Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı'nın, geçen yıl start verdiği “Doğduğum Yerde Doymak İstiyorum Projesi” devam ediyor.
Mevsimlik işçi göçünü önlemek amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında Kayapınar Diclekent’te 12 dönüm arazi üzerine oluşturulan Kent Bostanı’na, domates, biber, patlıcan fideleri dikildi, salatalık, fasulye, kavun ve karpuz ekildi. Üç ailenin faydalanacağı bostanın fideleri belediye tarafından ücretsiz karşılanırken, üretim yapacak ailelere, ekim, üretim ve toprak konusunda yaşanacak herhangi bir sorunda teknik destek verilecek.
Esmer: Organik Pazar kurulacak
Kadın Politikalar Daire Başkanlığı Kadın Ekonomisini Güçlendirme Şube Müdürü Fatma Esmer, “Doğduğum Yerde Doymak İstiyorum Projesi”nin devam ettiğini, bu yıl da bostanda fide dikimine başlandığını ifade etti. Geçen yıl kent bostanından beklenenin üzerinde verim alındığını ve gelirin üç aile arasında paylaştırıldığını anlatan Esmer, Kent Bostanı’nda yapılan üretimin tamamen doğal olduğunu belirtti. Kent bostanının yakın bir yerine Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı’nın organik pazar kuracağını ve tarlada üretilen ürünlerin burada değerlendirileceğini aktaran Esmer, başvurularda artış olduğunu söyledi.
Büyükşehir Belediyesi’nin toplamda üç adet kent bostanının bulunduğunu, bunun birinin Diclekent ve Bismil Ambar’da, diğerinin Seyrantepe’de olduğunu dile getiren Esmer, bu tür çalışmalarla mevsimlik işçi göçünün önüne geçmenin amaçlandığını kaydetti. “Bu yıl Sur’da yaşanan olaylardan kaynaklı olarak üretime hem Sur’daki aileleri hem de mevsimlik işçileri kabul ettik.” diyen Esmer, yapılan çalışmadan ailelerin memnun olduğunu ve başvurularda artışın yaşandığını sözlerine ekledi.
Şen: Bizler oldukça memnunuz
Daha önce mevsimlik tarım işçisi olarak Kocaeli ve Sakarya’ya gitmek zorunda kalan, geçen yıl kent bostanındaki üretime katılan Leyla Şen, Kocaeli ve Sakarya’da koşulların oldukça ağır olduğunu, küçük kızıyla ilgilenemediğini, bu sebeple bazı sorunların yaşandığını söyledi.
Kent bostanında üretime katıldıktan sonra farklı illere gitmesine gerek kalmadığını dile getiren Şen, “Geçen yıl hem hasat hem gelir beklentimizin üstünde oldu. En güzeli de kendi toprağımda kalmamdı. Evime rahat bir şekilde gidip gelebiliyordum. Bu tür bostanlarda çalışmayı herkese tavsiye ediyorum. Öncelikle kendin ekiyorsun kendin topluyorsun. En güzeli biliyorsun ki ürünler organiktir, onun rahatlığıyla da tüketebiliyorsun. Kısaca bizler oldukça memnunuz, umarım bu tarz projeler yaygınlaşır.” diye konuştu.