Kendini bilmeyi, bilmelerin bilmesi olarak ele alabiliriz. Kendini bilmek, bilmenin öz gücünü, yaşamın bütünlüğüne yerleştirir. Erdemli olmayı yaşamın öz değeri sayar. Kendini bilmek, bunun yolunu açar. Kendini bilmekte, gereksiz bilme ve söylemlere yer olmaz. Sözün anlamı kendini bilme ile kazanılır.
Kendini Bilmek İle Solumak
Kendini bilmek, gerçek anlamıyla bir yaşam inşasıdır. Kendini bilmenin incelikleri yakalanamadığında, bu sürecin anlamı tam olarak ortaya çıkmaz. Evrendeki canlılar, bilme gücünü derinliğine yaşayan canlılardır. Bunu teorik olarak izah edemeselerde, yaşamları bunun en güzel izahı ve cevabıdır. Bu açığa çıkmamış bir bilme gücüdür. Yaşam bütünlüğünü kapsadıkça
açığa çıkar.
Hapsedilen Enerji
İnsanda hapsedilen yaşam enerjisi, kendini bilme ile özgürleşir. Bu yapılmadığında tutsaklık devam eder. Aslında bu, kendinden uzaklaşmanın esaretidir.
Enerji ve Ölüm
Enerjinin varlığı, yaşamı ifade eder. Enerji bir bütün hareketlilik ve canlılıktır. Ölüm, kendini bilmemenin ve canlı yaşamın bitişi olarak anlam kazanır. Kendini bilmemenin devamı ve yaşamın bitmesidir. İçimizde gömülü olan yaşam enerjisi, kendini bilme ile açığa çıkar.
Evrenin Külliyatı ve Yıkım
Tarihin binlerce yıllık bir çok dönemi, yakma ve yıkmalarla doludur. İnsanlar içsel olarak eritilmiş; köyler, kentler ve yaşamlar yıkılmıştır. Yıkım, daha derin yıkımlar ortaya çıkarmıştır. İnsan neden yakar ve yıkar, yakmayı ve yıkmayı icat eden düşünce nasıl bir düşüncedir? Yakarak veya yıkarak yok edilmek istenen nedir? Kendini bilmeyen insan yakar ve yıkar. Kendini bilmemek, nasıl bir yıkımın içinde olduğunu da göstermektedir.
Evrenin külliyatı kendini bilmede yatmaktadır. Kendini bilmek, okunması gereken en derin kitaptır. Bu kitabın kapağı ne kadar açılmış, sayfalarına ne kadar dokunulmuştur?
Neden Kendini Bilme
Neden ve niçin kendini bilme diye sorulursa, evrenin kayıp sesini bulmak için diye genel bir cevap verilebilir. Evrenin tarihsel hafızası, kendini bilmek ile açığa çıkıp belirgin hale gelebilir. Yaşam ve bilgelik buradan başlar. Burada yaşam bulur ve neşelenir. Yaşamsal heyecanı burada yakalar ve yaşar. Aşk ve özgürlüğün kaynağı burasıdır. Burada daimi bir yaşam akışı vardır. Sevginin özü ve kaynağı buradan akmaktadır. Bütün ezberler kendini bilme ile aşılabilir. Kendini bilme bir yaşam öğretisi olduğundan, akışı sade ve bilimseldir.
Anlam Felsefesinin Temeli
En iyi yaşam ve anlam, kendini bilme ile gelir. Yaşam ve özgürlük, kendini bilme olduğuna göre, anlam felsefesinin temeli de bu olmalıdır.