Kürt iş adamlarına istihdam çağrısı

Diyarbakırlı iş adamları Kürt işverenlerle bir araya geldi.
Haber: İlyas AKENGİN

Diyarbakırlı iş insanları ile Avrupa’da yaşayan Kürt iş adamları ile Almanya’nın Frankfurt kentinde bir araya geldi. İş insanları heyeti, Kürt iş adamlarına bölgeye yatırım yapmaları konusunda çağrıda bulundu.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Diyarbakır Sanayici ve İş insanları Derneği (DİSİAD) organizasyonu ile 20’i aşkın işveren, Diyarbakır-Frankfurt uçak seferinin başladığı Almanya’ya geldi. 4.5 saatlik yolculuğun ardından Frankfurt’a inen heyet üyelerini Avrupa Kürt İşverenler Birliği (AKEE) üyeleri karşıladı. Karşılamanın ardından Avrupa’da yaşayan Kürt iş adamları ile Diyarbakırlı iş insanları heyeti akşam yemeğinde buluştu. Özel bir mekanda verilen yemek öncesi önemli mesajlar verildi.

Her türlüğü desteğe hazırız

Burada kısa bir konuşma yapan Avrupa Kürt İşverenler Birliği (AKEE) Başkan Yardımcısı Ferhat Erbak, ziyareti önemsediklerini belirterek, “Hepimiz uzun yıllardır Avrupa’nın değişik illerinde faaliyet yürütüyoruz. Tabi ki bizler her ne kadar buralarda yatırımlar yapıyor olsak bile hepimizin yüreğinde bölgenin yeri ayrı. Bu tür organizasyonlar önemli ve değerlidir. Kentimize ve bölgemize yapacağımız istihdamlar konusunda tabiî ki oturup bunları değerlendireceğiz. Geçmişte bazı girişimler oldu, bizler bunları kalıcı hale getirmek ve bölgelerimize istihdam sağlamak için elimizden gelen her türlü fedakarlığı yapmaya hazırız” dedi.

Diyarbakır’a yatırımlarımız var

Daha sonra konuşan eski AKEE Başkanı Hasan Ferhat Yirik ise, uzun süreden beri Avrupa’da yaşadığını ve yatırımlarının daha çok buralarda olduğunu belirterek, “Tabiî ki bizler bölgemizin gelişmesini ve kalkınmasını isteriz. Bu noktada bizlere düşen fedakarlığı yapmaya hazırız. Ben 15. Ay önce Diyarbakır’da güneş enerjisi üzerine yatırım yaptım. Organize sanayi bölgesindeki iş yerimizde 50 kişiye istihdam sağladık. Koşulların daha iyi olması durumunda bu yatırımlarımızı daha da artıracağız” şeklinde konuştu.

 

Destek vermeye hazırız

AKEE yönetim kurulu Başkanı Necip Karakaş ise, “Uzun süreden beri bölgemizde yatırımlarımız vardı. Biz bunları geliştirmek için iş birliklerine hazırız. Hepimizin temel amacı kendi bölgelerimizde insanlarımıza istihdam sağlamaktır. Ayrıca teknolojik gelişmeleri bölgemizdeki iş insanlarımıza sağlamaktır. Bu konuda tüm desteği vermeye hazırız” dedi.

Kaya: uçuşlar kalıcı hale gelmeli

Etkinlikte konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, kendilerini ağırlayan Avrupa Kürt iş adamlarına teşekkür etti. Diyarbakır’da yeni bir sürecin başladığını belirten Kaya, “Bu süre içerisinde bize iyi bir güç verdiniz. Buradan bazı arkadaşlar hem gelip yatırım yapıyorlar, hem diyalog geliştiriyorlar. Bu bizim içinde önemli. Bu gezi iki açıdan önemli. Birincisi Diyarbakır’dan ilk defa Almanya’ya direk seferler başlatan hava yolu şirketinin bu çalışması önemlidir. Bu uçuşları önemsiyoruz. Umarız bu uçuşlar yıl boyu kalıcı hale gelir.  Bu seferlerin güçlü kılınması ve devamlılığının sağlanması konusunda destek olmaya hazırız. İkincisi sizlerle bir araya gelmekti. Bundan sonra da gidiş ve gelişlerimiz güçlü bir şekilde devam edecek. Güçlü iş birlikleri için tabiî bireysel ilişkiler önemli ancak kurumsal olarak ta bu diyalogları karşılıklı olarak geliştirmek durumundayız. Kurumları işin içine katmazsak istenilen düzeye geçemeyiz. Çok kısa zamanda yine geleceğiz” dedi.

