Kamu Hastaneleri borçlarını ödemiyor, medikal sektörü iflasta

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Kamu Hastanelerinin 540 gündür medikal firmaların alacaklarını ödemediğini belirterek, medikal sektörünün iflasta olduğunu söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Kamu Hastanelerinin medikal firmaların alacaklarını ödememesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Alacakların yüzde 25’inden feragat eden firmalara dahi ödeme yapılmadı

Halk sağlığının tehdit altında olduğunu ifade eden Kaya, “Kamu hastaneleri tıbbi malzeme ve hizmet alımı yaparken üstlenici medikal firmaları ile yaptıkları sözleşmelerde yer alan ödeme süresi hükümlerine uymadıklarından ilimizde faaliyet yürüten medikal firmaları ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Ülkemizde ve dünyada etkili olan Covid-19 salgını döneminde bile tüm kamu hastanelerin malzeme ve hizmet desteğini devam ettiren sektör artık durma noktasına gelmiş durumdadır. Son üç yıl kendi olanaklarıyla malzeme tedarik eden medikal firmaları, bankaların kredi limitlerini askıya almaları ve kredi limitlerini düşürmeleri nedeniyle ürün temin ve tedarikinde zorlanmaktadırlar. Medikal firmalarının kamudan alacaklarının vadesi 540 günü (18 Ay) aştı. Geriye dönük ödemeler yapılamadığından daha önce hastaneler alacaklı firmalara alacaklarının %25’inden feragat etmeleri halinde ödemelerini alabilecekleri belirtilmiştir. Kamu hastanelerinin bu tutumlarına karşılık birçok firma çaresiz kalıp feragatı kabul etmelerine rağmen alacaklarını alamamışlardır. Kamu Hastaneleri Sözünü Tutmayarak Halk Sağlığını Riske Atmaktadır. Kamu hastaneleri feragat sürecinden sonra ödeme vadelerini düzeltileceklerini beyan etmelerine rağmen halen hiçbir adım atılmamış, sektör bu belirsizlikle iflasın eşiğine gelmiştir. Hastaneler artık tıbbi malzeme ve hizmet alamaz duruma geldiklerinden hastalar mağdur edilmekte, çok ciddi halk sağlığı sorununu ortaya çıkmaktadır” diye belirtti.

Medikal firmalar zararda

Malzeme temininde sıkıntıların büyüdüğüne dikkat çeken Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “İdarelerin sözleşme hükümlerinde yer alan ödeme vadelere uymadıklarından dolayı malzeme teminindeki sıkıntılar çığ gibi büyümektedir. Tıbbi malzemelerin tümü dövize endeksli olduklarından üstlenici firmaların zararı da her geçen gün artmaya devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı ödemlerle ilgili vadeyi en son 6 aya çekeceğini belirtmiş olmasına rağmen henüz somut bir adım atılmamış, gerekçe olarak da ödemelerin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılmadığı gösterilmiştir. Tıbbi cihaz üretici ve tedarikçi firmaların bu mağduriyetlerinin giderilmesi için medikal firmalarının 2020 yılından kalan bütün alacaklarının ACİLEN ödenmesi, bundan sonra yapılacak mal ve hizmet alım sözleşmelerine riayet edilerek ödeme vadelerinin makul süreye çekilmesini talep etmekteyiz.” (Haber Merkezi)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri