TİGRİS HABER - Kuruluş sürecinde olan Kürt Demokrat Partisi Kurucu Başkanı Reşit Akıcı, Tigris Haber’e konuştu.
Ali Abbas Yılmaz / ÖZEL
KDP-Türkiye’den bir grup arkadaşı ile ayrılarak yeni bir oluşuma giden Reşit Akıcı, partisinin Cumhur İttifakı’nı desteklemek ya da HDP’ye alternatif olmak gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi.
Parti kurucular listesini 14 Aralık’ta Diyarbakır İl Teşkilatının açılış toplantısında basına açıklayacaklarını ifade eden Akıcı, İçişleri Bakanlığı’na sundukları belgeleri de paylaşacaklarını belirtti.
İçişleri Bakanlığı Siyasi Partiler Birimi’ne başvurduklarını, kuruluş için gerekli belgeleri sunduklarını, belgelerin incelendiğini ve Yargıtay’dan alındı belgesi beklediklerini ifade eden Akıcı, teşkilatlanma çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
Bölgede AK Parti ile HDP dışında üçüncü bir alternatif oluşturma hedefiyle yola çıktıklarını ifade eden Akıcı, programatik olarak ayrıldıkları partiden bir farklarının olmadığını da sözlerine ekledi.
‘Yargıtay’dan alındı belgesi bekliyoruz’
Kürt Demokrat Partisi (KDP) Kurucu Başkanı Reşit Akıcı, parti kuruluşu için İçişleri Bakanlığı’na belgelerini ulaştırdıklarını belirterek bu sürece ilişkin şunları söyledi: “22 Haziran 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’na belgelerimiz ile başvurmaya gittik. Ankara’da İçişleri Bakanlığı Siyasi Partiler Birimi’ne gittiğimizde pandemi olduğunu ve elden belge alamayacaklarını söylediler. Belgeleri mail olarak yollamamız gerektiğini ifade ettiler. Mail adresini verdiler ve biz aynı gün içinde bütün belgelerimizi 5 dosya halinde Ankara’da mail attık. Birkaç gün geçtikten sonra bizimle iletişim halinde olan İçişleri Siyasi Partiler biriminde görevli olan kişi İçişleri’nden dahili bir numarayı bize verdi. Maili yanlış attığımızı ifade eden görevli bize yeni verdiği numaraya mail atmamız gerektiğini söyledi. Verilen numaraya da belgelerimizi mail attık. Siyasi Partiler Birimi’ne ve Yargıtay’a da belgelerimizi yolladık. Yolladığım 4 mail de dosya halinde bende mevcuttur. Aradan 2 ay geçtikten sonra aradığımız numaralardan yanıt alamadık. Bunun üzerine CİMER’e bir şikayet dilekçesi yazdım. Bize verilen numaralara cevap verilmediğini belirttim ve gereğinin yapılmasını talep ettim. Bunun üzerine dilekçemizin gönderildiğini ve dönüş yapılacağını belirtiler. Bir ay sonra ise İçişleri Siyasi Partiler Birimi’ndeki görevli bize tekrardan dönüş yaptı. Aradan yaklaşık 4 aylık bir zaman geçmişti. Görevli kişi Covid-19’a yakalandığını ve yerine bakacak kimse olmadığı için bu durumun yaşandığını ifade etti. Dosyamızı aldıklarını, incelediklerini ve dosyayı Yargıtay’a gönderdiklerini belirterek, Yargıtay’dan alındı belgesi beklememiz gerektiğini söylediler. Biz de bunun üzerine beklemeye başladık.”
‘Cumhur İttifakı’na destek gibi bir niyetimiz yok’
İçişleri Bakanlığı Siyasi Partiler Birimi ile irtibata geçtikten ve belgelerinin incelenmesinden sonra teşkilatlanma çalışmalarına başladıklarını belirten Akıcı, şu ifadeleri kullandı: “Siyasi Partiler Kanunu’nun 5’nci maddesi diyor ki, her Türk vatandaşı önceden izin almaksızın siyasi parti kurabilir. Yani, teşkilatlarınızı kurup sonra da belgelerinizi sunabilirsiniz. Ama biz onu yapmadım. İçişleri Siyasi Partiler Birimi ile görüştükten sonra çalışmalarımıza başladık. Bunun üzerine Diyarbakır İl teşkilatımızı açalım dedik. Basında bu yönde haberler çıkınca da Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın ‘muhafazakar Kürtlerden oluşan bir partinin kurulacağı ve Cumhur İttifakı’nı destekleyeceği’ yönünde malumatları oldu. Bu partinin biz olup olmadığımız soruldu ve biz de buna Hayır yanıtını verdik. Çünkü Savcı Sayan’ın bahsettiği partinin bizimle uzaktan yakından bir alakası yok. Ne Cumhur İttifakı’ndan bize böyle bir teklif gelmiş ne de bizim böyle bir niyetimiz var. Dün ise İçişleri Bakanlığı sitesinde belgelerin onlara gitmediğine dair bir açıklama yapıldı. Ama elimde bütün belgeler var. Bu belgeleri de 14 Aralık 2020 tarihinden Diyarbakır İl Teşkilatımızın açılışında bunları açıklayacağız. Diyar Galeria’da yerimizi tuttuk ve kurucu üyelerimizi basına tanıtacağız. 14 Aralık saat 14:00’da yapacağımız açıklamada kurucu üyelerimiz ile basının karşısına çıkacağız. Diyarbakır İl Kongresi’ni yaptıktan sonra il başkanımızı tanıtacağız.”
‘Genel Başkanımız kendi başına hareket etti’
KDP-Türkiye ile programatik bir farklarının olmadığına vurgu yapan Akıcı, şöyle konuştu: “Partimizin kurucuları arasında öyle siyasette yoğrulmuş insanlar yoktur. Tamamen gençlerden oluşan bir parti oluşumu içindeyiz. Milli muhafazakar çizgide (Molla Mustafa arzani çizgisinde) Kürt gençlerinden oluşan bir parti kurduk. Ayrıldığım parti ile de kurduğumuz parti arasında hiçbir fark yok. Ayrıldığım parti Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye idi. Bu partinin de kurucu üyesiydim ve 5 yıl orada il başkanlığı yaptım. Taa ki Genel Başkanımız kendi başına hareket edip HDP ile ittifak yapana kadar. Aslında biz bu ittifaka karşı değildik ama buna bireysel olarak karar verdi. Seçim ittifakı yapıldı. Bir tane ilçe belediyesi ve 20 tane de encümen verildi. Genel Başkanımız bu kişileri tamamen kendi başına seçti. Yani, partinin mevcut kararını es geçti. Biz de arkadaşlar olarak karar aldık ve partimizden istifa ederek yeni bir parti kurduk. Yoksa programatik olarak bir farkımız yok.”
‘Kürt halkına üçüncü bir seçenek sunmaya çalıştık’
HDP’ye alternatif bir parti olarak kuruldukları yönündeki söylentilere ilişkin ise Akıcı şöyle konuştu: “Hayır, bizim öyle bir niyetimiz olmadı, olmayacak da. Ama tabii biz de bir Kürt partisiyiz. Tabii biz Kürt seçmenlere ille de HDP mi olacak diye söylediğimizde onlar da diyorlar ki, ‘siyasetçiler olarak bize bir alternatif sunun. Seçimlerde sandık başına gittiğimizde ya AKP’ye ya HDP’ye vereceğiz. Başka bir seçeneğimiz yok’. Biz de bir karar aldık ve Kürt halkına üçüncü bir seçenek sunmaya çalıştık.”