlatacak. Bu projenin örnek olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.
- "Çok güzel bir şehir"
Proje koordinatörü öğretmen Derya Güneş de doğup büyüdüğü Diyarbakır'ın Türkiye'ye tanıtılmasında yer almaktan mutlu olduğunu belirtti.
Diyarbakır'ın sahip olduğu değerlerin tanıtılması için çocuk ve velileriyle yola çıktıklarını işaret eden Güneş, "Bu proje kapsamında diğer illerdeki çocuklara Diyarbakır'a ait ürünleri hediye olarak göndereceğiz. Bunun yanı sıra çocuklarımız ile velilerimiz mektup yazdı. Biz de bu mektupları hediyelerle birlikte ilk olarak Çorum'a göndereceğiz." dedi.
Çocukların dilinden yazılan mektuplardan birini okuyan Güneş, şunları kaydetti:
"O mektuplardan birinde öğrencimiz, 'Diyarbakır'ı gördün mü bilmiyorum ama çok güzel bir şehir. Özellikle tarihi yerleri meşhur. Tarihte şehrimiz düşmandan korunmak için büyük surlar ve kaleler yapmışlar. Şehrimizin bir de karpuzu çok meşhur. Ben karpuzu çok seviyorum. Bence sen de seviyorsundur. Sana karpuz göndermek isterdim ama mevsimi değil.' diyerek Diyarbakır'a davet edip, onları misafir etmek istiyorlar. Değerlerimizden birisi misafirperverliğimiz, hoşgörümüz. Onlara bir şeyler ikram etmek istiyorlar, kardeşlerini görmek istiyorlar."
Güneş, proje ile çocukların birçok kardeşi olacağını ve gönüllerdeki Diyarbakır'ı bütün illere doğru şekilde anlatacaklarını söyledi.
Diyarbakır'a 23 yıl önce öğretmen olarak atandığını anlatan okul öncesi öğretmeni Berhan Yıldız da, "Dışarıdan gelmeme rağmen bu şehri çok sevdim. Müthiş bir tarihi zenginliği var. Dinlerin, dillerin ve medeniyetlerin buluştuğu bu şehri öğrencilerimizin küçücük yürekleriyle bunu Türkiye ile paylaşmak istedik." diye konuştu.(AA)