Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, organik tarımın yaygınlaşması amacıyla Lice ilçesinde başlattığı “Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi”nin ikinci etabı başladı. Toplam 519 bin TL’ye mal olacak olan projeye, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi, 338 bin TL hibe desteği verirken, geriye kalan 181 bin TL ise Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.
12 mahalle ve 450 çiftçi
Projede, Duru, Daralan, Çeper, Ergin, Kıralan, Tuzla, Abalı, Dernek, Şenlik ve Birlik olmak üzere toplam 12 mahallede 500 dekarlık alanda organik tarım üretimine geçilecek. 450 çiftçinin faydalanacağı projede,daha sağlıklı bir üretim ve pazarlama için de kooperatifler kuruldu.
450 çiftçiye organik tarım eğitimi
Büyükşehir Belediyesi, 12 mahallede ikamet eden 450 çiftçiye yönelik 4 Nisan’dabir eğitim çalışması başlattı. Lice Aile Destek Merkezi’nde 4 gün sürecek olan organik tarım eğitiminin ilk gününde eğitmenler, “organik tarımda hibe fonlarına ve kredi kaynaklarına erişim”, “organik tarım mevzuatı ve sertifikasyon süreci”, “tarımsal üretimde ve örgütlü yapıların rolü”ve “etkili stratejik planlar hazırlama” konularında çiftçileri bilgilendirdi.
Üç gün boyunca çiftçilere, “üreticiler ile sözleşmelerin düzenlenmesi ve standart formların geliştirilmesi”, “tarımsal ürünlerde ekiliş teknikleri”, “tarımsal üretimde kümeleme ve örgütlü yapıların rolü”, “marka değeri oluşturma”, “Türkiye’de organik pazarlama denetimi ve yönetimi”,“sertifikasyon şirketleri ile iş birlikleri” ve “kooperatiflerin işleyişi ve mevzuatı” konularında eğitim verilecek.
Organik sebze tohumları dağıtıldı
Proje kapsamında bu yıl toplam 500 dekarlık alanda organik meyve ve sebze üretimine geçilmesi hedefleniyor. 150 dekarlık alanda organik domates, patlıcan, salatalık, biber, bamya ve fasulye türünde sebze üretimi için Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere organik tohumlar dağıtarak dikimini gerçekleştirdi. Ayrıca proje kapsamında çiftçilere organik gübre desteği de verilecek.
10 bin meyve fidanı dağıtılacak
Lice’de organik tarımın 2’inci etabı çalışmalarında çiftçilere mayıs ayında ceviz, badem ve kiraz türünde 10 bin adet meyve fidanı dağıtılarak, dikimi gerçekleştirilecek. 350 dekar alanda dikilecek olan fidanlardan 36 adet toplu bahçe tesisi kurulacak.