Günde yaklaşık 10 ailenin Kobanê'ye döndüğünü ifade eden komisyon yetkilileri, şuana kadar 400 kadın ve 4 bin çocuğun Kobanê'ye döndüğünü kaydederken, Kobanêlileri ise geri dönüş heyecanı sardı.
Özgür Kobanê'ye dönüşleri koordine eden Kobanê Kantonu Geri Dönüş Komisyonu yetkilileri, tüm Kobanêlilerin bir an önce dönmek istemiyle kendilerine başvurduğunu belirtti. Geri dönmek isteyen Kobanêli yurttaşlar, DBP Suruç İlçe Örgütü binasında bulunan komisyona başvururken, başvuranlar komisyonun koordinesinde Mürşitpınar Sınır Kapı'ndan Kobanê'ye geçiyor. Sınır kapısını geçen yurttaşlar, Kobanê'de de komisyon üyelerince karşılanıyor ve koordineli bir şekilde evlere yerleştiriliyor.
Şu ana kadar 550 aile Kobanê'ye geçti
Geri Dönüş Komisyonu üyelerinden alınan bilgilere göre, günde yüzlerce kişi geri dönmek için komisyona başvuruyor. Günde 10 aile toplamda 400, 500 kişilik gruplar halinde koordineli bir şekilde Kobanê'ye geçiriliyor. Şu ana kadar 400 kadın ve 4 bin çocuğun aralarında bulunduğu 550 Kobanêli ailenin Kobanê'ye geçtiğini belirten komisyon üyeleri, bu ailelerden 430'nun Suruç ilçesinden geriye kalan 120 ailenin ise Antep, Diyarbakır, Malatya gibi illerden geldiğini dile getirdi. Geri dönüşlerle beraber Mürşitpınar Sınır Kapısı'nda hareketlilik artarken, Kobanêli yurttaşlar bulundukları illerde kendilerine verilen yabancı tanıtım kartını sınır kapısında kurulan AFAD'a bağlı mobil koordinasyon merkezine teslim ediyor.
'Suni sınırları ortadan kaldırdık'
Binlerce Kobanêlinin telleri aşarak Kobanê'ye geçtiği ifade edilirken, sınır kapısından Kobanê'ye dönmek için bekleyen Kobanêliler, evlerine dönmenin heyecanını yaşıyor. Kobanê'nin Qislê Köyü'ne dönecek olan yurttaşlardan Ahmedê Cido, Kuzey Kürdistan'da da kendilerini evlerinde hissettiklerini belirtti. Kuzey Kürdistan halkının yaklaşımları ve yardımlarının kendilerini mutlu ettiğini söyleyen CİDO, "Kuzey Kürdistan halkıyla suni sınırları anlamsız kıldık. Şu an da Kobanê'de canlarıyla savaşarak bizlere özgürlüğü armağan eden YPG/YPJ savaşçıları sayesinde evlerimize dönüyoruz. Bundan sonra Kuzey Kürdistan halkıyla aynı duyguları hissedecek ve aynı mücadeleyi vereceğiz" dedi.
'Newroz'u Miştenur'da kutlayacağız'
Suruç'ta kurulan çadır kentlerden Kader Ortakaya Çadır Kenti'nde kalan Yazê Mislim isimli Kobanêli, kendilerinin de döneceği günü dört gözle beklediklerini ifade ederek, Kobanê'ye dönüp Newroz'u Miştenur'da kutlamak istediklerini dile getirdi. Kader Ortakaya Çadır Kenti'nde kalan 60 yaşındaki Nahile Heci ise, doğup büyüdüğü Kobanê'yi çok özlediğini ve bir an önce Kobanê'ye gitmek istediğini belirterek, "Bizleri kimseye muhtaç bırakmayan Kuzey Kürdistan halkıyla beraber gidip Kobanê'yi yeniden inşa edeceğiz" şeklinde konuştu.