Kan testi ile beyin tümörlerinde erken teşhis

Yeni bir araştırmada, ölümcül beyin tümörlerinin teşhisinde devrim yaratacak bir kan testinin varlığını ortaya koydu.

TİGRİS HABER - İngiltere merkezli Imperial College London'a bağlı Beyin Tümörü Araştırma Mükemmeliyet Merkezi tarafından gerçekleştirilen bu çalışma, standart kan örnekleriyle beyin tümörü belirtilerinin tespit edilebileceğini gösterdi.

Uzmanlar, bu yeni yöntemin, çoğu beyin tümörünün teşhisi için gereken riskli cerrahi müdahalelerin azaltılmasına ve teşhis ile tedavi süreçlerinin hızlandırılmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor. "Sıvı biyopsi" olarak adlandırılan bu yöntem, özellikle erişimi zor olan beyin tümörleri bulunan hastalar için büyük bir fayda sağlayacak ve bu sayede tedaviye en kısa sürede başlanabilecek.

20 ay önce glioblastoma olarak bilinen agresif bir beyin tümörü teşhisi konulan ve Antiques Roadshow programının sunucusu olan 37 yaşındaki Theo Burrell, bu testin hastalar için "hayat değiştiren" bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Burrell, altı ay boyunca yorgunluk ve ağrı kesicilerin fayda etmediği şiddetli baş ağrıları yaşamış ve birçok kez doktora gitmişti. Ancak acil serviste ilgili taramalardan geçtikten sonra doğru teşhis konulabilmişti.

Uluslararası Kanser Dergisi'nde yayınlanan bu bulguların önemine dikkat çeken araştırmacılar, glioblastoma hastalarının yüzde 1'inden azının on yıldan fazla yaşadığını ve erken teşhisin hayati öneme sahip olduğunu vurguladılar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri