Kamuran Yüksek İngiltere'de Demokratik Özerkliği anlatacak

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Demokratik Özerklik modelini anlatmak ve İngiltere İşçi Partisi ile sendikaların PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatacakları kampanyanın startını vermek üzere Londra’ya hareket etti.

Diyarbakır- Londra merkezli düşünce kuruluşu Kurdish Progress Centre tarafından düzenlenen ‘Demokratik Otonomi, Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi İçin Demokratik Mücadele’ konulu toplantılara katılmak ve İngiltere İşçi Partisi ile sendikaların PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatacakları kampanya startını vermek için İstanbul’dan Londra’ya hareket eden DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, hareketinden önce yaptığı yazılı açıklamada; savundukları demokratik özerklik modelini İngiltere parlamentosunda da anlatacaklarını aktardı. Liberal Demokrat Parti Milletvekili Tom Brake’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantılarda konuşmacı olarak katılacak Yüksek, “Türkiye’nin kangrenleşen birçok sorunu var. Ekonomiden siyasal-sosyal yaşama dair birçok sorun alanı bulunuyor. Demokratik özerklik modeli ile var olan bu ve benzeri sorunları rahatlıkla aşabileceğimizi düşünüyoruz. Savunduğumuz demokratik özerklik modeli; Türkiye’yi ayrıştıran değil bütünleştiren, yerelden yönetimi önceleyen, merkeziyetçiliği ret eden bir modeldir. Savuna geldiğimiz demokratik özerklik modelimizi katılacağımız etkinlik, toplantı ve seminerlerde anlatmayı sürdüreceğiz. Bu modeli Türkiye toplumuna iyi anlatabilirsek inanıyorum ki toplumun yüzde 90’ı bu modeli sahiplenecektir. Çünkü mevcut sistemde Türkiye’nin tüm bölgelerinde insanlar zarar görmektedir.” dedi.

'Demokratik özerkliği anlatacağız'

Yüksek, demokratik özerkliği sistem olarak savunduklarını sözlerine ekleyerek “Gelişmiş birçok ülkede demokratik özerklik benzeri idari yapılar mevcuttur. İdari ve yönetsel bir model olan demokratik özerklik, Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinin toplum yapısına uygun bir modeldir. Çünkü farklı etnisite ve inanç grupları bir arada yaşamaktadırlar. Türkiye ve Ortadoğu toplumları için önerdiğimiz demokratik özerkliği fırsat bulduğumuz tüm zeminlerde anlatacağız. İngiltere Parlamentosunda da söz konusu demokratik özerklik modelini anlatmayı sürdüreceğiz” dedi.

'Can kayıplarının önüne geçmek istiyoruz'

Nusaybin, Yüksekova ve Şırnak gibi bölgelerde devam eden çatışma sürecine de değinen Yüksek, bölgede yaşananların batılı ülkeler tarafından da yakından takip edildiğini söyledi.

Yüksek, “Türkiye’de müzakere ve ateşkes süreci devam ettiği iki buçuk yıl boyunca kimse yaşamını yitirmedi. Müzakere ve çözüm süreci, aksayan yönlerine rağmen anlamlıydı. Türkiye’nin, içine girdiği çatışmalı süreçten bir an önce çıkması lazım. Bunun için parti olarak diyoruz ki; hükümet bir an önce müzakere sürecine geri dönerek, sokağa çıkma yasaklarına son vermelidir. Çözüm sürecinin sonlanmasıyla başlayan çatışmalarda bugüne kadar yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Bir sonuç alınamadı. Her gün cenazeler kaldırılıyor. Çatışmalı süreç acıdan başka bir şey getirmez, getirmiyor da. Parti olarak can kayıplarının önüne geçmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Hiç bir şey insan yaşamından daha değerli değildir. Bu anlamda diyalog yollarını sürekli açık tutuyoruz” dedi.

Öcalan'a özgürlük kampanyasının startına katılacak

İngiltere İşçi Partisi ve işçi sendikalarının öncülüğünde Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılacak olan kampanyanın startına da katılacağını kaydeden Yüksek, “İngiltere İşçi Partisi ve sendikalar Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için çok anlamlı bir kampanya başlatacaklar. Sayın Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü Türkiye ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya için hayati önemdedir. Tüm demokrat kesimlerin bu kampanyaya sahip çıkması gerekir” ifadelerini kullandı.

Yüksek, Birleşik Krallık içinde yer alan İskoçya, Galler ve İrlanda parlamenter gruplarıyla da ayrı ayrı görüşmeler yapacak.(diha)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri