Mahsum Rençber
TİGRİS HABER - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 45 bin öğretmen alımına ilişkin atama takvimi ile branş bazında kontenjan dağılımına ilişkin bilgi verdi. Bu 45 bin atamasından 50 atamanın Kürtçe (Kurmanci-Zazaki) olduğu açıklandı. Bu atamaları eğitim sendikaları Tigris Haber için yorumladı.
'Umut verici bir sayı'
Diyarbakır Eğitimi İzleme ve Reform Girişimi (Dierg) direktörü Aziz Yağan, bu sayıların özellikle Zazaca için umut verici olduğunu belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 Öğretmen Ataması döneminde 35’i Kurmanca, 15’i Zazaca olmak üzere Kürtçeye 50 kontenjan ayırdı. DİERG olarak bu sayı için Bakanlığa teşekkür ediyoruz. Özellikle tehlike altındaki Zazaca için umut verici bir sayı. Atanacak Kürtçe öğretmenlerine de Kürtçe öğretmenliğinin meslekten öte bir durum olduğunu anımsatmak istiyoruz ve çok çalışmalarını rica ediyoruz. Atama dönemlerinde ya sembolik atama yapılırdı ya da bazı dönem bir kontenjan bile ayrılmadı. 50 öğretmen kontenjanı sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın anadilimize karşı direncini kırmamış, ayrıca Kürtçe konuşmayan toplumda Kürtçe anadiline karşı yer etmiş önyargı da zayıflayacaktır. Yüz yıllık baskı, yasaklama, zorbalık, küçük düşürme ve görmezden gelme dönemlerinden sonra halen de kendi anadiline küsmüş, yabancılaşmış Kürt bireylerindeki ruh hali de ayrılan bu kontenjandan etkilenebilir. Elbette ayrılan kontenjanı abartmıyoruz ama önümüzdeki atama ve seçmeli ders dönemler için etkili bir başlangıç olarak değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.
'Sürekli hatırlatacağız'
Kürtçenin zorunlu ders olması için Bakanlığa ve topluma sürekli hatırlatacaklarını dile getiren Yağan, şu ifadelere yer verdi, “Dışarıdan alınan pedagojik formasyon sertifikası ile Kürtçe öğretmeni olunabilmesini değil, Eğitim Fakülteleri’nde Kürtçe Öğretmenliği Bölümlerinin açılmasını bekliyoruz. Ayrıca, bölgede Kürtçe anadilinde zorunlu eğitim ve bölge dışında seçmeli Kürtçe derslerinin zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Umarız Bakanlığın Kürtçeye ayırdığı kontenjan bu içerikte planlamaların ilk adımıdır. DİERG olarak bu gecikmiş planlamayı bakanlığa ve topluma sürekli anımsatacağız.”
'İnsan aklıyla dalga geçiyorlar'
Diyarbakır Eğitim Sen 2 No.lu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrık ise bu sayını çok yetersiz olduğunu ve insan aklıyla dalga geçtiklerini belirterek 50 öğretmen atamasına tepki gösterdi.
Çıtrık, “Önceki açıklamalarımızdan ifade etmiştik, bu bölgede özellikle Doğu, Güneydoğu ve metropollerde yaşayan insanların ana dilde eğittim talebi var. Devlet bunu göremezden geliyor, devlet kendince insanlara bu hakkı verdiğine dair seçmeli ders adı altında bu dilde ders veya eğitim-öğretim yapmaya çalışıyor. Her defasında önünü tıkayıcı bazı düzenlemeler yapıyor. Nedir bu düzenlemeler? Diyelim ki veli dilekçeleri alacağı zaman, okullarda “öğretmen ihtiyacı yok, dolayısıyla bu dersleri istemeyin, biz karşılamayacağız” deniliyor. Seçmeli ders listesi adı altında liste verildiğinde listede bu dersleri çıkartıyor. Dersin öğretmenin olduğu düşünüldüğü ve ifade ettiği dersleri koyuyor. Bahsettiğimiz Kurmanci veya Zazaki ders seçimini yaptırtmıyor. Böyle olunca velilerin seçimi de az oluyor. Az olunca Milli Eğitimdeki yansıması azmış gibi görünüyor. Tüm bu engellemelere rağmen Milli Eğitimden bu dersi talep eden öğrenci sayımız oldukça fazla. Milli eğitim, şeffaf bir şekilde verileri bizimle paylaşmıyor. Bizimle paylaşılmadığı için bizde tam olarak kaç tane öğretmen ihtiyacı olduğuna dair sağlıklı bir bilgi edinemiyoruz. Ama okullarda aldığımız bilgilere göre hemen hemen her okulda bir tane öğretmen ihtiyacı var. Bir tane öğretmen ihtiyacı olması demek bu şu aşamada en az 6 ila 7 bin tane bu branşlarda öğretmen ihtiyacı olduğu anlamına geliyor. Ama verilen sayı önceki yıllardaki gibi saçma bir rakam. Şu an kendince belki seçime yatırım olarak düşünüldüğü bir rakam olarak çıkarıldı karşımıza. Bu insan aklıyla dalga geçmek, insanların tercihlerini taleplerini görmezden gelme, kendi bildiğini okuma, kendi ideolojik düşüncesini bir yansıması olarak görüyoruz. Dolayısıyla biz bunu doğru bulmuyoruz. Bu alanda üniversitelerde mezun olan öğretmen arkadaşlarımızın atamasının yapılması, aynı zamanda üniversitelerde bu alanla ilgili yeni bölümlerin açılması, varsa açılan bölümler bunların kontenjanının artırılması yönünde bir düzenleme mutlaka yapılmalıdır. Çünkü bu coğrafyada yaşanan halkın yüzde 20’si ila yüzde 25’i Kurmanci ve Zazaki dilerini konuşuyor. Bunun mutlak bir şekilde karşılanması lazım.”
'Anlaşılmayan dile, anlaşılır bir kontenjan verildi'
Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir de yapılan bu atamayı olumlu buldu ve Cumhurbaşkanına teşekkür etti.
Tekdemir, atamalara ilişkin şu ifadeleri kullandı. “Yaşayan Diller ve Lehçeler (Kurmaci/Zazaki) alanında 35+15= 50 öğretmen ataması yapılarak anadili ve anadilde öğrenme alanına çok değerli ve büyük bir katkı yapıldı. Anlaşılmayan dile! anlaşılır bir kontenjan verildi. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Yaşayan Diller ve Lehçeler alanında ciddi kontenjan artışı, Sayın Cumhurbaşkanımızın her bakımdan toplumsal ihtiyaçları gözetici, hak ve özgürlükleri dengeleyici yönetim anlayışla uyumlu bir gerçekleştirimdir.Dil sorununu terör sorununa indirgeyen dönemlerden zihinsel dönüşümün yaşandığı bugüne fiziksel yansıma olarak okunabilen kurmanci ve Zazaki kontenjan artışları için teşekkür ediyor, ileriki dönemlerde asıl ihtiyacı karşılayacak sayıya ulaşana kadar bu alanda taleplere karşılık verilmesinin gerekli ve önemli olduğunu düşünüyoruz.”
Atama takvimi
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 45 bin öğretmen alımına ilişkin atama takvimi ile branş bazında kontenjan dağılımına ilişkin bilgi verdi. Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Özer, öğretmen ataması ön başvurularının 27 Mart-1 Nisan tarihlerinde alınacağını, atamaların ise 8 Mayıs'ta yapılacağını belirtti. Adayların sözlü sınava alınacakları sınav merkezlerinin 4 Nisan'da ilan edileceğini bildiren Özer, "Sözlü sınavlar, 7-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek, sonuçlar ise 18 Nisan'da açıklanacak. Öğretmen adaylarının atama tercihlerini 2-6 Mayıs tarihleri arasında alacağız, atama sonuçlarını ise 8 Mayıs’ta açıklayacağız. Öğretmenlerimiz, 1 Eylül’den itibaren de okullarında görevlerine başlayacak. Sürecin eğitim ailemize katılacak tüm öğretmen adaylarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.