TİGRİS HABER - Ermenistan'ın bu eylemleri nedeniyle duydukları kaygıyı dile getiren Lavrov, bu konuyla ilgili olarak "Saldırgan bir NATO ülkesinin Güney Kafkasya'ya müdahale etmeye çalışmasını olumlu bir gelişme olarak görmüyoruz" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katılmadı. Rusya'nın temsilcisi olarak Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yer aldı.
Zirve sonrası Yeni Delhi'de bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov'un gündeminde Ermenistan-Rusya gerilimi vardı. Lavrov, zirve deklarasyonunda, gıda güvenliği alanında önemli anlaşmaların yer aldığını ve Batı'nın pozisyonunda değişiklikler yapmak zorunda kaldığını belirtti.
Lavrov, zirvenin küresel ekonomik çıkarlar dengesini sağlama konusunda bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Deklarasyon, uzun süredir vaat edilen dünya ekonomisinde çıkarlar dengesini sağlama görevlerini hatırlatıyor. Bu zirve, bu tür görevlere net bir odaklanma açısından önemli bir adım oldu."
Ayrıca Lavrov, deklarasyonun Uluslararası Para Fonu ve Dünya Ticaret Örgütü'nün reform görevlerini belirlediğini ve Batı'nın Küresel Güney ülkelerine teknoloji transferi konusundaki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
Bir soru üzerine Lavrov, Ermenistan'da bazı yetkililerin "Moskova'nın Karabağ'ı Azerbaycan'a verdiği" yönündeki açıklamalarını reddederek, bu iddiaların yanlış ve dürüst olmadığını belirtti. Lavrov, Ermenistan'ın Madrid Prensipleri'ne uygun olarak Karabağ'ın Azerbaycan'ın bir parçası olduğunu kabul ettiğini hatırlattı.
Lavrov, ayrıca Ermenistan'ın ABD ile gelecek hafta askeri tatbikat yapacak olmasına ilişkin endişelerini dile getirerek, "Saldırgan bir NATO ülkesinin Güney Kafkasya'ya müdahalesinin kimseye fayda sağlamayacağını" ifade etti.
Lavrov, zirvenin başarısını Hindistan hükümeti dahil herkesin ortak çabasına bağlayarak, Batı'nın altyapı, enerji ve tarım gibi alanlarda saldırıların durdurulması çağrısını kabul ettiğini belirtti.
Son olarak, Lavrov, G20 deklarasyonunun Rusya'ya yönelik bir ültimatom olmadığını ve küresel ekonomi ve finansal sorunları çözmek için oluşturulan yapının siyasallaşmasına izin verilmeyeceğini savundu.
Lavrov, G20 Zirvesi'nde Rusya'nın küresel ekonomideki rolünü güçlendirmek için, uluslararası finans kuruluşlarının reformu, küresel ticaretin liberalleştirilmesi ve yenilenebilir enerji yatırımlarının artırılması gibi konulardaki önerilerini de paylaştı.
Lavrov, ayrıca, Rusya'nın küresel gıda güvenliğindeki rolünü vurguladı ve zirvede, Rusya'nın küresel gıda güvenliğini sağlamaya yönelik çabalarını desteklemeye hazır olduğunu belirtti.