 

Gelin bölgenize yatırım yapın

Bölgede yapılacak yatırımlar konusunda Ticaret Odası ve diğer kurumların her türlü desteği vermeye hazır olduklarını kaydeden Kaya, “Avrupa’daki iş insanları ile Türkiye’deki iş insanları ile bir araya gelip, bölgeye yatırım yapılması konusunda her türlü hizmeti vermeye hazırız. Kuşaklar geçtikçe dilimizi unutuyoruz, bize bu kuşakları dili asimile edilen, kuşakları bir birine yakınlaştıran işletmeler kurmak istiyoruz. Burada çok kuşaklar arası fark açılmamış. Çocuklarımıza yaşadıklarımız ve yapmaları gerekenler konusunda ön acıcı olmak durumundayız. Türkiye’de ilk defa Avrupalı iş insanları ile bir araya geliyoruz. Geçmişte bazı başarısız deneyimler oldu. Sizlerin bölgemize yapacağınız yatırmalar konusunda tüm kurumlar olarak her konuda ne yapmamız gerekiyorsa bu hizmeti vermeye hazırız. Aşamayacağımız bir sorun yok. Bizler sizlerin her şekilde hizmetkarı olmaya hazırız. Siz yatırımlarınızı yapın bizlerde her türlü desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

 

Deneyimlerinizi bizimle paylaşın

Daha sonra DİSİAD Başkanı Burç Baysal konuştu. Baysal, 2004 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir öncülüğünde yurt dışında yaşayan iş insanları ile bir araya geldiklerini hatırlatarak, ”Biz bugün size tek başınıza gelin yatırım yapından ziyade daha bağımsız şeyler söylemek istiyorum. Bugün bu uçuş bizi Türkiye’nin Kürtlerinin batı ile buluşması yönündeki uçuş oradaki yapının kuvvetlenmesi adına önemli. Gelin bizim işletmelerimize birer danışmanlık yapın ve deneyimlerinizi bizimle paylaşın. Uygun gördüğünüz yerlerde de gelin iş birliktelikleri yapalım. Bu anlamda soydaşlarınıza o topraklara daha fazla hizmet etmiş olursunuz. İhracat konusunda Çok hak etmediğimiz bir yerdeyiz. Bu konuda deneyimlerinize ihtiyacımız var. Bölgemizde inanılmaz bir tabiat ve kültür varlığı var. Bunu tanıtma adına yine sizlere yoğun bir ihtiyaç hissediyoruz. Bölgemizde kalkınma ve istihdam konusunda bir parça sorumluluk hissediyorsak bunu harekete geçirebiliriz. Çünkü coğrafyamızda çok genç bir nüfus var. Turizm sektörünü harekete geçirirsek daha iyi bir konumda olabiliriz. Buna sahip çıkma yükümlülüğümüz var. Hali hazırda üreticilerimizin ihracata yönelmeleriyle ilgili büyük bir danışmanlığa ihtiyaç var” diye konuştu.

 

Büyük yatırımlar yapabiliriz

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Ebedinoğlu’da, “Bu buluşmada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şuan Diyarbakır’da çok ciddi bir birlikteliğimiz var. Bunu büyüteceğiz. Sizlerden de güç almak istiyoruz. Küçük işletmelerin sahibiyiz ancak büyük yatırımlar yapabiliriz.”

Toplantılar iş birliklerine dönüşsün

DOGUNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç’ta, “ Arkadaşlarımız birçok konuyu dile getirdi. Burada olmaktan büyük keyif aldım. Kurumumuz adına sizlere teşekkür ediyorum. Umarım bu toplantılar devam eder ve iş birlikteliklerine dönüşür. Bizler bölgemize yapacağınız her türlü yatırımlar konusunda iş birliğine hazırız ve ilgili kurumlar ile yapacağınız diyaloglar konusunda da üzerimize düşen her türlü sorumluğu yerine getireceğimizi belirtmek isterim. Amacımız kentimize istihdam sağlamak ve ülkemizi kalkındırmaktır. Umarım sizlerin de desteği ile bölgemiz ve ülkemiz ekonomik olarak kalkınır. Sizlerin bu kalkınmadaki katacağınız değer değerlidir” çağrısında bulundu.

 

Daha fazla çaba içinde olacağız

DİSİAD yönetim kurulu ve Diyarbakır Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi Nevin İl ise, “Türkiye AB’ye giremedi ama eşitliği yakalama adına çok güzel çalışmalar yaptık. İş adamları kavramını değiştirerek iş insanları kavramı ile bir yeniliğe sebep olduk. Bu yeniliklerimizi sürdürmek istiyoruz. Etkinliği düzenleyen Akya ile burada olmak güzel. Çok daha güzel çalışmalara imza atacağımıza inanıyoruz. Kadınların da arasında olduğu iş insanlarının bölgeye yapacağı yatırmalar konusunda sizlerin gösterdiği çaba karşısında biz daha fazla bir çaba içinde olacağız” dedi.

Buradaki konuşmaların ardından program sona erdi. Heyet üyeleri karşılıklı olarak  İş insanları heyetinin Almanya’daki temasları sürüyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri