DÜZCE Üniversitesi (DÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Özmen, insanların etkisiyle oluşan suni sera etkisinin, doğal sera etkisini kuvvetlendirerek dünya sıcaklıklarının artmasına neden olduğunu söyledi.
Özmen, gazetecilere yaptığı açıklamada, son yıllarda Türkiye'de bütün bölgelerinin iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklıkla karşı karşıya kaldığını anlattı. Türkiye'de, kuraklığın en şiddetli yaşandığı bölgenin Doğu Marmara Bölgesi olduğuna işaret eden Özmen, İstanbul'un içmesuyunu karşılayan Melen çayının da Düzce'de olduğunu ve bölgede önemli yağış azalmalarının meydana geldiğini dile getirdi.
Özmen, ülke genelinde yağış miktarının daha önceki yıllara göre yaklaşık yüzde 20 azaldığını belirterek, "Bu ciddi değişimin başlıca nedeni iklim değişikliğidir. İklim değişikliği, atmosfere salınan insan kaynaklı sera gazlarının doğal sera etkisini kuvvetlendirmesi, buna bağlı olarak da atmosferde meydana gelen olağan üstü ısınmadan kaynaklanmaktadır. Küresel ısınmaya neden olan sera gazlarının, fosil yakıtların yakılmasıyla sanayi, ulaştırma, arazi kullanımı değişikliği, katı atık yönetimi ve tarımsal etkinliklerden dolayı oluşmaktadır" diye konuştu.
Küresel ısınma konusunda ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Özmen, "Küresel hesaplamalara göre, atmosfere salınan insan kaynaklı sera gazı nedeniyle, küresel karbon dengesi sağlanamamaktadır. İnsanların etkisiyle oluşturulan suni sera etkisi, doğal sera etkisini kuvvetlendirerek, şehirleşmenin de katkısıyla dünyanın yüzey sıcaklıklarının artmasına neden olmuştur" ifadesini kullandı.