Ali Abbas YILMAZ
Kent ormanında fidan diken halk, kentin akciğerine dokunulmamasını istedi. Fidan dikim ve yürüyüş etkinliğine katılan Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Eş Başkanı Gülltan Kışanak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına seslenerek, “Bakanlık bu alanı 1/100000'lik planda kendisi yeşil alan olarak ayırdı. Peki ne değişti de burayı bugün yeşil alan olmaktan çıkartıyor. Bu soruyu haklı olarak soruyoruz, çünkü ortada büyük bir yanlışlık var. Bu yanlıştan geri dönülebilir. Plan şu an askıdadır, bütün vatandaşlarımız bu plana itiraz edebilirler, vatandaşlarımız 6 Aralık'a kadar, Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğüne başvurarak itirazda bulunsunlar."
Diyarbakır’da kent ormanının jandarmaya tahsisi ile ilgili başlatılan tartışmalar devam ederken, Kent Konseyi ve Ekoloji Meclisi öncülüğünde bir yürüyüş düzenledi. Sümer Parkta toplanan ve çoğunluğunu çocukların oluşturduğu kitle otobüslerle Kent ormanı yakınındaki bir benzin istasyonuna geldi ve oradan Kent Ormanına doğru yürüyüşe geçti. Yaklaşık 500 kişilik coşkulu bir kortejle Kent Ormanına yürüyen çocuklar, yürüyüş boyunca; ‘Orman Yaşamdır, Daristan Jiyane’ şeklinde slogan attılar. ‘Kent Ormanı Ciğerimizdir Ciğerimizi Dağlayanlar Ankara'dan Bakanlar’ pankartı ile Kent Ormanına yürüyen çocuklar, kentlerine ve geleceklerine sahip çıktıklarını çocuk dünyasının tüm güzellikleriyle gösterdiler. Yürüyüş sırasında çocuklar taşıdıkları dövizlerle taleplerini dile getirdiler. Çocuklar" Doğa kaynak değil yaşamdır, İnsansız doğa olur doğasız insan olmaz, Kent ormanı geleceğimizdir geleceğimize dokunmayın, Haki değil yeşil istiyoruz, Kent ormanını satanlar Ankara'dan Bakanlar” şeklinde dövizler taşıdı.
KENT ORMANINA ÇOK SAYIDA FİDAN DİKİLDİ
Kent Ormanına yürüyerek gelen kitle Ormanlık alana çok sayıda fidan dikti. Fidan dikiminin ardından basın açıklamaları yapıldı. İlk açıklamayı, Diyarbakır Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Cihan Aydın yaptı. Aydın, Çevre ve şehircilik Bakanlığının Kent Ormanı arazisini askeri güvenlik alanı olarak tahsis etmesine karşı tepkilerini ve taleplerini kamuoyuna duyurmak için geldiklerini söyledi. Talay Tepe ve Mastfroş Tepe arasında bulunan alanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 1/100000'lik planı yapılarak Jandarma Genel Komutanlığına tahsis edilmek üzere ilk adımının atıldığını ifade eden Aydın, karara itiraz gerekçelerini şöyle sıraladı:
"1- Bu kentte yaşayan insanlar olarak yürüyeceğimiz, nefes alabileceğimiz, gölgesinde dinlenebileceğimiz ulaşılabilir bir kent ormanı istediğimiz için bu plana karşıyız.
2- Kent ahalisi olarak böylesine yaşamsal bir meselede bilgimiz ve onayımız olmadan, Ankara'da yapılan planlarla kentin temel bir meselesi hakkında karar verilmesini kabul etmiyoruz, bu nedenle plana karşıyız.
3- Şehrin temel hava koridoru olan bölgenin yapılaşmaya açılmasını bu kentin havasını soluyan yurttaşları olarak kabul etmiyoruz.
4- Demokratik ve ekolojik bir şehirde yaşama hakkımıza karşı dayatılan militarist anlayış nedeni ile bu plana karşıyız.
5- Elimizden alınan bu alana alternatif olarak önerilen yeşil alan, ulaşılabilir olmadığından, su koruma havzası içerisinde kaldığından kentteki yurttaşın kullanımına sunulamayacağı için bu plana karşıyız."
Kent Konseyinin itirazlarını bu şekilde sıralayan Aydın, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığına da şu çağrıda bulundu: " Çevre ve Şehircilik Bakanlığını, ismine ve misyonuna uygun bir şekilde hareket ederek, tek taraflı ve dayatmacı yöntemle hazırladığı bu plandan vazgeçerek, alanı yeniden kent ormanı olarak düzenlemeye davet ediyoruz."
KENTİN AKÇİĞERİNE SAHİP ÇIKIN
Amed Ekoloji Meclisi adına ise basın açıklamasın, Eş Sözcü Keziban Arukan yaptı. Kent ormanlarının kentin iklimine olan yararlı etkilerinden bahseden Arukan şöyle konuştu: "Kent ormanları kent iklimini dengeleme, kentteki hava kalitesini arttırma, atmosferik sera gazı etkisini önleme, su dengesini sağlama, toprak erozyonunu önleme, gürültüyü azaltma ve biyolojik çeşitliliği koruma gibi işlevleri ile ekolojik anlamda da bir çok yarar sağlamaktadır. Ormanların havayı temizlediğini belirten Arukan,"Doğal kaynaklardan olan ormanlar bir yolda 93 milyar ton oksijen üretir. Bu miktar karada yaşayan tüm bitkilerin ürettikleri oksijen miktarının %66'sı kadardır" dedi. Çocukların sağlıklı bir ortamda gelişebilmelerinde sağlıklı bir çevre için ormanların önemine değinen Arukan, Kentte yaşayan tüm insanları, kentin akciğeri ve tek hava koridoru olan Kent Ormanını sahiplenmeye çağırdı.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ADINA UYGUN DAVRANSIN
Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, kent nüfusunun 1 milyonu aştığını ancak bu nüfus artışına yetebilecek ormanlık alanların, dinlenme ve park alanlarının olmadığını belirterek, halkın sağlıklı bir yaşam ihtiyacını karşılayabilmek için yeşil alanların yaşamsal olduğunu söyledi. Belediye çalışanları olarak, tam da halkın sağlıklı yaşam alanı ihtiyacının karşılanması amacıyla Kent Ormanı Projesinin planlandığını vurgulayan Kışanak, Kent Ormanı projesine emek veren herkese teşekkür etti. Kentin genç bir nüfusa sahip olduğunu ve Kent ormanı projesinin de gençliğe, geleceğe bir yatırım olduğunu söyleyen Kışanak, Kent Ormanı projesinin çok isabetli olduğunun altını çizdi.
YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN
Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesinin Kent Ormanı projesinin, Çevre ve Şehircilik bakanlığının 1/100000'lik planlamasına da uygun olarak planlandığını belirten Kışanak ,Çevre ve Şehircilik Bakanlığına seslenerek, " Bakanlık bu alanı 1/100000'lik planda kendisi yeşil alan olarak ayırdı. Peki ne değişti de burayı bugün yeşil alan olmaktan çıkartıyor. Bu soruyu haklı olarak soruyoruz, çünkü ortada büyük bir yanlışlık var. Bu yanlıştan geri dönülebilir. Tüm demokratik kamuoyuna şunu net bir şekilde söylüyoruz. Bu yanlıştan dönmek çok kolaydır. Gerekli olan tek şey sadece, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 1/100000'lik plandaki eski kararına dönmesidir. Şu an Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni 1/100000'lik planda da bu alanı askeri alan olarak gösterse de henüz askeriyeye tahsis söz konusu değildir. Daha bunun 1/25000'liği var 1/5000'liği var. Yani planlama süreçleri de tamamlanmamıştır tahsis de yapılmamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı yanlıştan dönmesinin zor olmadığını ifade eden Kışanak, Her hangi bir kamu kurumunun bir talebi olduğunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilk olarak yeşil alanları gözden çıkartmamasını söyledi. Kışanak. " Yeşil alanlar öylesine planlanmış ve zamanı geldiğinde başka şeylere dönüştürülecek alanlar değildir. Yeşil alanlara hava, su kadar ihtiyacımız var. Çünkü, suyu da tutan yağmur bulutlarını da çağıran, havayı oksijenle donatan da ormanlardır. Orman yoksa toprak da yok. Orman yoksa hava da yok. Orman yoksa, heyelan var, erozyon var, hava kirliliği var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı madem ki adının başına çevre ismini koymuş , o zaman adına yakışır gibi çevrecilerin , çevre politikalarının gereği ne ise onu yapsın " dedi.
HALK İTİRAZ ETSİN
Adında Çevre kelimesi olan bir bakanlığın ilk olarak yeşil alanları gözden çıkarmasının doğru olmadığını savunan Kışanak, kentte askeriye'ye tahsis edilecek çok sayıda hazine arazisi olduğunu da sözlerine ekleyerek, vatandaşlara ve toplumsal duyarlılığı olan tüm kuruluşlara şu çağrıda bulundu: " Plan şu an askıdadır, bütün vatandaşlarımız bu plana itiraz edebilirler, vatandaşlarımız 6 Aralık'a kadar, Çevre ve şehircilik İl Müdürlüğüne başvurarak itirazda bulunsunlar."