KGM açıklamasında, "8 yılda 9 km yol yapıldığı" iddialarının asılsız olduğu belirtilirken, " 2017 yılı sonu itibarıyla 29 km uzunluğundaki yolun 15 km’si Bitümlü Sıcak Karışım(BSK) kaplamalı bölünmüş yol olarak yapılmış olup, kalan 14 km’sinde toprak işleri ve sanat yapıları %90 seviyesinde tamamlanmıştır" ifadelerine yer verildi.
Ayrıca açıklamada Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından ihale süreci yeniden değerlendirilerek, ihalenin Kandaşoğlu ve İnelsan Ortak Girişimine bırakılmasına karar verildiği ve bahsi geçen "Ortak Girişim" ile 12 Temmuz 2018 tarihinde sözleşme imzalandığı ve 20 Temmuz 2018 tarihinde işe başlandığı ve yüklenici firma tarafından şantiye kurulumu ve makine parkı nakliyesi çalışmaları devam etmekte olduğu vurgulandı.
Haberimiz üzerine KGM açıklama yaptı
Haberimizde Türkiye’nin en büyük 2. Çevre yolu olma özelliğini taşıyan Diyarbakır’daki Batı çevre yolunun ödenek yetersizliğinden dolayı yaklaşık 10 yıldır tamamlanamadığı ve İhaleyi alan firmanın yapılmayan işleri yapılmış gibi gösterdiği ve devleti milyonlarca lira zarara uğrattığı iddialarına yer verilmişti. Söz konusu iddialar üzerine Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) incelemeler başlattığı, denetim kararı aldığı ve denetim sonucunda ise ihalede el değişikliği olduğu, İhaleyi yeni alan şirketin ise ödenek yetersizliğinden dolayı işe başlamadığı vurgulanmıştı. Ayrıca proje kapsamında yapılması planlanan Gömmetaş köprülü kavşağının yapılmayışı ve köylülerin yaşadığı mağduriyete dikkat çekilmişti.
'Devam eden tescil davaları nedeniyle...'
17 Eylül 2018 tarihli ‘8 Yılda 30 Kilometrelik Yol Bitmedi’ başlığıyla gazetemizin manşetine taşıdığımız haberle ilgili Karayolları Genel Müdürlüğünün açıklamasında, "Diyarbakır Güneybatı Çevreyolu’nun 13 ila 42. km’leri arasındaki kesimin ihalesi 27 Aralık 2011 tarihinde yapılmış, 1 Ağustos 2012 tarihinde Fermak İnş. Taah. AŞ, Erez İnş. Enerji San. Tic. AŞ ve Güven İnş. Tur. Mad. Taş. San. Tic. Ltd. Şti. Ortaklığı taahhüdünde yol yapım çalışmalarına başlanmıştır. 2013 yılında 80 m uzunluğunda 2 açıklıklı Ballıkaya Köprüsü ve Gömmetaş Köprülü Kavşağı’nın bir tarafı yapılmış; diğer tarafa ise devam eden tescil davaları nedeniyle girilememiştir. Ayrıca, Gömmetaş Kavşağı’ndaki DEDAŞ’a ait orta ve yüksek ENH hatlarının deplase edilmesi için kuruma müracaatımıza rağmen yapılmayan deplase işi için, Kuruluşumuzca ihale hazırlığı yapılmaktadır. 2017 yılı sonu itibarıyla 29 km uzunluğundaki yolun 15 km’si Bitümlü Sıcak Karışım(BSK) kaplamalı bölünmüş yol olarak yapılmış olup, kalan 14 km’sinde toprak işleri ve sanat yapıları %90 seviyesinde tamamlanmıştır" ifadelerine yer verildi.
'Toplamda 17 km bölünmüş yol BSK seviyesinde bitirilmiştir'
Açıklamada eksik kalan imalatlar için ise "2017 yılında ikmal ihalesi gerçekleştirilmiş, Uyum Yapı İnşaat Firması ile sözleşme imzalanmış ve yol yapım çalışmalarına başlanmıştır. İş kapsamında, kamulaştırma problemleri nedeniyle girilemeyen Çiçekliyurt Köyü mevkiinde 1,5 km bölünmüş yol ve Tellikaya Köyü kesiminde 500 m sağ yol binder seviyesinde tamamlanmış olup, toplamda 17 km bölünmüş yol BSK seviyesinde bitirilmiştir. Yapılan imalatlar Kuruluşumuzca oluşturulan tasfiye tespit komisyonunca belirlenerek ödemeleri yapılmıştır" denildi.
'Kandaşoğlu ve İnelsan Ortak Girişimi 20 Temmuz 2018 tarihinde işe başlanmıştır'
Açıklamada ihaleye katılan firmalarla ilgili ise şu bilgilere yer verildi: "Kandaşoğlu ve İnelsan Ortak Girişiminin Kurumumuz ile Kamu İhale Kurumuna yapmış olduğu itirazlar Kamu İhale Kurumu tarafından reddedilmiş, Ankara 18. İdare Mahkemesinde açılan dava sonucunda Kamu İhale Kurumu tarafından ihale süreci yeniden değerlendirilerek, ihalenin Kandaşoğlu ve İnelsan Ortak Girişimine bırakılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda, Uyum Yapı ile Kuruluşumuz arasında imzalanan sözleşme tasfiye edilerek, Kandaşoğlu ve İnelsan Ortak Girişimi ile 12 Temmuz 2018 tarihinde sözleşme imzalanmış ve 20 Temmuz 2018 tarihinde işe başlanmıştır. Yüklenici firma tarafından şantiye kurulumu ve makine parkı nakliyesi çalışmaları devam etmektedir."
Açıklamada son olarak "8 yılda 9 km yol yapıldığı, yapılmayan işlerin yapılmış gibi gösterildiği ve devleti milyonlarca lira zarara uğratıldığı" iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.