GAZİANTEP –Güneydoğu’da kışın tüketmek amacıyla hazırlanan kurutmalık sebzeler, son yıllarda ailelerin geçim kaynağı haline geldi.
Ev kadınları ve genç kızlar tarafından hazır hale getirilen patlıcan, biber ve salatalıklar ev, bahçe ve tarlalarda sırıklara dizilerek kurutuluyor. Geçmişte daha çok kışın tüketmek amacıyla hazırlanan kurutmalıklar son yıllarda adeta sektör haline geldi.
Yurt içinin yanı sıra Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçilerin de talep ettiği kurutmalıklar, dar gelirli ailelere katkı sunmaya başladı.Üreticilerden İlyas Karabaş, biber, patlıcan ve salatalık gibi sebzeleri tek tek iplere geçirerek, kurutmaya bıraktıklarını söyledi. Kurutmalığın, Güneydoğu bölgesine özgü bir gelenek olduğunu ifade eden Karabaş, "Topladığımız sebzeleri oyup, iplere geçirdikten sonra sırıklara dizerek kurutuyoruz. Ürünleri isteyene toptan isteyene perakende olarak satıyoruz. Yaklaşık 50 tanesi ortalama 3,5 liraya alıcı buluyor" dedi.Kurutulan sebzelerin yaklaşık 10 günde satışa hazır hale geldiğine işaret eden Karabaş, hazırlanan kurutmalıkların yurt dışından da talep gördüğünü kaydetti.
- "İlaç yapımında kullanılıyor"
Kurutmalıkların organik sebzelerden yapıldığını ve sağlığa faydalı olduğunu vurgulayan Karabaş, özellikle kurutmalık biberin ilaç sanayisinde de kullanıldığı anlattı.Karabaş, kurutmalıkların, güneşin ısı derecesine göre kuruma zamanının değiştiğini sözlerine ekledi.