TİGRİS HABER - Hayat pahalılığıyla mücadele eden vatandaşlar, kredi kartlarını daha fazla kullanmaya başladılar ve seçim sonrasında kartlı harcamalara sınırlamaların gelme olasılığı arttı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, son bir yılda kredi kartıyla yapılan alışverişler %155.2 arttı ve son 3 ayda %11.8 artarak tüm tüketici kredilerini geride bıraktı. Özellikle son 3 ayda kredi kartıyla yapılan taksitli alışverişlerin peşin harcamaları geçmesi Merkez Bankası'nın enflasyon endişelerini artırdı. Merkez Bankası'nın ticari kredilere sınırlama getirmesinde şirketlerin krediyi yatırım yerine taşıt alımında kullanmalarının etkili olduğu görüldü.
Bireylerin ihtiyaç, konut ve taşıt kredilerinden oluşan kredi kullanımları son bir yılda %31.2 arttı ve yıl başından bu yana %4.1 artarak normal seviyede kaldı. Kredi kartına yüklenen dar gelirli bireylerin sayısının arttığı görülüyor. Kartlı harcamalar geçen yılın mart ayında 514 milyar liradan bu yılın başında 1 trilyon 173 milyar liraya, mart başı itibarıyla da 1 trilyon 311 milyar liraya yükseldi. Ayrıca, son dönemde kredi kartıyla taksitli harcamaların peşin alışverişleri geçmesi, Merkez Bankası'nın yeni sınırlamalar getirebileceği sinyalini veriyor.
Merkez Bankası'nın ticari kredileri sınırlamaya yönelik adımları, firmaların kredileri işyeri büyütme yerine taşıt alımları ve diğer ihtiyaçlar için kullanmalarından kaynaklanıyor. Son bir yılda işyeri büyütme için kullanılan kredi miktarı azalırken taşıt alımları için kullanılan krediler %29.3 arttı. Aynı şekilde, firmaların ihtiyaçları için kullandığı ticari kredilerde %59'luk bir artış yaşandı.
Merkez Bankası verilerine göre, kredi kartlarında yeni rekorlar kırıldı. Banka kartı ve kredi kartı işlemleri tutarı 1 Mart ile biten haftada önceki haftaya göre %15 artarak 262.6 milyar TL seviyesine yükseldi. Bu dönemdeki artışta vergi ve BES ödemelerinin 9.6 milyar TL artışının etkili olduğu izlendi.