Kredi kartı harcamalarında yeni rekor!

Artan enflasyon, ülke genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle nakit alım gücü düşen vatandaşlar kredi kartı harcamalarına yükleniyor. Ağustos ayında ise kredi kartları yeni bir rekor daha kırdı.

TİGRİS HABER - Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) verilerine göre, Türkiye'deki kredi kartı sayısı 125,9 milyon, banka kartı sayısı 191,7 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 10,3 milyon olarak kaydedildi.

GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 11 ARTTI

2023 yılı Ağustos ayı ile karşılaştırıldığında, kredi kartı sayısında yüzde 13, banka kartında yüzde 5 ve ön ödemeli kartlarda yüzde 22 oranında artış görüldü. Toplam kart sayısı ise 418,9 milyon adede çıkarak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11’lik bir artış sağladı.

Ağustos ayında kartlarla yapılan harcamaların detaylarına bakıldığında, 1.192,4 milyar TL’sinin kredi kartları, 200,4 milyar TL’sinin banka kartları ve 27,8 milyar TL’sinin ön ödemeli kartlarla gerçekleştirildiği görüldü. Kredi kartı ile yapılan ödemelerdeki büyüme oranı yüzde 83, banka kartlarında yüzde 48 ve ön ödemeli kartlarda ise yüzde 104 olarak belirlendi.

Toplam kartlı ödeme adedi ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1,61 milyar oldu. Bu ödemelerin 927,4 milyon adedi kredi kartlarıyla, 556,1 milyon adedi banka kartlarıyla ve 114,5 milyon adedi ise ön ödemeli kartlarla gerçekleştirildi. Kredi kartlarıyla yapılan ödemelerdeki artış oranı yüzde 15, banka kartlarında yüzde 3 ve ön ödemeli kartlarda yüzde 32 olarak kaydedildi.

İNTERNETTEN YAPILAN ÖDEMELER REKORA KOŞUYOR

İnternetten yapılan kartlı ödemeler ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak 413,3 milyar TL’ye yükseldi ve toplam içindeki payı yüzde 28 oldu. İnternetten kartlı ödeme adedi de geçen yıla göre yüzde 6 artarak 217,9 milyon adede ulaştı ve bu ödemelerin toplam içindeki payı yüzde 14 olarak belirlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri