Önce Çocuklar Derneği’nin Fransa Kültür Merkezi ile ortaklaşa yürüttüğü Micro-Folie Küçük Çılgınlık Dijital Müzesi Ankara ve İzmir’den sonra Diyarbakır’da açıldı. Önce Çocuklar Derneği’nde yapılan açılışa çocukların yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta Ankara Fransız Kültür Merkezi Müdürü Sebastien de Courtois ile İzmir Fransız Kültür Müdürü Caroline David de katıldı ve müze ile ilgili bilgileri paylaştılar. Kürtçe, Türkçe ve Fransızca konuşan Courtois, Dijital Müzede resim, heykel, bilim gibi birçok dalda seçkin 60 eseri yüksek çözünürlükle meraklısına ulaştırılacağını söyledi. Courtois, “Dijital Müze’de toplam 15 tablet ile dünya mirası olarak kabul edilen seçkin eserlerin yüksek çözünürlükle çocuklara sevdirilmesini ve sanatın çeşitli kollarına teşvik edilmesini de hedefliyor” dedi.
HEDEF GENİŞ KİTLELER
Micro-Folie “Küçük Çılgınlık”, Fransa’nın önde gelen müze, bilim ve kültür kurumlarında sergilenen eserleri geniş̧ kitlelerle buluşturmayı hedefleyen bir sanal müze projesi olarak tarif ediliyor. Fransa’nın en büyük kültür ve bilim parkı olan La Villette’in Fransız Kültür Bakanlığı ve Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı ile ortaklaşa hayata geçirdiği Micro-Folie, ziyaretçileri Fransız müze, bilim ve kültür kurumlarında sergilenen eserlerden oluşan zengin bir seçkiyle buluşturuyor.
Micro-Folie dijital müzesi tarafından sunulan eserler, Versailles Sarayı, Louvre Müzesi, Pompidou Merkezi, Picasso Müzesi, Jacques Chirac Branly Müzesi, Paris Filarmoni Müzik Sitesi, Ulusal Müzeler Birliği ve Universcience Bilim Sitesi gibi Fransa’nın en önemli kültür kurumlarının bünyesinde sergilenen eserlerdir.
Bu projede yer alan kurumlar, Fransa Kültür Bakanlığı ve Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı’nın da işbirliğiyle, La Villette’in hayata geçirdiği kültür ve sanat eğitimi, dayanışma ve birlikte yaşamaya dair unsurlara eşit erişim prensibini destekliyor.
MÜZE REHBER EŞLİĞİNDE GEZİLECEK
Önce Çocuklar Derneği’nde ziyarete açılan Micro-Folie, ziyaretçilerini yeni teknolojiler aracılığıyla yüzyıllar öncesinden günümüze kadar uzanan bir kültür ve sanat yolculuğuna çıkarıyor. Dijital Müze ziyaretçileri, Fransa’nın önde gelen müze, bilim ve kültür kurumlarından ilgilerini çeken eserleri tabletler ve dev ekrandan inceleyerek hiç̧ görmedikleri bir dünyaya adım atıyorlar.
Proje dahilinde, Versailles Sarayı, Pompidou Merkezi, Louvre Müzesi, Picasso Müzesi, Quai Branly, Philarmonie, Universcience ve Ulusal Müzeler, Grand Palais gibi kurumlarda yer alan 250 dev sanat eseri rehber eşliğinde dev ekrandan ve özel bir uygulama ile tabletlerden izlenebiliyor. Ziyaretçiler, seçtikleri eserlerin bilinmeyen yönlerini ve hatta sırlarını keşfederek tablet üzerindeki uygulama yardımıyla puzzle gibi oyunlar oynayabilme olanağı sağlıyor.
Rehber eşliğinde sanal müze turu ücretsiz ve haftanın 6 günü çocuk ve yetişkin tüm Diyarbakırlıların ve özellikle okulların ziyaretine açık olacak.
Micro-Folie izleyicilerine büyük kültürel kurumların hazinelerine dijital ortamda ulaşılabilirlik sağlamak, yeni eserlerin yaratılmasına öncülük etmek ve fikir alışverişinin yapılacağı bir ortam yaratmayı hedefleyen pedagojik bir kültür projesi olarak da tarif ediliyor.
BELEDİYELERE KAYYIM ATANINCA
Önce Çocuklar Derneği Başkanı Cevahir Sadak, Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, “Büyükşehir Belediyesi’nin kurumlarında açılacaktı Dijital Müze. Ancak belediyeye kayyım atandı ve biz de müzeyi kendi yerimizde açmaya karar verdik” dedi. Sadak, yeni yerlerinin benzer etkinlikler için uygun olduğunu belirterek, “Sadece kendi etkinliklerimiz için değil, benzer kurumların etkinliklerine de kapılarımız açık olacak. Çünkü belediyelere kayyım atanınca sivil toplum örgütleri etkinliklerini sergileyebilecekleri mekan sıkıntısı da çekmeye başladı” şeklinde konuştu.
Önce Çocuklar Derneği’nin Mikro-Folie “Çılgın Proje”ye ev sahipliğinin nasıl gerçekleştiğini sorduğumuz Sadak, önce dernek çalışmalarıyla ilgili bilgiler paylaştı. Sadak, “Önce Çocuklar Derneği, çocuk hakları sözleşmesi çerçevesinde çocukların psiko-sosyal, kültürel, sanatsal gelişimi ve dilsel, zihinsel ve fiziksel gelişimine yönelik çalışmalar yapmak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile 2017 yılında Diyarbakır’da kuruldu. Dernek, kültür ve sanat alanındaki farklı tema ve konularda projeler geliştirerek, çocukların katılımı ve öncülüğünde üretimler yapmayı, bu üretimleri görsel medya platformları aracılığı ile olabildiğince çok fazla çocuğa ulaştırmayı amaçlıyor. Dernek, yok olma riski ile arşı karşıya olan dil ve kültürlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yürütülen çalışmalara katkı sunuyor.”
Sadak, Önce Çocuklar Derneği’nin kuruluşundan bugüne çocuklara yönelik atölye çalışmaları yürüttüğünü ve en son 17 kurumun katılımı ile Sur Çocuk Festivali’ni gerçekleştirdiğini söyledi.
Çocukların dünya mirası olan sanat çalışmalarına erişim hakkını da savunan Önce Çocuklar Derneği, Mikro-Folie gibi çılgın projelerin parçası olmak, paydası olmak ve ev sahipliğini yapacak olmanın heyecanını ve onurunu taşımaktadır.