Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Bu yıl dördüncüsü düzenlenen fuar 15-21 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak. Fuara Diyarbakır Valisi Ali ihsan su, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DTB Başkanı Engin Yeşil, konuğu Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş katılım sağladı. Açılışta önce Hatay künefesi üzerine şerbet döküldü ve 31 metrelik örgü peyniri kesildi. Sonrasında protokol heyeti stantları dolaştı.
‘Türkiye’nin en büyük fuarı unvanını kazanmış olduk’
ALZ Fuar Diyarbakır Genel Müdürü Velat Ektirici, fuarın 2018 yılından bu yana 4. kez yapıldığını söyleyerek, “55 ilimizden katılımcılarımız var 55 ilin farklı lezzetleri sergileniyor. Bunu yanı fuarımızda sıra 167 stant kuruldu. 4.sünü düzenlediğimiz fuarda Türkiye’nin en büyük fuarı unvanını kazanmış olduk. Bunun için çok sevinçliyiz. Siz basın emekçilerimizin desteğiyle geldiğimi bir nokta aynı zamanda. Dilerim önümüzdeki senelerde daha da büyüterek daha da renklendirerek gerek şehrin ekonomik döngüsüne gerekse kültürel gelişime katkı sağlamak istiyoruz. Bir önceki yıla kıyaslama yaparsak 2021 Mezopotamya Gurme Fuarı’nda 53 ilimizden 150 firmamız katılım sağlamıştı. 246 bin ziyaretçiyle katılım sağlamıştı bu yıl ise hem il bazında hem firma bazında biraz daha gelişme sağladık tabi çok daha iyi olabilirdi. Ama ülkemizin içinden geçtiği ekonomik ve siyasal koşullar ister istemez bizleri zorluyor. Ama ona rağmen biz bir önceki yıla göre katılımcı firma sayısına yüzde 11 gibi bir rakama ulaştık konuk ettiğimiz illerimize 3 il daha ekleyerek 55 ile ulaştık” dedi.
Mezopotamya Gurme ve Yöresel Lezzetler Fuarı’nın onur konuğu Hatay’ın Belediye Başkanı Lütfü Savaş fuarla ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etti:
‘Diyarbakır’a ikinci gelişim ve Diyarbakır’ı çok gelişmiş görüyorum. Ve bu fuarı görünce de gerçektende 55 şehir 167 şirketin gelmesi ticaret ve borsamızın bu yükün altından kalkması şehir adına her iki sivil toplum örgütü adına da çok umut verici mutluluk verici bir durum. Tebrik ediyorum bu fuarın gittikçe büyüyeceğini ve finalinde Diyarbakır’ın bizler gibi gastronomi şehri olarak UNESCO tarafından tescilleneceğini düşünüyorum.”
Farklı şehirlerden gelen ve lezzetlerini tanıtan firma temsilcileri şöyle konuştu:
Aydın Gündoğdu: “Giresun’dan geldim doğal marmelatlarımız var Giresun kremamız var partilimiz var. Tanıtım amaçlı geldik. Devamlı geliyoruz buraya, ortalama ürünlerimizin fiyatları 150 TL.”
Hüseyin Yıldız: “Dersim’den geliyoruz Munzur bal yayla ve süt ürünlerini Diyarbakır halkı ve konuklarına kaliteli ve doğal ürünleri sunmaya geldik. Ayın 20’sine kadar buradayız herkesi davet ediyoruz.”
Müfide Yılmaz: “KOSGEB destekliyim bütün ürünleri kendimiz yapıyoruz. Kabak tatlım, aşk reçelim, likörlerim şerbetlerim, zeytinyağım, birde çökeleğim var. Bütün fuarlara katılıyorum ve büyük keyif alıyorum en büyük keyfi Diyarbakır’dan alıyorum. Fiyatlarımız uygun, ortalama 80-100 TL arasında değişiyor.”
Şaban Zirek: “Hakkari’den katılıyorum. Hakkâri’nin kata kovanlarını yetiştiriyorum. Kara kovanımız var yaban balımız var, ham balımız var, süzmemiz var, polenimiz var. Buradaki amacım satışların dışında Hakkâri’nin orijinal balını tanıtmak. 3. Seferdir katılıyorum fuara. Fiyatlarımız her şey gibi balında fiyattı arttı.”
Aşkın Göndoğdu: “Trabzon’dan geldim. Sürekli geldiğimiz için Diyarbakır’ı ve organizasyonu seviyoruz. Katkıda bulunan bütün arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Ezine peynirimiz Trabzon köy peynirimiz Aşkabat tulum peynirimiz yayla tulum peynirimiz sürmele tereyağı tulum peynirimiz var. Fiyatlar normaline göre çok yüksek her şeyde olduğu gibi süt ürünlerine de zamlar geldi.”
Serpil Bakır: “Ürünlerimiz yüzde yüz doğaldır. Zeytini kapsayan bütün ürünlerimiz mevcut zeytinyağı kolonyasından tahin pekmezinden doğal ne varsa mağazamızda bulunduruyoruz. Fuara 2 defadır katılıyoruz, geçen senelerde pandemiden dolayı fuar olmamıştı. Geçen yıla oranla fiyatlarda değişim oldu tabi ama fiyatlarımız normal satışların üzerinde değildir. Bütün misafirlerimizi bekleriz.”