Salih Yeşil - Özel
TİGRİS HABER - Kesin kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte 500 yıllık bir tarihi olduğu tahmin edilen Diyarbakır'daki Marangozlar Çarşısı, ekonomik krizin pençesinde. Diyarbakır'daki marangozluk mesleğinin adeta ana rahmi olan Çarşı, birçok iş sektörünü etkileyen ekonomik krizden olumsuz etkilendi. El işçiliğinin sanayileşme karşısında gün geçtikçe gerilemesi nedeniyle ilk darbeyi alan Çarşı esnafı, yaşanan krizle birlikte kepenk kapatmanın eşiğine geldi. Bir önceki yıllara göre işleri kötüye giden marangozlar Çarşısı esnafı, günün büyük kısmında kepenkleri açmıyor.
Daha önce iş yoğunluğundan dolayı sabah saat 08.00'de iş başı yapan esnaf, bazen siparişleri yetiştirmek için gece boyunca mesai yaparken, kriz nedeniyle saat 11.00’de açtığı işyerini, saat 17.00'yi bulmadan kapatıyor. Sipariş alamayan esnaflar ise, günlerce iş yerini kapalı tutmak zorunda kalıyor.
Yaklaşık 50 iş yerinin olduğu Marangozlar Çarşısı'nda gün boyu ancak 6-7 iş yeri gün boyu açık kalabiliyor. Bu açık kalan iş yerlerinden ise sadece 2-3'ü aldığı siparişleri yetiştirmek için mesai harcayabiliyor. Birçok iş yerinin çırak uygulamasında son verdiği Marangozlar Çarşısı esnafı, ekonomik krizi en az hasarla atlatma telaşında.
İlk defa kepenk kapatmak zorunda kaldılar
İskemle, sedir, beşik, hediyelik eşya ve daha birçok ahşap eşyanın yaşam bulduğu Marangozlar Çarşısı'nda yaklaşık 40-50 yıl ter döken esnaflar, ilk defa böylesi derin bir krizin içine düştüğünü belirtiyor. Yaşadıkları derin ekonomik krizden şikâyet eden ancak konuşmaları durumunda kurumların kendilerine sipariş vermemesinden endişe duyan Çarşı esnafı, ilk defa marangozların kepenk kapatmak zorunda kaldığına işaret ediyor.
'Günlerce açılmayan işyeri var'
50 yıldır mesleğini sürdüren ve isminin yazılmasını istemeyen bir esnaf, "Ben bu mesleğe başladığımdan beri ilk defa böylesi bir durumla karşı karşıyayım. Geçen sene bile işlerimiz daha iyiydi. Birçok arkadaşımız iş yerini sabahın erken saatlerinde açar, gece yarılarına kadar aldığı siparişleri yetiştirmeye çalışırdı, bazılar ise siparişlerini yetiştirmek için sabahlara kadar çalışırdı. Ama şimdi, saat 11.00 iş yerimizi açıyoruz. Akşamı beklemeden saat 16.00-17.00'de kapatıyoruz." dedi.
İsminin yazılmasını istemeyen esnaf, bazı arkadaşlarının sipariş alamamasından dolayı gün boyu, bazen de günlerce iş yerini açmadığını sözlerine ekledi.